Kleine verzekeraars onder druk

Professor Koen Schoors pakt vandaag in de pers uit met de boodschap dat het niet ondenkbaar is dat er een grote bank omvalt. Ook Geert Noels van Econopolis was in Terzake deze week niet meteen optimistisch over de toestand van een paar grote financiële spelers. Met name de situatie van Deutsche Bank vergt verscherpte aandacht.

Maar ook in de verzekeringswereld neemt de druk van de lage rente en de zwaardere solvabiliteitsnormen snel toe. Eerder deze week moest Zurich de vooropgestelde kapitaalsteruggave aan de aandeelhouders tegenspreken. Puinruimer Mario Greco moet sneller aan de slag om de zaak weer recht te trekken. Zurich kan beschouwd worden als een systeemverzekeraar maar ondertussen kraken ook een aantal kleinere verzekeraars. In België moest Curalia, een pensioenverzekeraar voor de medische sector, vorig jaar alle zeilen bijzetten om de ganse portefeuille te draineren naar een lagere gegarandeerde rentevoet. In Nederland wijst het FD er op dat de kleine levensverzekeraar Conservatrix in 2014 een negatief eigen vermogen en een negatieve solvabiliteit had. Het negatief eigen vermogen bedroeg 18 miljoen euro. De eigenaars van Conservatrix, de familie Henny, pompten 14,5 miljoen euro extra kapitaal bij maar dat is ondertussen opnieuw verdampt. De directie van de maatschappij nam weliswaar maatregelen om de polishouders te beschermen en versterkte de reserves. De maatschappij werd ook feitelijk in run-off geplaatst door de productie te bevriezen. Dat laat een kostenverlaging toe. Meer dan de helft van de zeventig FTE’s werd ontslagen. De beleggingsportefeuille van de maatschappij werd geherstructureerd door de aandelencomponent af te bouwen.

Die forse ingrepen zorgen ervoor dat de solvabiliteit en het eigen vermogen weer positief zijn maar ze voldoen absoluut nog niet aan de wettelijk vereiste normen. Bovendien zitten de aandeelhouders en de directie niet op dezelfde lijn.  De aandeelhouders zitten ook op ramkoers met toezichthouder De Nederlandsche Bank. De discussie gaat over de manier waarop de solvabiliteit moet berekend worden en hoe de waardering van de portefeuille hypotheken dient te gebeuren. De directie zoekt momenteel naar een overnemer voor de portefeuille maar de aandeelhouders vrezen dat die overname veeleer een snelle uitverkoop dreigt te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.