Vijf jaar cel geëist tegen topman Kobelco

In Antwerpen is donderdag het proces tegen platformmakelaar Kobelco gestart. Kobelco was een initiatief van de Nederlander Nils Kok, zoon van Bessel Kok die topman was van de RTT, momenteel Proximus. Kok startte einde van de jaren 1990 als een eenvoudige verzekeringsmakelaar in Antwerpen. Hij zag echter al snel een andere toekomst en begon met de uitbouw van een keten van submakelaars, gespecialiseerd in individuele en collectieve levensverzekeringen. Het verkoopsnetwerk groeide snel en Nils Kok ging op zoek naar productdiversificatie. Ondertussen evolueerde de markt voor levensverzekeringen. Tak 23, levensverzekeringen die verbonden waren met beleggingfondsen, werden erg populair. De regelgeving voor die producten was in België tamelijk rigide en dat lokte een paar Ierse verzekeraars naar ons land. Die vallen in de meeste gevallen onder de controle van hun thuisland en in Ierland biedt dat veel meer mogelijkheden.  Nils Kok maakte slim gebruik van die opportuniteit. Hij liet geprivatiseerde producten ontwikkelen met een erg hoog risico en zeer zware kostenmarges. Die werden verkocht met een bijna zekere kapitaalsgarantie en de kans op een extreem hoog rendement. Het risico zou uiteindelijk reëel blijken, de kapitaalsgarantie fictief. Veel constructies waren toxisch en zouden later ook crashen. De beleggers mochten stoppen met dromen en bleven achter met een nachtmerrie. Enkel de hoge kosten die als commissieloon terugvloeiden naar de makelaars, was werkelijkheid.

Het intermediair had wel oren naar het bedrijfsmodel van Kobelco. De makelaars kregen een productengamma met een verhaal. Dat verkoopt lekker. En de commissies waren buiten proportie. Bovendien had Kobelco ook een luxueuze omkadering en een zware bestaffing neergezet. Te luxueus en te zwaar bleek al snel. Om dat te betalen rekende Nils K. op de marge die hij kreeg op de commissies voor de productie.

De oorlog van de platformen

Ondertussen waren een paar anderen op het idee gekomen om ook een platform voor makelaars te bouwen. Evest was een initiatif van Erik Duinslaeger. Die had eerder al platformmakelaar Moneyclip opgetuigd en dat werd overgenomen door de EDG-groep en hernoemd naar Evest. Duinslaeger cashte een pak geld van EDG en ging gewoon door met zijn lucratieve zaakjes. Erik Duinslaeger haalde Jorre Appel binnen als commerciële kracht. Die twee zouden later in conflict komen met grootaandeelhouder Dominique Dejean en met slaande deuren vertrekken. Zij gingen zich daarna vooral met de distributie van Quality Investments (QI) bezig houden, een belegging die honderden Belgen tientallen miljoenen euro zou kosten. In België heeft het parket beslist om de distributeurs van QI niet te vervolgen. In Nederland zou er dit jaar meer duidelijkheid moeten komen over een proces tegen vier oprichters van de structuur.

In Wallonië richtte de ondertussen overleden Emmanuel Wolf Masterfinance op. Dat was een kopie van Kobelco. De drie platformen startten een bikkelharde concurrentieslag met een oplopend bod om de hoogste commissies, de duurste feestjes en de leukste reisjes te organiseren. Dat teerde in op de marges. Daar had Nils Kok echter een oplossing voor. Hij had de groei van het bedrijf gefinancierd met een zelf gecreëerd schuldinstrument dat hij Kobli noemde. De naam is een samentrekking van Kobelco en obligatie. Kobli was een eerder duistere creatie waar binnen Kobelco slechts een paar mensen van op de hoogte waren. De distributie  ervan gebeurde ook via een handvol ingewijden bij de makelaars. De eerste Kobli werd allicht uitgegeven in 2002. Allicht…omdat er nauwelijks een boekhouding over werd bijgehouden. Pas in 2007 wordt de directie van het bedrijf ongerust. In 2008 worden grootaandeelhouder Nils Kok en financieel directeur Bruno V. zwaar onder druk gezet om openheid van zaken te geven. Te laat, zou later blijken. De financiële crisis doet de markt voor de uitgifte van nieuwe Kobli’s opdrogen. Daardoor kunnen de intrestbetalingen en de terugbetalingen van de vervallen Kobli’s niet meer plaats vinden een typisch fenomeen voor Ponzi-schema’s. Het wordt de zwanenzang van Kobelo. De schade voor de beleggers in Kobli loopt op tot meer dan twintig miljoen euro. Er is nauwelijks nog een kans dat zij nog iets zullen recupereren.

Celstraffen geëist

Deze week stonden drie toplui en een bedrijfsrevisor van Kobelco terecht. Tegen Nils Kok wordt vijf jaar cel geëist. Financieel directeur Bruno V, die naar Brazilië vluchtte, mag drie jaar vrezen. Beiden hebben al een aantal maanden in voorarrest doorgebracht.

Tegen commercieel verantwoordelijke Luc D. werd twee jaar gevorderd en tegen bedrijfsrevisor Guy R. één jaar. Naast de gevangenissitraf werd ook een beroepsverbod van zeven jaar geëist. Dat laatste is niet zonder belang. In de sector is bekend dat Nils Kok en Luc D opnieuw, zij het soms indirect, zaken doen als tussenpersoon.

De eerste zitting is achter de rug. De zaak wordt verder gezet op 12 mei.

Institutionelen niet aangepakt

Wat opvalt is dat er enkel private personen terecht staan voor deze potentiële fraude. Kobelco was vooral mogelijk omdat een aantal institutionele partijen de zaak mogelijk maakten. De Ierse verzekeraars Irish Life International (momenteel Seb Life International) en Hansard Global, hadden niks met Kobli te maken maar zij stelden de structuren ter beschikking die de activiteiten van Kobelco, Master Finance en Elips mogelijk maakten. De twee maatschappijen keurden expliciet de fondsen goed die beleggers, likkebaardend van vette winsten, lieten wegdromen. Zij hadden de knowhow om het potentiele risico te zien maar kozen voor hun eigen verkoopscijfers en snelle winst.

In België waren een aantal banken duidelijk op de hoogte van de constructie. Het netwerk van Kobelco bestond deels uit bankmakelaars die door een principaal gecontroleerd worden. Het is bijna niet mogelijk dat die niet op de hoogte waren van de randactiviteiten van hun distributienetwerk en van de twijfelachtige kwaliteit van de Kobelco-producten. Ze kozen er allicht voor om dat handeltje in stand te houden omdat ze er zelf ook voordeel bij hadden via klantenretentie en omzet op transacties.

Een gedachte over “Vijf jaar cel geëist tegen topman Kobelco

 1. Beste,

  Wij hebben via een investering langs Kobelco ook 60000€ verloren . Wij wisten wel van een proces maar dachten dat dit enkel over de zogenaamde Kobli’s ging. Ik lees nu dat ook SEB zich schuldig maakte aan
  Bedrog. Ik had al zo’n vermoeden maar daar kom je nergens mee. Zou u ons misschien kunnen vertellen bij wie we ons kunnen melden?

  Met vriendelijke groeten,

  De Maere Eric
  Van den Bergh Kim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.