Ook Uber gaat rijgedrag meten

Deze week kondigde Corona Direct een testprogramma aan waarin de verzekeraar wil nagaan hoe bestuurders van een wagen reageren op coaching en beloning. De maatschappij installeert een beacon in de wagen van 5000 deelnemers en koppelt die met de zogenaamde Caro-app. Het toestel gaat dan meten hoe bestuurders optrekken, remmen, bochten aansnijden, snelheidsbeperkingen respecteren en welk hun telefoongebruik is tijdens het rijden. Corona Direct wil uiteindelijk een polis gaan ontwikkelen die rekening houdt met het rijgedrag van de bestuurder en dus het risico dat de maatschappij loopt om met een ongeval geconfronteerd te worden.

In de VS gaat Uber iets gelijkaardigs doen. De taxidienst gaat bij haar bestuurders in Houston Texas net dezelfde functies meten op basis van data van hun smartphone. Uber ziet de toepassing echter veel ruimer. Het is uiteraard de bedoeling om het comfort en het rijgedrag van de chauffeurs te verhogen. en de veiligheid van de passagiers te  verbetern. Uber zegt in een blog dat het de ratings die passagiers geven over hun bestuurder, wil afchecken aan de data van de smartphone. Het vervoersplatform wil de data echter ook gaan inzetten om verkeersproblemen te vermijden en zelfs om mobiliteitsplanning van steden te verbeteren.

GM ConnectedCarsDe grote automerken gaan ook mee in de trend om hun wagens supergeconnecteerd te maken. General Motors installeert vanaf dit jaar 4G op alle modellen. De Amerikaanse autobouwer heeft een goed uitgeknobbeld zakenmodel achter die beslissing ontwikkeld. De snelle internetverbinding moet het mogelijk maken dat passagiers vanuit de wagen bestellingen plaatsen op webshops. Dara kan de autobouwer uiteraard marge op pakken. GM denkt ook aan toepassingen waarbij de wagen bijvoorbeeld aangeeft dat hij in de buurt komt van een restaurant waar de bestuurder naar toe wil en alvast de bestelling doorgeeft. GM denkt ook dat het zijn bestuurders veel geld kan laten besparen omdat het via de 4G verbinding technische problemen kan voorkomen. Met Vehicle 2 Vehicle (V2V) en Vehicle 2 Infrastructure communicatie is het zelfs mogelijk om ongevallen te voorkomen en levens te sparen. Het Ministerie van Transport in de VS gaat er van uit dat tachtig procent van alle ongevallen kan vermeden worden. Dat staat gelijk met een vermindering van 33.000 verkeersslachtoffers per jaar.

BMW en Audi drukken het nog straffer uit. Ze zien de wagen evolueren naar een bewegende doos die permanent online is en met het internet of things verbonden is. De merken willen alleszins dat hun wagens snel dezelfde connectiemogelijkheden krijgen als een smartphone.

Gartner verwacht dat 20% van alle wagens tegen 2020 geconnecteerd met het internet rond host. Dat zijn liefst 250 miljoen voertuigen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.