De vreemde capriolen van Anbang

Het Chinese financiële conglomeraat Anbang Insurance Group kocht zich in een rotvaart een positie in het financiële weefsel in de Benelux. Met Delta Lloyd Bank en Fidea in België en Vivat in Nederland hebben de Chinezen drie gereputeerde namen binnengehaald. De Chinezen zijn ondertussen ook in de VS begonnen aan een flinke opmars. Einde 2015 kochten ze Fidelity & Guaranty Life Insurance Company, een verzekeraar met licenties in alle vijftig staten van het continent.

Tussendoor kochten ze nog even het Waldorf Astoria Hotel in New-York voor de lekkere prijs van 1,95 miljard dollar.

Wu_AnbangDe aankoop van het hotel deed flink wat wenkbrauwen fronsen. Maar toch lijkt grote baas Wu Xiaohui van plan om nog meer hotels in portefeuille te nemen. Tot vorige donderdag lag hij op ramkoers met Marriott voor de overname van  de Starwood hotelketen. Starwood heeft onder meer de merken Sheraton en  Westin in portefeuille. De twee partijen vochten een stevige biedoorlog uit. Marriot wilde 10,8 miljard dollar op tafel leggen maar Anbang tilde die prijs op naar 12,8 miljard dollar en even later zelfs naar 13,2 miljard dollar. Met een tegenbod van 13,6 miljard dollar leek Marriot de strijd uiteindelijk in zijn voordeel te beslechten maar Anbang hoogde opnieuw op naar 14 miljard dollar. Vorige donderdag zag Anbang echter zeer verrassend af van haar laatste bod en het maakt daarmee de weg vrij voor een overname door Marriott.

Opvallend is dat Anbang het bod op Starwood samen uitwerkte met Primavera Capital en J.C.Flowers.  J.C. Flowers is de holding boven het Luxemburge NPG Wealth Management. Die maatschappij is in België actief via levensverzekeraar Private Estate life dat recent nog zusterbedrijf Altraplan overnam.

J.C. Flowers is ook eigenaar van NIBC en dochterbedrijf NIBC Direct.

Heeft de Chinese regelgever voldoende impact?

Nu hij Starwood opgeeft kan voorzitter Wu misschien verder doorgaan op de verwerving van Strategic Hotels & Resorts Group dat momenteel in handen is van Blackstone Group. De prijs zou 6,5 miljard dollar bedragen.

De interesse van Anbang in hotels en hotelketens zou echter niet naar de zin zijn van de Chinese regelgever. Die beroept zich onder meer op een regel waarbij verzekeraars slechts een gelimiteerd deel (maximaal 15%) van hun portefeuille mogen investeren in het buitenland. De vraag is of de controle-instanties voldoende vat hebben op Wu en Anbang.

Anbang heeft sinds 2014 al 7 miljard dollar uitgegeven aan buitenlandse overnames. Dat is 43,8 miljard Chinese yuan. De geplande overnames van de hotelketens zouden zo’n 127,8 miljard yuan hebben gevergd. Hoeveel het balanstotaal van Anbang effectief bedraagt is zeer onduidelijk  maar de drempel van 15% leek daarmee makkelijk overschreden.

De investeringsgroep, die in 2004 startte als een bescheiden nicheverzekeraar, heeft ondertussen ook een belang van 35% opgebouwd in Chengdu Rural & Commercial Bank. Dat koste 5,6 miljard yuan. Anbang mocht van de Chinese controle ook Anbang Fund Management opstarten, een beleggingsvennootschap waar 500 miljoen yuan in opgeborgen zit. Anbang betaalde verder veertig miljard yuan voor het optrekken van zijn participatie van 3% naar 20% in China Minsheng Banking Corp. Vice-voorzitter van Anbang Yao Dafeng houdt dat mandaat aan. Dat mandaat zou overigens een opstapje kunnen zijn naar de absolute topfunctie binnen de bank. Momenteel loopt er een onderzoek wegesn corruptie bij de bank en binnen enkele weken zijn er voorzittersverkiezingen.

De groep heeft ook belangen in de vastgoedontwikkelaars Gemdale Corp., China Vanke Co. Ltd. en Financial Street Holdings Co.

Winstexplosie en vreemde kapitaalsverhogingen

De omzet van de groep maakt vreemde bokkensprongen. In 2012 bedroeg de netto-winst in leven nog 34 miljoen yuan. In 2013 werd dat plots 252 million yuan, Ook in schadeverzekering explodeerde de winst van 1,2 miljard yuan in 2012 naar 4,87 miljard yuan in 2013.

Samen met die vreemde toename van de netto-winst heeft Anbang blijkbaar een stevige kapitaalsverhoging doorgevoerd. In omvang is de maatschappij  een middenmoter maar met 61,9 miljard yuan beschikt ze over het grootste maatschappelijk kapitaal van alle chinese verzekeraars. Bij de oprichting in 2004 bedroeg dat kapitaal nog 500 miljoen euro. In 2009 werd dat opgehoogd naar 5,1 miljard yuan en in 2012 naar 12 miljard dollar. Het aantal aandeelhouders werd gelift van acht naar negenendertig.  Oorspronkelijk waren SAIC Motor en het oliebedijf Sinopec de grote aandeelhouders maar hun belang verwaterde door de nieuwe aandeelhouders die instapten.

Met die aandeelhouders zijn er overigens ook bizarre zaken aan de hand. De meesten zijn kleinere ondernemingen uit de auto-industrie of de mijnbouw. Minstens negen ervan hebben een maatschappelijke zetel op hetzelfde adres. Ze werden ook op dezelfde dag opgericht, hebben dezelfde bank en dezelfde accountant. De negen maatschappijen organiseerden hun aandeelhoudersvergaderingen 2014 allemaal in het Chengdu Tianfu International Finance Center. Dat is een complex dat eigendom is van Anbang.

Wu de almachtige

Al dat vreemde gedoe is deels mogelijk door de impact van voorzitter Wu. Wu gebruikt zijn familie om een aantal van de bedrijfjes die aandeelhouder zijn bij Anbang, te controleren. Zijn broer Wu Jiaqi en zijn zuster  Wu Xiaoxia, hebben er meerdere participaties.  Zelf is Wu een low profile man maar hij trouwde met de kleindochter van Deng Xiaoping, de man die China op de weg van het kapitalisme met socialistische trekjes zette en de natie klaar maakte voor haar huidige economische dominantie. Het koppel zou overigens ondertussen gescheiden zijn.

Naast zijn (ex-) echtgenote heeft Wu overigens een uitgebreid netwerk met een stevige impact. Southern Weekend publiceerde een rapport waarin Wu’s connecties worden bloot gelegd. Onder meer Chen Xiaolu, de zoon van generaal van het volksbevrijdingsleger Chen Y, springt daar prominent uit. Hij investeerde in drie bedrijven die samen 51% van Anbang in handen hebben. Chen is ook een van de negen bestuurders van Anbang en wordt door de maatschappij ingezet als strategisch consultant. Chen is een van de belangrijke voorstanders om Anbang te doen investeren in bedrijven die noteren in US Dollar. Volgens hem koelt de Chinese economie af en is de Amerikaanse economie opnieuw bezig aan een groeiperiode. Die strategische beslissing is een van de verklaringen voor de overnamepogingen van onder meer Starwood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.