John Heller zal gemist worden

John-HellerHet financiële nieuws van de dag kwam vandaag uit Antwerpen. CEO John Heller van Argenta kondigde aan dat hij op 29 april 2016 zijn mandaat neerlegt. In diverse media benadrukt directievoorzitter Jan Cerfontaine dat de beslissing van Heller louter een persoonlijke keuze is.  Aan De Standaard vertelde hij ook dat Argenta niet te koop staat.

Heller kwam in 2008  over van ING Verzekeringen. Hij leidde bij Argenta aanvankelijk enkel de verzekeringstak maar werd in 2010 aangesteld als CEO voor de ganse groep. John Heller was de eerste CEO bij Argenta, die zowel het bank- als het verzekeringsbedrijf zou aansturen.

John Heller gidste Argenta in moeilijke economische omstandigheden naar een van zijn beste financiële periodes ooit uit de geschiedenis van de bankverzekeraar.  Argenta kwam ook als een van de beste banken van Europa uit de Europese stresstesten. Onder Heller kreeg de maatschappij een modern imago. Dat was een regelrechte stijlbreuk.  De Spartaanse stijl die decennialang door stichter Van Rompuy was ingeslepen werd afgegooid. De bankverzekeraar werd zelfs naamsponsor van een aantal sportevenementen, iets wat vroeger nooit gezien zou zijn. Al die inspanningen werden niet gedreven door bonussen. Heller ging er prat op dat hij de enige bankenCEO was zonder bonus.

Ondanks al dat mooie werk staat de Antwerpse bankverzekeraar voor zware uitdagingen. Vorig jaar besliste de nationale bank dat de acht systeembanken hun kapitaalbuffers moeten versterken om de druk van de aanhoudende lage rente te kunnen opvangen. Voor Argenta komt er 0,75 extra bij. Ook  de Europese regelgever komt dit jaar nog met bijkomende kapitaalseisen. Hoeveel dat zal kosten is niet bekend maar het zal alleszins een stevige inspanning vergen.

De banksector maar ook de verzekeringssector komen verder onder druk te staan van de digitalisering. De zogenaamde disruptors snoepen de aantrekkelijkste koekjes uit het deeg en dat zet de klassieke banken onder druk om zwaar te investeren in nieuwe tools en strategieën. Voor een grootbank gaat dat net iets vlotter als voor een bank met de omvang van Argenta die een segment lager speelt.

Het zou best kunnen dat John Heller die uitdagingen niet meer wil aangaan. Hij geeft zelf ook aan dat hij wil proeven van een andere omgeving. Heller is altijd een uiterst aimabele en sociaalvoelende mens geweest die ook zeer vlot bereikbaar was voor de buitenwereld. Op zijn Linkedin profiel staan niet alleen ronkende titels maar ook het eenvoudige woordje vrijwilliger. Heller is actief in de lokale politiek en in een verkiezingspamflet laat hij geen twijfel bestaan over zijn engagement.

Vrijwilligerswerk in ons dorp, is als de longen in ons lijf: we ademen samen om te leven.

De man woont in de schitterend gerenoveerde Nispenhoeve in Breda.  Blijkbaar heeft de huidige Argentabaas  plannen om daar te starten met workshops en creatieve projecten.

Ondertussen moet Argenta op zoek naar een nieuwe CEO. Dat zal geen makkelijke oefening zijn. Heller heeft stevig zijn stempel gedrukt op het bedrijf. De banksector maar ook de verzekeringsindustrie gaat momenteel ook door een complete herprofilering, onder meer door de digitalisering. Op dat vlak moet de Antwerpse bank nog een stevige tand bijsteken. Wie de plaats van Heller zal innemen staat dus voor een stevige uitdaging om de bankverzekeraar de digitale maatschappij binnen te loodsen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.