Rechter gebruikt WeChat

WeChatBusjes met gevangenen die zich met sirenes en zwaailichten in volle spitsuur door de files wurmen omdat iemand per se op het minst geschikte uur van de dag voor een rechtbank moet verschijnen,  het is een van de zaken die met efficiëntie nog maar weinig te maken hebben. In China lijken ze daar een oplossing voor gevonden te hebben. In de Chinese provincie Henan schakelde een rechter de populaire chatapp WeChat in om een proces af te wikkelen. Henan is overigens met 96 miljoen inwoners de grootste provincie ter wereld. De rechter schakelde de boodschappenfunctie en fotodeelfunctie van WeChat in maar deed geen beroep op videodelen. De woordvoerder van de rechtbank zei dat de rechter op die manier tijd wilde sparen en meer flexibiliteit en comfort wilde bereiken. Hij wilde ook af van de rompslomp die de overbrenging vanuit de gevangenis naar de rechtbank met zich meebracht. Voorlopig zal WeChat in China vooral gebruikt worden voor minder controversiële zaken die hoofdzakelijk ook administratief kunnen afgehandeld worden.

Volgens justitiewatcher Dan Harris duiken ook andere media op om processen vlotter te laten verlopen. In Alaska en Zuik-Korea worden getuigenissen soms telefonisch afgehandeld. In Rusland en China zijn gevallen bekend van een getuigenis op video. Als minister van Justitie Geens dan toch aan de digitalisering van justitie werkt lijkt een hoofdstuk sociale media een nuttige aanvulling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.