ECB holt hopeloos achter de feiten aan met IBAN-koppeling

yves-mersch-bclDirecteur van de Europese Centrale Bank (ECB) Yves Mersch stuurde op RTL-Z een belangrijk idee de ether in om betalingen veel eenvoudiger te doen verlopen. Mersch liet uitschijnen dat de ingewikkelde IBAN-nummers binnenkort gekoppeld worden aan het e-mailadres of het telefoonnummer van een gebruiker. Het volstaat op dat moment om het mailadres of telefoonnummer in te geven om een geldtransfert te kunnen uitvoeren.

Binnenkort is echter relatief. Mersch heeft het over een termijn van drie jaar om die vereenvoudiging te kunnen doorduwen. Bij de ECB bekijken ze namelijk nog een aantal technische en juridische hindernissen. Als iemand verschillende IBAN rekeningen heeft maar slechts één emailadres is dat bijvoorbeeld nog een complicatie. Het bericht werd door de media schijnbaar kritiekloos overgenomen en dat is bijzonder vreemd.

Slimme fintechbedrijven maar ook een aantal nieuwe digitaal georganiseerde banken gebruiken die techniek namelijk vandaag al. Wie vandaag de slag om het betaalverkeer van de consument wil winnen, moet inzetten op de combinatie tussen snelheid, eenvoud en veiligheid. Facebook biedt in de VS al de mogelijkheid om betalingen te doen via Messenger. Een eenvoudige klik op een dollarteken in de chatbox volstaat. Google heeft Gmail gekoppeld aan Google Wallet. In de VS maar ook al in het VK passen zij dezelfde methode toe als Facebook. Even op het dollar of pondsymbool klikken en de betaling kan via de mail gebeuren.

Bij het erg populaire Square moeten klanten de CC-balk gebruiken. Om betalingen uit te voeren tikken ze cash@square.com in en om een betaling op te vargen wordt dat request@square.com Het bedrag moet in de Onderwerp-lijn vermeld worden.

Het is dan ook een beetje vreemd dat het ECB aankondigt dat ze nog drie jaar nodig hebben om de technologie op punt te zetten. De centrale bank holt op die manier hopeloos achter de feiten aan en het bewijst daardoor dat de digitalisering de fundamenten onder de klassieke financiële sector in snel tempo uitholt.


Lees zeker ook de interessante reactie van Robert R. Nederhoed onderaan, en reageer zelf ook even

Een gedachte over “ECB holt hopeloos achter de feiten aan met IBAN-koppeling

  1. Inderdaad. ECB en de aangesloten banken zullen moeten focussen op het sneller afhandelen van transacties via IBAN (SEPA). Laat het vernieuwen en koppelen aan sociale netwerken over aan FinTech bedrijven.

    PSD2 stuurt hierop aan: banken gaan toegang tot de bankrekeningen van hun klanten faciliteren voor diensten van derden.

    Het voldoen aan PSD2 is een randvoorwaarde voor financiele innovatie in Europa. Als ECB kan zorgen dat PSD2 tijdig wordt ingevoerd, dan gaan we ook echt vooruitgang zien.

    Lukt dit niet, dan zijn we als bedrijven en consumenten overgeleverd aan de innovatiekracht van de banken en de ECB, die in hun visie op vooruitgang in jaren denken, in plaats van maanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.