BNP Paribas Fortis experimenteert met Periscope

BNP Paribas Fortis is marktleider op het vlak van hypotheekleningen in België. De bank nodigt in dat kader ieder jaar de pers uit om uitgebreid terug te blikken op de evolutie van de portefeuille en het klantenprofiel in dat productengamma. BNP Paribas Fortis ondersteunde de persconferentie via Twitter. De bank toonde de belangrijkste slides met een korte commentaar.

BNPPFHypoBNP Paribas Fortis schakelde echter ook een nieuw medium in. De persconferentie werd gestreamd op Periscope. Livestreaming heeft ongetwijfeld een belangrijke potentieel. Even voor de bijeenkomst stuurde de bank een tweet de wereld in die een grappig accent legde in deze context. BNP Paribas wees er zijn lezers op hoeveel geld er jaarlijks bij de ondernemingen opgaat aan meetings. Dat kan je ook snel narekenen via een Meeting Cost Calculator. Met livestreaming kan je flink wat aan efficiëntie winnen op dat vlak.

Periscope is een erg jong medium dat vorig jaar gekocht werd door Twitter.  Livstream-apps zijn uiteraard al langer beschikbaar maar Periscope heeft een belangrijk voordeel tegenover klassiekers als Google Hang-out, Skype en Facetime van Apple . De app maakt streamen bijzonder eenvoudig en de buffertijd is erg kort. Bij Persicope bedraagt die amper twee seconden waardoor echte interactie met de kijkers mogelijk wordt. De beelden van Periscope kunnen wereldwijd opengesteld worden maar als zender kan je je publiek ook beperken via de Wederzijdse Volgers functie. Streams blijven 24 uur beschikbaar. Daarna verdwijnen ze automatisch. Kijkers kunnen vragen stellen en commentaar leveren via Twitter. De beelden kunnen ook in de Twitter tijdlijn bekeken worden. Kijkers kunnen hun appreciatie laten blijken door op het scherm van hun mobiel te tikken. Dan verschijnen er hartjes die over het scherm lopen. Sinds kort kan je zelfs je GoPro beelden live door Persicope sturen.

BNP Paribas Fortis moet duidelijk nog wat ervaring opdoen met Periscope. De klank was tijdens de persconferentie slecht omdat men de apparatuur niet had geselecteerd in functie van een livestreaming. Na een opmerking via Periscope zweefde er plots een microfoon door de zaal maar die zorgde er ook voor dat er nogal wat achtergrondgeluid werd gecapteerd.

Datzelfde  geldt eigenlijk ook voor de kwaliteit van het beeld. De slides waren essentieel omdat de twee sprekers hun commentaar baseerden op de geprojecteerde informatie. Maar de tekst op die slides was vaak slecht leesbaar op het scherm. De reden daarvoor was de opstelling van de camera. Die nam ook de spreker in beeld maar dat had geen enkele meerwaarde omdat de zaal verduisterd was.

Journalisten die ervoor kozen om de persconferentie te volgen via Periscope bleven ook deels op hun honger zitten. De streaming werd namelijk afgebroken bij het begin van de vragenronde. Vragen die via de Twitter naar Periscope werden gestuurd werden ook niet beantwoord.

Dat Periscope erg nieuw is was ook te merken aan het aantal deelnemers. Wij hebben er nauwelijks vijf geteld. Er was ook amper interactie en de klassieke hartjes die deelnemers over het scherm kunnen sturen bleven achterwege.

BNP Paribas Fortis waagde zich tijdens een voor de bank toch belangrijke persconferentie  aan een open streaming en dat is op zich al merkwaardig. Op Periscope hangen vaak mensen rond die inhaken op uitzendingen met opmerkingen en vragen die vaak naast de kwestie zijn. De bekendmaking van de Q2 2015 resultaten van ING zijn daar een hilarisch voorbeeld van. Door vroeg aan de slag te gaan met het medium kan BNP Paribas Fortis echter snel een stevige ervaring opbouwen en dat is een enorm voordeel. Livestreaming heeft enorme potentie, zeker op het vlak van productvoorstellingen, campagnes PR en communicatie en klantenzorg. De bank loopt op dat vlak een flink stuk voorop tegenover een deel van zijn concurrenten.


#SMIA16 | De case Persicope van BNP Paribas Fortis wordt genomineerd voor de verkiezing van Social Media Insurance  Award in februari. Iedere maand kiest het publiek en onze jury een winnaar van de maand. Alle maandwinnaars nemen het in december tegen mekaar op voor de Social Media Insurance Award 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.