Britse verzekeraars bereiden zich voor op autonome voertuigen

Autonomous_Nissan_vehicle620x272In het VK hebben een aantal verzekeringsmaatschappijen zich verenigd om te anticiperen op de impact van autonome voertuigen op hun portefeuille. Momenteel is 94% van de auto-ongevallen  het gevolg van een menselijke fout. De schadelast zal dus ongetwijfeld structureel dalen. Maar het complete businessmodel voor autoverzekeringen zal ook veranderen. De Automated Driving Insurance Group heeft momenteel dertien leden: Admiral, Ageas, Allianz, Aviva, AXA, Co-operative Insurance, Covea, Direct Line Group, esure, LV, RSA, Zurich en Lloyd’s. De groep wordt geleid door de Association of British Insurers en Thatcham Research.

Een paar topics die al op de agenda staan:

  • Wie krijgt met de verantwoordelijkheid  na een ongeval?
  • Wat met het gebruik van data om de veiligheid te verbeteren maar ook om de aansprakelijkheid te bepalen?
  • Hoe moet het verkeersreglement worden aangepast voor autonome voertuigen?

Thatcham Research, een van de parners in de werkgroep, berekende dat de premies voor autoverzekeringen met 50% kunnen dalen tegen 2025 en met 80% tegen 2040. Volvo en Mercedes- Benz maar ook Google zouden akkoord zijn om de aansprakelijkheid op zich te nemen als er een ongeval gebeurt op het moment dat de wagen volledig autonoom rijdt.

James Dalton, Director of General Insurance Policy ABI

The presence of driverless cars on UK roads would be life-changing in many ways, and one of the business sectors likely to be most affected is insurance. Contrary to what some people might expect, insurers are not standing in the way of this development but actively looking to support progress and innovation.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.