Lauwe reactie op KBC-campagne WK veldrijden

Hilde Moors

KBC heeft een erg professioneel uitgewerkte sociale media strategie neergezet en social media manager Hilde Moors bouwt die strategie ook op een zeer doordachte manier verder uit. Dat loopt echter niet altijd zoals verwacht.

De bankverzekeraar haakte als enige financiële speler in op de wereldkampioenschap veldrijden in Zolder en werd hoofdsponsor van het moddergebeuren. Dan verwacht je natuurlijk ook een uitgekiende berichtenstroom op de sociale media maar dat viel tegen. Vrijdagavond zette KBC nochtans een duidelijk verwachtingspatroon neer door een filmpje te posten op Facebook en Twitter waarin de bankverzekeraar een eigen hashtag introduceerde. Met #cxopTV mikte KBC duidelijk op TV-kijkend Vlaanderen. Uit studies blijkt dat nogal wat sportliefhebbers naar wielrennen kijken terwijl ze met een tweede toestel commentaar geven op de sociale media. KBC wilde daar wat animo rond bouwen met de hashtag en vroeg de mensen om een foto te posten over de manier waarop zij het wk volgden op TV.

Op Facebook startte de campagne nog relatief goed. KBC postte eerst een paar teasers. De eerste was een pronostiek waarmee de lezers hun favoriete winnaar konden voorspellen. Dat leverde 43 reacties en 37 likes op, niet meteen een schitterende respons maar ook geen echt probleem. De echte teaser om de hashtag te lanceren was het filmpje waarin mensen in maatpak op een veldritparcours naar kantoor peddelen. Met 483 likes en 12 reacties werd deze post wel fel gesmaakt. Op zaterdag verzandde de campagne in de zompige Limburgse velden maar op zondag was 1 foto voldoende om 437 likes en 18 reacties te genereren. Het oorspronkelijk doel om een maffe foto te posten sloeg echter totaal niet aan.

Dat gebeurde overigens ook niet op Twitter en Instagram. Op een paar pogingen na van KBC-medewerkers zelf, werd er nauwelijks ingespeeld op de actie.

“Aan mensen vragen om een foto te posten is al een vrij hoge drempel”, zegt social media manager Hilde Moors. “Er was ook geen beloning aan de actie verbonden. Ik ben ervan overtuigd dat dat ook niet per se hoeft maar dan moet je over een sterke community beschikken en in het veldrijden moeten we daar nog verder aan werken.”

KBC zette eerder al een gelijkaardige hashtaggestuurde fotocampagne op via Twitter, Instagram en Facebook. Die werd wel een groot succes. In december 2015 konden klanten hun nieuwjaarswensen posten met een foto die ook nog eens creatief moest zijn. Ze moesten daarbij #goedgemutst gebruiken. KBC werkte samen met een aantal partners zoals Crowne Plaza, Hotel Bloom en Bol.com. Die stelden iedere dag een toffe prijs ter beschikking. Er was ook een campagnewebsite.


KBC #CXopTV is de eerste campagne die deze maand op de shortlist voor de Social Media Awards 2016. (#SMIA16) wordt geplaatst. Iedere maand kiezen de lezers van onze blog en de jury van #SMIA16 een maandwinnaar. In december kiezen we de eindwinnaar van #SMIA16

Zelf een campagne promoten? Dat kan! Stuur ons een mail met wat extra info en wij contacteren u zo snel mogelijk. 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.