Belfius blijft in aandelen geloven | Jan Vergote

De combinatie van dalende aandelenmarkten met de vele onzekerheden op wereldvlak doet vele beleggers aarzelen om nog voor aandelen te kiezen, of zelfs overwegen om eruit te stappen. Vanuit emotioneel standpunt is dat zeker te begrijpen. Maar is het ook een logische beslissing op basis van de rationele, macro-economische indicatoren? We overlopen ze even.

We beseffen dat de Amerikaanse industrie in minder goede doen is en dat de consument in de VS iets minder spendeert dan verwacht. Het geld dat hij uitspaart op zijn energiefactuur, parkeert hij vandaag liever op zijn spaarboekje. De Amerikaanse dienstensector, die de voornaamste drijvende kracht is voor de groei in de VS, blijft echter in goede doen. En tot slot scheert de Amerikaanse werkgelegenheid hoge toppen en de jobcreatie valt niet stil, integendeel.
Dichter bij huis, in de eurozone, is het zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar er is geen reden tot pessimisme. De consument wordt immers meer en meer de drijvende kracht van de verdere groei. Stijgende werkgelegenheid en extra koopkracht dankzij de dalende prijzen, van bijvoorbeeld ook olie, zorgen bij ons voor een stijgend consumentenvertrouwen. De industrie vindt stilaan haar adem terug, uiteraard geholpen door de interne handel binnen de eurozone en door de goedkopere euro die de uitvoer ondersteunt. De goedkope rente, ten gevolge van de acties van de Europese centrale bank, maakt de investeringskost van de bedrijven dag na dag goedkoper.
En China dan? China zit duidelijk in vertragingsmodus, maar ook dit mag geen verrassing zijn. De bomen groeien niet tot in de hemel. En dat de Chinese munt terugvalt, na het vrijer maken van het kapitaalverkeer, verwondert ons niet: de renminbi was de voorbije jaren de sterkhouder binnen de internationale handelswereld. In China is een transitie bezig die jaren zal duren: een overgang van een industrieel tijdperk naar een periode waarin de consument en de dienstensector meer en meer het voortouw nemen. Duizenden nieuwe vliegtuigen zullen nodig zijn om de nieuwe middenklasse naar haar vakantieoord te brengen, autofabrikanten vinden er een miljoenenafzet voor hun wagenproductie en voor buitenlandse exporteurs met een aantrekkelijk product (denk maar aan Belgische chocolade of bier) ontstaat een immense afzetmarkt. Schrijf China dus niet te vlug af. En die hoge schuldenberg? We zijn er ons bewust van en faillissementen zijn onvermijdelijk in de toekomst, maar we gaan ervan uit dat de staatsgestuurde economie deze uitdagingen de komende jaren aankan.
De Chinese groeivertraging heeft uiteraard gevolgen voor vele groeilanden. Die worden niet alleen getroffen door dalende olie-inkomsten, ze staan ook onder druk door de dalende wereldhandel. Ook bij deze groep landen is een transformatie bezig, met herstructureringen en tussentijds vallen en opstaan. We denken daarbij in de eerste plaats aan hun munten en aandelenmarkten.

Hoe beleggen we in de aandelenmarkten in zo’n omgeving?
Op de Amerikaanse markt zijn we zeer voorzichtig. In onze referentieportefeuille nemen Amerikaanse aandelen een zeer beperkte plaats in het aandelengedeelte in, nl. 14 %. Ze zijn immers duur, de winstmarges staan op historische recordniveaus, de lonen beginnen te stijgen en de duurdere dollar zet een rem op de export.
Europa, in het bijzonder de eurozone, is onze geliefkoosde plaats. Europa neemt met 70 % de grootste positie in onze aandelenportefeuille. De beurzen zijn correct gewaardeerd en we rekenen op een verdere stijging van de bedrijfswinsten. De consumentenuitgaven zitten in de lift, de werkloosheid daalt, de euro staat laag, de olie geeft ons extra koopkracht en de Europese centrale bank zorgt ten slotte voor spotgoedkoop geld, wat de kredietverlening stimuleert, niet alleen bij ons maar langzaamaan ook in de zuiderse eurolanden.
Azië blijft ook een uitverkoren plaats en krijgt 10 %. Goedkoop geprijsd, een groeiende middenklasse, een dienstensector in opmars, stabiliserende industrieën… Allemaal redenen om Aziatische aandelen een plaats te geven in onze portefeuilles. Binnen 10 jaar blikken we wellicht terug op groeilandaandelen die de hoogste resultaten op de aandelenmarkt hebben opgeleverd.
Vergeten we tot slot Japan niet, met 6 % van het aandelengedeelte. Een herstel van een aandelencultuur met meer zorg voor rendement op eigen vermogen bij de bedrijven, een goedkope munt, de nabijheid van de Aziatische groeimarkt en nog vele hervormingsplannen die op stapel staan… Een pak redenen waarom we ook Japan zeker niet mogen vergeten in onze aandelenportefeuille.
Ondanks deze optimistische noten zijn we uiteraard niet blind voor de wereld rondom ons. Hoe zal de Amerikaanse centrale bank de rente verder verhogen? Verrassingen in het tweede semester vallen niet uit te sluiten. De verdere economische vertraging in China, de impact hiervan op de groeilanden, de dollarperikelen in 2016… We moeten al deze pijnpunten nauwgezet opvolgen.

Ons advies
We kopen dus verder aandelen in 2016, met het leeuwendeel in Europa, uiteraard volgens uw risicoappetijt en beleggingshorizon. Doe deze aankopen gespreid in de tijd. Dat is immers een goede manier om aan risicobeheersing te doen. Of u doet dit via een automatisch spaarplan, of u koopt zelf ieder kwartaal. Voor grote kapitalen wordt het instaprisico op die manier gespreid over het jaar. Dit biedt de mogelijkheid om later in te spelen op nieuwe marktopportuniteiten en geeft de tijd om de impact van internationale gebeurtenissen uit te smeren over het jaar. Wegblijven van de aandelenmarkt vinden we dus geen goed idee.


Auteur | Jan Vergote, Hoofd Investment Strategy, Belfius Bank & Verzekeringen

janvergote_belfius


 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.