ING pioniert in onlinekredietscoring

WeLabING tankt momenteel knowhow bij succesvolle peer2peer (P2P) kredietmaatschappijen. De oranje bankier neemt onder meer een belang in het Chinese WeLab. Dat is in feite een technologiebedrijf dat zich specialiseert in de financiële sector. WeLab heeft de app wolaidai.com opgetuigd. Dat is een platform waar op basis van big data, onlinekredietscoring gebeurt. Dergelijke platformen kennen een echte wildgroei in China omdat ze een niche invullen die de klassieke banksector links laat liggen.

Het principe van de bedrijfjes is erg eenvoudig. Particulieren en bedrijven met een overschot aan cash worden gematcht met mensen of bedrijven die snel een beperkte som geld nodig hebben. De kredietscore gebeurt online op basis van big data analyse en als die afgerond is, kan de transactie ook meteen plaats vinden. Bankieren wordt dus eigenlijk terug gebracht tot zijn essentie en het dure vet dat aan klassieke banken hangt wordt vervangen door slimme technologie. Maar in een aantal gevallen hangt aan die blitse toepassing ook een duur prijskaartje.

ING heeft onder meer een participatie in het Amerikaanse Kabbage. Dat is een platform dat kredietlijnen opent tot ongeveer 100.000 dollar. De gemiddelde kredietlijn bij Kabbage is 25.000 dollar en de gemiddelde duurtijd van het krediet bedraagt 6 maanden. Sinds de start in 2009 heeft Kabbage al ongeveer 1 miljard aan leningen uitgezet en het aantal slechte kredieten ligt lager dan bij de klassieke banken. Dat heeft deels te maken met de strikte focus van Kabbage. Het platform richt zich tot bestaande ondernemingen in sectoren die Kabbage goed kent en met voldoende terugbetalingscapaciteit. De analyse van de kredietaanvraag gebeurt op basis van big data waar  onder meer de interactiviteit en de responstijd van de kredietnemers op Facebook en Twitter in worden meegenomen. Het resultaat is meestal al na enkele minuten bekend.

Kabbage rekent klanten behoorlijk zware rentes aan. Die kunnen tussen 20% en 40% op jaarbasis bedragen maar toch vinden de kredietnemers dat acceptabel. De snelheid van de beslissing en de alternatieve analysetechniek die vaak totaal andere resultaten geeft als in een klassieke bank  zijn voor een de klanten belangrijker. De rente is meestal erg hoog in de eerste paar maanden en daalt snel als de klant correct terug betaalt.

Kabbage beperkt zich echter niet tot het verstrekken van kredietlijnen. Het biedt de klanten creatieve oplossingen voor bijvoorbeeld thuislevering, het optuigen van een online-shop of beleggingsadvies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.