Ageas maakt komaf met het Fortisverleden

 

Bart De Smet Ageas Club

Ageas pakte vanmorgen verrassend uit met een voorstel om de aanslepende claims uit het Fortisverleden te regelen. De verzekeringsholding heeft een deal bereikt met claimsorganisaties Deminor, Stichting FortisEffect, Stichting Investor Claims Against Fortis (SICAF) en De Vereniging van Effectenbezitters VEB. In dat akkoord doet Ageas een voorstel tot schikking van alle burgerlijke rechtszaken over het voormalige Fortis voor de gebeurtenissen van 2007 en 2008. Ageas zal, zonder erkenning van enige fout,  1.204 miljoen euro uitbetalen aan aandeelhouders die hiervoor in aanmerking komen. Het gaat om de mensen die tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 als natuurlijke persoon of rechtspersoon Fortis Units2 kochten.  Naast het bedrag van 1,204 miljoen euro budgeteert Ageas ook 45 miljoen euro kosten worden meegerekend. CEO Bart De Smet hoot dat een aantal aandeelhouders die buiten deze schikking vallen ook zullen aansluiten en daarvoor wordt 62 miljoen euro extra voorzien. De verzekeraars  van het vroegere Fortis nemen 290 miljoen euro in de boeken. De provisie van 132,6 miljoen euro die voorlopig was aangelegd wordt mee verrekend. Dat brengt het extra kostenplaatje voor Ageas op 888,4 miljoen euro.

De partijen zullen het Gerechtshof Amsterdam vragen de voorgestelde schikking bindend te verklaren voor alle Fortis aandeelhouders die in aanmerking komen volgens de Nederlandse Wet voor Collectieve Afwikkeling Massaschade (WCAM). Het gaat om een redelijk ingewikkelde procedure die ongeveer achttien maanden zal aanslepen.

De afgelopen 7 jaar heb ik, als CEO van Ageas, vaak gesproken over onze continue inspanningen om de rechtszaken uit het Fortisverleden op een goede manier op te lossen. Mijn belangrijkste boodschap daarbij was om te blijven focussen op datgene waar we goed in zijn, namelijk een sterke verzekeringsactiviteit uitbouwen. Achter de schermen werkten we ondertussen aan de beste oplossing voor de erfenissen uit het verleden. De voorbije jaren hebben die heel wat onzekerheid gecreëerd voor zowel aandeelhouders als voor Ageas Groep. Ik ben dan ook zeer verheugd dat we vandaag een concreet voorstel kunnen doen voor een schikking van de burgerlijke rechtszaken over het Fortisverleden in 2007 en 2008.

Bart De Smet

Door dit akkoord beschikt Ageas vanaf 2018 opnieuw over volledige strategische en financiële flexibiliteit en kan de groep zich focussen op zijn verzekeringsactiviteiten. CEO De Smet en zijn ploeg kunnen met recht en rede claimen dat ze vanuit een uitzichtloze financiêle puinhoop een intelligent gestructureerde verzekeringsholding met internationale impact hebben opgebouwd.

Om iedereen gepast te informeren over de schikking werd de website FORsettlement.com opgezet.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.