Spring naar inhoud

AG Insurance Omninatuur is slim commercieel concept

In de marge van de bekendmaking van de jaarresultaten, zette AG Insurance haar nieuwe dekking OmniNatuur nog even in de kijker. Dat is een dekking waarmee de gevolgen van natuurfenomenen zoals onweders, hagelbuien en overstromingen worden opgevangen.

De klimaatopwarming zorgt ervoor dat die fenomenen zich meer voordoen en dat hun intensiteit ook veel heviger is. De zware hagelbuien van Pinksteren 2014 en de enorme schade door de hagelstorm tijdens de voetbalwedstrijd België – Tunesië liggen nog vers in het geheugen. Meer dan 70.000 wagenbezitters dienden toen een schadeclaim in bij hun verzekeraar. Maar wellicht liep het reële aantal beschadigde wagens veel hoger op, want heel wat voertuigen zijn niet tegen hagelschade verzekerd.

Hail-Damage-Diminished-Value-Cars

Volgens Luc Debontridder, Senior klimatoloog bij het KMI, zit het aantal onweersdagen per jaar sinds enkele decennia duidelijk in een stijgende lijn. Bij minstens 1 onweer op 3 valt er volgens hem ook hagel. Per jaar tellen we gemiddeld zelfs 5 tot 6 hagelbuien met stenen van minstens 2 cm diameter en die beschadigen het koetswerk van de wagen.

Bertrand Roosen, Marketingdirecteur Niet-leven van AG Insurance weet dat de gemiddelde kost van een schadedossier met hagel snel oploopt tot meer dan 2.000 euro.

De impact van de klimaatwijziging is in veel regio’s voelbaar. De nieuwe polis van AG Insurance dekt niet alleen schade in België. Als het schadegeval zich voordoet in het buitenland komt de polis ook tussen. De Belgen boeken per jaar meer dan 10 miljoen vakanties van meer dan vier dagen. 54% daarvan gebeurt met de wagen.

Een bijkomend niveau, extra troef voor het intermediair

AG Insurance legt met de nieuwe waarborg een paar opvallende klemtonen. Schade door natuurfenomen is in principe gedekt door een zogenaamde omniumverzekering. De meeste klanten houden de volledige omnium slechts gedurende een paar jaren aan. Daarna schrappen ze de waarborg of ze behouden enkel de zogenaamde kleine omnium. Die dekt, naast  natuurschade  onder meer ook glasbreuk. AG Insurance brengt met de nieuwe dekking een extra terugvalmogelijkheid aan voor de klant. De verleiding om de omnium helemaal te schrappen wordt wat moeilijker, te meer omdat er een duidelijke argumentatie bestaat voor het behoud van dze waarborg. Het geeft de bemiddelaar alleszins een troef om met een gerechtvaardigde waarborg uit te pakken op het moment dat de klant wil terugvallen op zijn verplichte BA-verzekering.

Forfaitaire prijs, tegen de trend in

De prijs voor de dekking kan alvast geen probleem zijn. De premie voor OmniNatuur bedraagt forfaitair 60 euro per jaar, onafhankelijk van het type van voertuig, het aantal kilometers dat men rijdt of de woonplaats van de verzekerde. Die vlakke premiezetting is niet evident omdat er toch een aanzienlijk prijsverschil is voor de herstelling van bepaalde types van wagens. Het forfait gaat ook in tegen de trend om de premie te bepalen op basis van analyse van het gedrag van de verzekerde, iets wat vooral in autoverzekering opduikt maar op basis van het Internet of Things en big data analyse heel snel kan overslaan naar andere segmenten van de industrie. “We wilden een eenvoudig product in de markt zetten waar de klant op een heel simpele manier kan instappen”, zegt perswoordvoerder Gerrit Feyaerts van AG Insurance.

Herstelling via een geconventioneerd netwerk

AG Insurance schuift het eigen netwerk van herstellers duidelijk naar voren in het concept. Dat is een trend die vooral in de VS stevig aan belang wint, niet alleen in autoverzekeringen overigens. De maatschappij heeft daar goede argumenten voor. Het kan op die manier de prijs van de herstellingen onderhandelen en controle houden op de kwaliteit van de dienstverlening. Het is evident dat AG Insurance op die manier ook fraude wil beperken. Dat netwerk is behoorlijk uitgebreid. Het omvat 1400 herstellers gespreid over gans België waardoor 95% van de klanten een oplossing vindt binnen een straal van zes kilometer. Een herstelling binnen het AG-netwerk heeft heel wat bijkomende voordelen, ook op financieel vlak. Het is een slimme manier om de klant te motiveren om dat kanaal te gebruiken. De vrijstelling van 250 euro die in de polis voorzien is valt weg. Tijdens de herstelperiode krijgt de klant een gratis vervangwagen mee, zelfs bij een totaalverlies. Er geldt een waarborg van drie jaar op de herstelling en op de stukken. Het interieur en het koetswerk worden gereinigd en de hersteller voert een veiligheidscontrole uit. Die omvat een controle van de bandenspanning, de lichten, de richtingaanwijzers en de ruitensproeiersvloeistof.

In tegenstelling tot wat in bepaalde media werd gezegd, is deze dekking voor totaalklanten van AG Insurance ook nuttig als de wagen in de woning of dicht bij  de woning staat. Bij een aantal maatschappijen wordt natuurschade in die gevallen gedekt door de woningverzekering. Bij AG Insurance is dat echter niet voorzien in die polis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: