Bloedarmoede bedreigt financiële sector

Bart De Smet Ageas ClubBart De Smet, CEO van de grootste Belgische verzekeringsonderneming, is een erg benaderbare manager die niet te beroerd is om een paar keer per jaar een open confrontatie met zijn aandeelhouders aan te gaan. De Smet staat er ook om bekend dat hij zijn werknemers erg veel vertrouwen en vrijheid geeft. Dat is ook de basis geweest om Ageas op een verbazend snelle manier uit het puin van Fortis te laten uitgroeien tot een internationaal gerespecteerde verzekeringsholding. De Smet wist dat hij een groepje goed geselecteerde enthousiastelingen rond zich zou moeten verzamelen die gek genoeg waren om in de wederopstanding te blijven geloven in een omgeving die wantrouwig en soms zelf vijandig was. Wie vandaag de kantoren van Ageas binnenloopt voelt dat engagement. Het is geen omgeving voor grijze muizen, er mag wat kleur aan kleven.

De CEO poste vorige maand een bijzonder opmerkelijk bericht op de website van de holding. Ene Eliane gaat met pensioen. De ongetwijfeld eloquente dame heeft 41 jaar bij het bedrijf gewerkt. De Smet noemt haar een heel belangrijke steunpilaar in moeilijke tijden. Hij grijpt haar vertrek aan om het even over de vertegenwoordiging van vrouwen in de hogere echelons van de maatschappij te hebben. De CEO beweert gendergelijkheid na te streven maar desondanks gaat Ageas op dat vlak, net zoals de meeste van zijn concurrenten, met de billen bloot. Bij de bestuurders lijkt het nogal mee te vallen maar in het directie- en managementcomité zetelen enkel mannen. Bart De Smet lijkt alvast niet overtuigd dat quota de juiste oplossing zijn om die gelijkheid af te dwingen. Hij citeert Marieke Wyckaerts die dergelijke quota een belediging voor vrouwen noemt. De Smet wijt die afwezigheid van vrouwen in de top aan een gebrek aan kandidaten. Het bedrijf nam nochtans een pak maatregelen om de typische macho-kantjes van de managementfuncties af te slijpen. Flexibele uren, telewerken en zelfs een 80% regime. Waarom er dan toch geen vrouwen opdagen om een pluchen stoel in te nemen wijt de topmanager aan twee redenen. Vrouwen zijn (volgens De Smet onterecht) onzeker over hun capaciteiten. Ze zijn ook risico-avers. Bedrijven moeten volgens de Ageasbaas ook veel meer rekening houden met de eigenheid en de verzuchtingen van vrouwelijk talent. Met dat laatste argument opent Bart De Smet een discussie die veel breder gaat dan enkel de carrièremogelijkheden van vrouwen. De positie van banken en verzekeraars staat zwaar onder druk. Nieuwe technologie maakt het mogelijk om het distributieproces voor diensten op een totaal nieuwe manier te organiseren. E komen heel wat nieuwe spelers in de arena en die concentreren zich vaak op een of enkele deelsegmenten. De meeste van die bedrijven bieden een toffe en trendy omgeving waar talent naar boven borrelt en beloond wordt zonder dat er in klassieke hokjes wordt gedacht. De organisatie is er vaak vlak en drijft op zelfsturing.

Dat zijn principes waar de roergangers van morgen zich in thuis voelen. De generatie Millenials hanteert andere waarden en kiest voor een andere motivatie. Inhoud, transparantie en zelfontwikkeling staan centraal. De nieuwe generatie opteert voor waarden die veel nauwer aansluiten bij wat vandaag als veeleer vrouwelijke waarden wordt gezien. Het zou best wel eens kunnen dat binnenkort niet enkel de vrouwen afhaken om door te groeien bij de klassieke financiële dienstverleners. De ganse generatie van hooggeprofileerde talenten lonkt ongetwijfeld eerst naar een alternatieve speler. Die potentiële braindrain is de grootste bedreiging voor een sector die vandaag nog, op het vlak van tewerkstelling, een imago heeft van zekerheid en stabiliteit. De managers van morgen zijn allemaal een beetje Eliane. Meer aandacht voor de menselijke kant is voor hen geen kwaliteit, het is een uitgangspunt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.