Baloise spreekt klare taal

klaretaal-nl.png.2016-03-04-13-24-44 (1)Baloise Belgium kondigde deze week aan dat het de kleine lettertjes uit de contracten schrapt. De maatschappij gaat de teksten ook anders structureren. Met meer vragen en meer tussentitels om de leesbaarheid te verhogen. Baloise begint met de autoverzekering, later volgen de andere polissen en uiteindelijk zullen ook andere documenten naar een leesbare taal herschreven worden. De toetssteen waren middelbare scholieren. Als zij zich door de bulk polisvoorwaarden kunnen wurmen krijgt de tekst het label leesbaar.

Het herschrijven van de voorwaarden en contracten klinkt eenvoudiger dan het is, want de contracten moeten ook juridisch sluitend blijven. “Onze nieuwe contracten hebben nog steeds dezelfde juridische kracht van vroeger,” zegt Woordvoerder van Baloise Belgium Bart Walraet. “Het was een huzarenstukje om eenvoudige schrijfstijl te hanteren en tegelijkertijd juridisch correct te verwoorden.”

Baloise baseerde zich voor die beslissing onder meer op een studie van Brocom die aangeeft dat negen op tien Belgen denken dat ze goed verzekerd zijn terwijl drie op vier toegeeft dat ze eigenlijk niet meer snappen waar ze nu eigenlijk voor verzekerd zijn. Op vragen over de veel voorkomende gevallen van aansprakelijkheid, scoort de Belg slechts 3 op 10. De prijs van verzekeringen wordt blijkbaar systematisch onderschat. Dat blijkt uit een artikel in Het Belang van Limburg.

De conclusie die Brocom trekt is een beetje verrassend. Het makelaarsplatform gaat een campagne lanceren  om de kennis en expertise van de bemiddelaars ter beschikking te stellen van de consument. Dat is een nobel streven maar tegelijkertijd is het ook een beetje toegeven dat bepaalde makelaars hun job momenteel onvoldoende ernstig nemen. De verzekeringsmaatschappijen hanteren al decennialang een strategie om gortdroge juridische ambtenarentaal in hun polissen te kladden die als doel hebben om hun aansprakelijkheidspositie strikt af te bakenen maar tegelijkertijd afstompend werken voor de klant. Verzekeringspolissen en contracten van banken zijn als de gebruiksvoorwaarden van computerapplicaties. Iedereen accepteert ze maar niemand leest ze. In feite is dat vergelijkbaar met een minachting van de klant, iets wat in door de digitalisering en de sociale media niet langer houdbaar is.

In Nederland greep de toezichthouder in wat alleszins tot meer transparantie leidde. Bij ons lijkt de verlichting van de maatschappijen zelf te komen. Het initiatief van Baloise moet in principe ook de andere verzekeraars overstag doen gaan.

Dat de makelaars inhaken op dat initiatief moet versterkend werken maar de reactie van Brocom blijft een beetje bizar. De opdracht van een professioneel ingestelde makelaar is om de behoeften van zijn klanten te analyseren, die af te toetsen aan de relevante oplossingen op de markt en in samenspraak met die klant een verzekeringsstrategie samen te stellen. Als dat correct gebeurt, kent de klant in principe de belangrijkste risico’s waarvoor hij gedekt is en kent hij ook het tarief dat hij of zij betaalt.   Op die manier stelt de makelaar kennis en expertise ter beschikking. Wat Brocom aankondigt zou dus in principe de normale gang van zaken moeten zijn. We zijn er van overtuigd  dat dit in de meeste gevallen effectief ook zo is.  Intermediair dat nog niet tot dat besef gekomen is moet zich zorgen maken.


Polisteksten Baloise Vroeger Polisteksten Baloise Nu
Overeenkomstig de Wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen en volgens de bepalingen van de Modelovereenkomst dekken wij de burgerrechtelijke aansprakelijkheid van de verzekerde personen wanneer zij met het verzekerde voertuig een schadegeval veroorzaken dat verband houdt met het verkeer op de openbare weg of op de openbare of de privéterreinen. Voor welke schade betalen wij?

Bent u met een verzekerd voertuig op een openbare weg, op een openbaar terrein, op een terrein waar mensen mogen komen of op een privéterrein? En veroorzaakt u een verkeersongeval met een verzekerd voertuig waardoor iemand anders schade heeft of iets van iemand anders beschadigd is? Dan betaalt deze verzekering de schade. Deze verzekering doet minstens wat in de Wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen en in

de Modelovereenkomst staat.

Doet het schadegeval zich voor buiten het Belgisch grondgebied, dan geven wij dekking zoals voorzien door de toepasselijke wetgeving op de verplichte  motorrijtuigenverzekering van het land waar het schadegeval zich heeft voorgedaan. Bij een verkeersongeval in het buitenland betalen wij wat wij moeten betalen van de wetgeving die geldt in het land waar u het schadegeval hebt veroorzaakt.

 

De toepassing van die buitenlandse wet mag de verzekerde evenwel niet de ruimere dekking ontnemen die de Belgische wet hem verleent. Is de wetgeving daar minder gunstig voor u dan wat u kunt terugvinden in de voorwaarden van uw verzekering BA Motorrijtuigen? Dan passen wij toch uw voorwaarden toe.
Zodra de bevoegde overheid aanvaardt de betaalde borgsom vrij te geven of de door ons betaalde borgstelling op te heffen, moet de verzekerde op onze vraag alle formaliteiten vervullen nodig voor de vrijgave of de opheffing. Vindt die overheid het niet nodig om dat bedrag te behouden? Dan moet u, als wij u dat vragen, ons helpen dat bedrag terug te krijgen van die overheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.