Spring naar inhoud

Training Online Crisiscommunicatie voor financials

Ingrid_vanfrankenhuyzenSociale media zorgen ervoor dat negatieve boodschappen razendsnel rondflitsen. Dat kan aardig wat reputatieschade geven. Iedereen maakt tegenwoordig nieuws of kan een actie starten die je bedrijf behoorlijk wat vervelende aandacht kan bezorgen.

In deze training leer je omgaan met verschillende soorten crisissen. Die kunnen snel losbarsten of net sluimerend naar boven komen. De bedoeling is dat je voorbereid bent, wat ook de snelheid of intensiteit ervan is. Je social media strategie moet klaar liggen en je moet snel herkennen wat de juiste tone of voice is die je zal inzetten. Onze trainers zijn ook uitstekend vertrouwd met monitoring- en communicatiesystemen die je zal inzetten.

Andere belangrijke thema’s : Is het nodig om een schaduwpagina in te zetten | Moet je een crisisnewsroom overwegen en hoe pak je dat aan | Wat met online en offline crisiscommunicatie | Wanneer reageren en wanneer zeker niet | Welke media zet je in op welk moment en voor welk kanaal?

Met Ingrid Van Frankenhuyzen en Gertjan Geurts zetten we voor deze training bijzonder ervaren en hoogewaardeerde trainers in.

Meer info en inschrijvingen

%d bloggers liken dit: