Metro Bank vandaag naar de beurs

Groot-Brittanië is al enkele jaren de motor voor innovatie in de bankensector. Een van die nieuwe banken, Metro Bank, noteert vanaf vandaag op de beurs van Londen. Vorige week haalde Metro Bank nog 400 miljoen pond kapitaal op via een private plaatsing bij een aantal grote investeerders. Die kapitaalsoperatie was aanvankelijk gepland op basis van een waardering van 24 pond per aandeel. De marktomstandigheden en het dalende sentiment voor banken in het algemeen, deed de prijs uiteindelijk zakken naar 20 pond. Die vergelijking met de klassieke bankensector zint oprichter van Metro Bank, de steenrijke Amerikaan Vernon Hill, niet. “We zijn een snelgroeiend winkelconcept dat toevallig op een bank lijkt”, zegt hij.

Metro BankMetro Bank is een echt buitenbeentje. De kantoren zijn open op zondag maar ook ’s morgens zeer vroeg en ’s avonds laat. De bank wil de klanten vooral comfort geven. Dat doen ze bijvoorbeeld ook door een zeer huisdiervriendelijke strategie te hanteren. Er zijn drinkbakjes en speelgoedjes voor honden. Klanten die een huisdier adopteren krijgen de kosten daarvoor terug van de bank. Maar eigenlijk hebben ze bij Metro bank geen klanten, ze noemen ze fans. De kantoren noemen ze shops. Daar zijn er ondertussen al veertig van. Tegen 2020 wil Metro Bank 200 van die shops open hebben.

Metro zet ook zwaar in op financiële educatie. Ze hebben een opleidingspakket voor scholen en online kunnen kinderen spelletjes spelen die gericht zijn op een betere kennis van het financiële systeem.

Op het vlak van distributie kiezen ze bij Metro Bank voor een zeer brede strategie. Naast de winkels kunnen klanten bij de bank terecht via een app, het internet of een call center. Metro gaat dus dwars tegen de trend in van de meeste disruptieve banken; Die kiezen vaak enkel voor apps en online banking.

Waardering

De plaatsing van de aandelen tegen een prijs van 20 pond waardeert Metro Bank op ongeveer 1,6 miljard pond. Daarmee zijn ze kandidaat voor de FTSE250 en behoren ze dus tot de 250 grootste ondernemingen in Groot-Brittannië. Onder meer Blackrock en Fidelity zijn aandeelhouders van Metro Bank. Vernon Hill heeft zelf minder dan 10 van de aandelen in handen. Hij deed hetzelfde kunstje al eens eerder in de VS. Daar startte hij Commerce Bank op en verkocht die in 2007 voor 8,5 miljard dollar aan het Canadese TD. Hill heeft een zeer duidelijke visie waarom Metro Bank zal slagen. “De Britten haten de banken nog meer dan de Amerikanen en dat is ook terecht”, zei hij aan Bloomberg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.