Facebook wil weten waar iedere mens woont

Iedereen online. Het is de ultieme droom van Facebook stichter Zuckerberg. Als Zuckerberg daar zou in slagen zou dat ook een stevige impact hebben voor de financiële wereld. De zogenaamde unbanked zijn nu al een belangrijke doelgroep van platformen die investeren in blockchaintechnologie en cryptocurrencies. Als iedereen in de toekomst online kan, opent dat enorme mogelijkheden.

Over de technische aanpak van die droom wordt momenteel al stevig nagedacht. Een netwerk van grote heliumbalonnen of hoogvliegende drones en lichtgewicht vliegtuigjes kan een stabiele verbinding garanderen. Facebook wil ook lasertechnieken inzetten om die verbinding te grealiseren. Het lijkt een beetje banaal maar een van de basisvragen in het project is om in kaart te brengen waar alle mensen eigenlijk wonen. De beste bron die momenteel beschikbaar is, is een digitale kaart van Columbia University. Die heeft slechts een resolutie van 1 kilomter en dat is niet fijnmazig genoeg om de uitdaging van Facebook te kunnen realiseren. Dat gebrek willen ze bij het sociale netwerk oplossen met Artificiële Intelligentie (AI). Facebook gebruikt hoge resolutie satelietfoto’s en stuurt die doorheen zelflerende computertoepassingen. Op die manier brengen ze ieder huis dat waar ook op de wereld staat in kaart.

YaelMaguire

De methode werd toegelicht door Yael Maguire. Zij is het hoofd van Facebook’s Connectivity Lab. Die slimme hub werd vorig jaar gekoppeld aan Facebook’s AI team en aan het datacenter. Die samenwerking liet toe om een test te doen met 14,6 miljard beelden gespreid over 20 landen. Om alle sporen van menselijke bewoning te kunnen traceren werden de algoritmes van de machines die de beelden analyseren voortdurend bijgestuurd op basis van machine learning technieken. Dat leverde volgens Maguire verbazende resultaten op. Facebook is in eerste instantie geïnteresseerd in connectiviteit maar de toepassingen zijn uiteraard veel breder en revolutionair.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.