Veldrijden perfecte sport voor sponsors

Sportief Vlaanderen en Nederland focust zich deze week helemaal op de wereldkampioenschappen veldrijden in Heusden-Zolder. Canvas speelde daar erg gevat op in en organiseerde een peiling over de cross. Die bevatte nogal wat relevant materiaal voor de sponsors die in het veldrijden actief zijn. Daar zijn ook Crelan, BKCP en Fidea bij. Bij BKCP is ook Induver Verzekeringen als shirtsponsor actief.

Het imago van het veldrijden blijkt erg positief te zijn. 65% van de respondenten vindt het een eerlijke sport waar de beste wint.

Perfecte TV-sport

De mensen ervaren veldrijden ook als een perfecte tv-sport (63%). Dat is uiteraard een cruciaal element voor een sponsor. De cross wordt vaak een beetje kneuterigheid verweten omdat enkel de Belgen en de Nederlanders lijken mee te doen voor de prijzen en deze twee landen ook alle wedstrijden organiseren die ertoe doen (een financieel aantrekkelijke uitstap naar de VS even niet meegerend) Dat voldoet echter perfect aan de actieradius van de drie betrokken financials. Vanaf oktober tot midden februari haalt het veldrijden minstens wekelijks het scherm en de kijkcijfers zijn vaak erg hoog. In de enquête geven 75% van de respondenten aan dat het veldrijden net genoeg TV-aandacht krijgt. Slechts 7 vindt dat er te veel aandacht is voor de wedstrijden.

Geen dopinggeurtjes…of toch

Veldrijden wordt verbazend weinig met doping geassocieerd en dat is uiteraard een zeer gevoelig punt voor sponsors. Slechts 10% noemt veldrijden een dopingsport. In het wegwielrennen plooide Rabobank vorig jaar een zeer professioneel opgebouwde teamwerking dicht omdat er dopingaantijgingen waren tegen de ploeg. Het was Sporza zelf die op dat vlak een beetje roet in het bakje gooide. Ze vroegen gewezen drievoudig wereldkampioen Mario De Clercq of men bereid moet zijn om dopingzondaars opnieuw in de armen te sluiten. De Clercq werd zelf ooit geschorst voor vermoedens van dopinggebruik. “Wie zonder zonden is mag de eerste steen werpen”, antwoordde de door de wol geverfde ploegleider. Dat is een antwoord dat nogal wat speculaties open laat.

Persoonlijkheden

Vijftig procent vindt dat er veel interessante persoonlijkheden in het veldrijden rondhangen. De populairste blijft nog steeds Sven Nys. Die rijdt rond in een Crelanpakje. Nys stopt echter aan het einde van het seizoen en neemt zijn populariteit mee nar Telenet-Fidea waar hij teamleider wordt. Ceo van Crelan Luc Versele heeft echter handig geschakeld. Hij is nu al aan boord in het team van Vastgoedservice-Crelan en daar rijdt de publiekslieveling Wout van Aert rond.

Nys gaat bij Fidea wat moeten sleutelen aan het imago van zijn renners. Enkel Tom Meeusen staat in de top tien. Maar met aanstormend talenten als Toon Aerts, Europees kampioen bij de beloften Quinten Hermans en absolute topper in wording Eli Iserbyt heeft hij materiaal genoeg.

In de sympathierangschikking scoort BKCP slechts een vierde plaats met wereldkampioen Mathieu van der Poel. Die krijgt echter zeer veel visibiliteit met zijn sterke prestaties en als regerend wereldkampioen.

Volgend weekend rijden de veldrijders officieel even niet voor hun team maar voor hun land. Toch kunnen die sponsors een gouden zaak doen door een slim gebruik van sociale media. Financelab kijkt een gans weekend met veel aandacht mee en we brengen maandag een aparte analyse van het WK veldrijden en de inzet van sociale media bij de sponsors uit de bank- en verzekeringssectormercisvenonderdelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.