Corona Direct wil prijs autoverzekering koppelen een rijgedrag

Corona Direct, een directverzekeraar uit de Belfius Insurance-groep, gaat onderzoeken of coaching de rijstijl van bestuurders kan beïnvloeden.  Het onderzoek gebeurt samen met de Universiteit Gent (UG) , DrivOlution en Sentiance. Het project loopt een volledig jaar en kreeg de naam Caro mee. In de testperiode zullen 5.000 bestuurders hun rijstijl laten monitoren door een smartphone-app. De onderzoekers willen nagaan of ze door coaching, tips en beloningen hun rijstijl zullen aanpassen en dus veiliger gaan rijden. Corona Direct wil die informatie uiteindelijk gaan gebruiken om een verzekeringsdekking te ontwikkelen waarvan de premie gelinkt is aan het rijgedrag.

Caro

Corona Direct zette tien jaar geleden al een voorzichtige stap in die richting. Ze startten toen met de  Kilometerverzekering. Het uitgangspunt is dat mensen die minder kilometers rijden ook minder ongevallen veroorzaken.  Corona Direct bevestigt dat klanten die 25.000 km per jaar rijden drie keer meer kans hebben op een ongeval dan klanten die slechts 5.000 km per jaar rijden.

CoronaDirectStats

Corona Direct suggereert dat de bestuurders die meedoen aan Caro, best meer dan het gemiddeld aantal kilometers rijden. Toch ambieert de maatschappij om slechts 50.000.000 kilometers op de teller van de deelnemers te krijgen. Dat betekent dat de testgroep gemiddeld 10.000 kilometer haalt, iets wat de  modale Belg makkelijk bijeen rijdt.  De verzekeraar speelt de werving ook erg slim. Wie mee doet moet klant zijn of worden maar krijgt meteen ook een voordeel. Testers krijgen een belangrijke korting van dertig procent op de premie van december 2015 van de klassieke forfaitaire autoverzekering.

Philippe Neyt, Commercieel Directeur bij Corona Direct: “Bij Corona Direct geloven we erin een wezenlijke impact te kunnen realiseren door de individuele chauffeur te coachen en te belonen voor een veilige rijstijl. Waar flitspalen, trajectcontroles, politie en rechtbanken repressief en ontradend werken, en instanties als het BIVV vooral sensibiliseren, willen wij bij Corona Direct dit aanvullen met een alternatieve aanpak: coachen en belonen.”

Caro-app meet vijf parameters

Aan het onderzoeksproject mogen  5.000 chauffeurs deelnemen. Zij laten zich coachen door de Caro-app. Door ingebouwde functies zoals gps, gyroscoop en accelerometer in combinatie met de app verzamelen de onderzoekers data over 5 verschillende parameters die de rijstijl definiëren: optrekken, remmen, bochtenwerk, het respecteren van de snelheidsbeperkingen en telefoongebruik tijdens het rijden. De  wagen krijgt ook een beacon die de app van de bestuurder herkent. Als iemand anders met de wagen rijdt wordt die rit dus weg gefilterd uit de evaluaties. Op basis van de metingen geeft de app je coaching en nuttige, gepersonaliseerde tips.

CoronaDirectAnalysis

Het onderzoek gebeurt in drie fases. Tijdens de eerste drie maanden kunnen de testers wennen aan de app en worden de vijf testcriteria gaandeweg ingevoerd. Tijdens de volgende zes maanden wordt het rijgedrag van de testers vergeleken met de mediaan en krijgen de bestuurders tips. Na negen maanden krijgt iedereen een aantal normen en wordt het rijgedrag individueel gecoacht. De verzamelde big data worden in hun context geplaatst en geanalyseerd door de UG en DrivOlution. Zij onderzoeken of er een correlatie is tussen de individuele rijstijl en het aantal ongevallen en welke dat is. Deze analyse zal de basis vormen voor de ontwikkeling van de nieuwe  autoverzekering van Corona Direct die tegen 2017 beschikbaar moet zijn.

 Yvon Castrique, CEO van Corona Direct: “Een dergelijk product vormt enerzijds een evenwichtigere, meer faire, invulling van het solidariteitsprincipe binnen de verzekeringswereld en kan anderzijds ook een oplossing bieden voor moeilijk verzekerbare groepen zoals jongeren en ouderen. Dit zou een disruptie betekenen in de verzekeringswereld: het gaat immers niet meer over de leeftijd of woonplaats van een chauffeur, maar over zijn actuele, eigenlijke rijstijl.”

Ook andere maatschappijen testen concept

Eerder startten ook Baloise Belgium en AG Insurance al op met een testproject voor een autoverzekering met premieberekening op basis van het rijgedrag. Bij Baloise wees de studie uit dat de aanwezigheid van een zogenaamde dongle  het rijgedrag beïnvloedt. De maatschappij wil echter zeker zijn dat dat effect blijvend is. Baloise doet ook bijkomende tests met verschillende soorten toestellen. Behalve de dongles zijn er tests met zwarte dozen en smartphone-apps. Belangrijk is vooral het gebruiksgemak voor de klant, maar ook de kostprijs en de toegevoegde waarde. Baloise Insurance finaliseert de tests in de loop van 2016 en onderzoekt hoe ze de technologie kan inzetten voor verzekeringsformules.

AG Insurance heeft een dongle geïnstalleerd bij een aantal commerciële medewerkers. De maatschappij kan ook een pak ervaring tanken bij het zusterbedrijf in Engeland. Op het eiland staan autoverzekeringen waarvan de premie gekoppeld is aan het rijgedrag al veel verder.

Een gedachte over “Corona Direct wil prijs autoverzekering koppelen een rijgedrag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.