Verzekeraars investeren in technologie

Grote verzekeraars investeren steeds meer in technologie. De aard van de participaties is echter veel breder dan de huidige klassieke actieradius van de verzekeringsindustrie. Allicht is dat een voorafspiegeling van de richting die de sector uitgaat.

De verzekeringssector bleef lang afwachtend tegenover investeringen in innovatieve technologie maar lijkt nu toch aan te pikken bij de trend. Het FT citeert vandaag cijfers van CB Insights die aangeven dat de investeringen van verzekeraars in technologie in 2015 43% hoger lagen dan in 2014 en zelfs 725  hoger dan in 2013. Investeringen in technologie gebeuren in de eerste plaats om rendement te genereren maar de technologische knowhow die op die manier wordt opgepikt is minstens even belangrijk. Financial Times publiceert een interessant overzicht van grote verzekeraars die investeren in technologiebedrijven. Dat gebeurt meestal via gespecialiseerde investeringsfondsen die ze zelf oprichten maar sommige maatschappijen, onder meer Generali, werken ook samen met externe investeringsfondsen. Generali kiest in feite voor een gemengde strategie wat de Italiaanse groep kocht vorig jaar zelf het Britse MyDrive Solutions op.

Volgens het FT hebben onder meer AXA, Aviva, en Allianz in Europa, MassMutual en American Family in de VS en Ping An in China, een fonds dat investeert in start-ups die belangrijk zijn voor hun core-business als verzekeraar. De scoop van die investeringen gaat in de meeste gevallen echter veel breder dan wat we vandaag als het klassieke territorium van de verzekeringsindustrie bekijken. Een aantal fondsen participeren in bedrijven die gericht zijn op het Internet of Things (IoT) maar zelfs dat hoeft geen beperking te zijn.

AXA Insurance.

Francois Robinet

AXA Strategic Ventures (ASV) bijvoorbeeld, een fonds dat momenteel 230 miljoen euro in de boeken heeft staan, spreidde de participaties over zestien projecten met een zeer brede focus. ASV heeft bijvoorbeeld een participatie in Price Method, dat is een software die de verhuurprijzen van kamers en woningen op Airbnb dagelijks optimaliseert. Flyr is een app die op basis van big data de evolutie van de prijs van vliegtuigtickets voorspelt. Evercontact is niet meteen een financiële app maar de toepassing kan bijzonder nuttig worden om prospectie en databasemanagement te verbeteren. Investeringen zoals PolicyGenius, Limelighthealth en Bee zijn toepassingen die dan weer wel direct inhaken op de krachtige mogelijkheden van digitalisering in de financiële sector. De samenstelling van de investeringsfondsen van verzekeraars is allicht een voorsmaakje van de wijzigingen die de sector zelf zal ondergaan. De snelle evolutie van het concept wagens bijvoorbeeld, haalt een van steunpilaren van de sector onderuit. Dat verplicht de verzekeraars om na te denken over hun rol in businessmodellen waar wagens zelfrijdend zijn en steeds minder zullen toebehoren aan een private eigenaar. Voorzitter Francois Robinet van ASV vatte de situatie krachtig en correct samen: “As an insurer, all we create is data and a lot of energy has gone into using it better not just to drive customer centricity but also to underwrite better. Op basis van de impact die de digitalisering op de maatschappij momenteel heeft, zou dat laatste wel eens heel erg nodig kunnen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.