Bancontact zet opnieuw de norm voor betaaltransacties

⇒ Bijna 7 op de 10 Belgen hebben een mobiele dataverbinding. Op drie jaar tijd is het aantal mobiele internetklanten in ons land meer dan verdubbeld.

⇒ Bijna vier op de tien websitebezoeken in België (36%) verliep in 2015 via smartphone of tablet . Dat is een stijging met maar liefst 40% ten opzichte van 2014.

⇒ Een vierde van de online aankopen in België gaat al via een mobiel apparaat

Kris De RyckIn de volksmond was het al langer gesneuveld maar betaalspecialist Bancontact/Mister Cash heeft nu ook officieel zijn naam vereenvoudigd. Het merkonderdeel Mister Cash werd vorige week gedumpt en begraven en alleen Bancontact blijft over als sterk merk. Het betaalplatform haalde er het enquêtebureau iVox bij om de beslissing te motiveren en te bewijzen dat Bancontact een veel sterker merk zou zijn als Mister Cash. Dat budget hadden ze zich kunnen besparen. De gebruikers van de kaart hebben de vereenvoudiging jaren geleden al de facto uitgevoerd en struikelen al langer niet meer over de veel te complexe merknaam.

Bancontact wijzigt overigens niet alleen het merk. Ook het logo wordt van alle franjes verlost. Alleen de basiscontouren blijven behouden, de kleuren zijn nog steeds geel en blauw maar enkel de essentie van het logo is nog aanwezig. De ganse operatie is een slimme zet. Tijdens het laatste decennium hebben ongeveer alle financiële instellingen hun naam en logo aangepast. Ze gooiden daarmee een investering in naamsbekendheid van tientallen jaren weg. Sommigen kwamen daar op terug. AG verzekeringen bijvoorbeeld, herrees uit de pijnhoop van Fortis met het oude merk AG. Ze voegden daar weliswaar het suffix Insurance aan toe maar wie in Belgie efficiënt aan marketing wil doen moet overschakelen op Engels of een louter symbolisch woord gebruiken. Zelfs de Chinezen van Anbang haalden slim een oud maar sterk merk van stal. Ze kochten Delta Lloyd Bank en plakten er de naam Bank Nagelmackers op. Dat gaf meteen ook de nieuwe koerswijziging aan. Onder leiding van de Chinese aandeelhouder moet de bank weg uit de retail om de wat meer vermogende Belg te gaan verleiden, iets waar ze bij het oude Nagelmackers zeer bedreven in waren.

Bancontact is ook een van de meest bekende logo’s in België. Zo’n 85% van de Belgen herkent het logo in de supermarkt. Het is dus slim van Bancontact om de opgebouwde merkenwaarde niet weg te gooien voor een trendy maar betekenisloze nieuwe creatie.

Bancontact Logo New

Bredere symbolische betekenis

De keuze voor een versimpeling van merk en logo heeft een bredere symbolische impact. De financiële wereld staat in het oog van de digitale storm. Er duiken voortdurend nieuwe starters op die zich vaak concentreren op een aantrekkelijk segment van het financiële aanbod. Die nieuwe spelers zetten in op transparantie, eenvoud en duidelijke visuele communicatie met de klant. Net wat Bancontact nu ook doet. Dat zijn kenmerken waar onze klassieke banken niet sterk in waren. Maar het zijn wel de troefkaarten die de klant van vandaag, de zogenaamde Generatie Y, kunnen overtuigen.

De betaalknop als toegangspoort naar het vermogen van de klant

Veel van die startende platformen concentreren zich op het betaalverkeer als binnenkomer. Dat lijkt logisch maar tegelijkertijd is het ook een belangrijke nieuwe trend. Comfortabel betalen is nooit echt de focus geweest van de klassieke banken. Zij overtuigden de consument liever met dure merkenmarketing of ronkende spaar- en beleggingsproducten. De betaalrekening was eerder een evidentie. Nichebedrijven zoals Bancontact en de grote internationale kredietkaartschema’s hebben zich wel jarenlang vooral op het betaalsegment gefocust. Bancontact is daarvoor zelfs speciaal opgericht door een conglomeraat van banken. Zij konden daardoor een belangrijke expertise opbouwen en dat levert hen in de huidige nieuwe productomgeving een stevige concurrentiepositie op tegenover de nieuwe starters. Die jonge start-upjes ontwikkelen een simpele maar sterke strategie. Wie de betaalknop beheert, heeft controle op het ganse budget. Zelfs in die mate dat de klassieke banken mogen vrezen dat ze impact op de financiele flows van de klant kunnen verliezen. Voor Bancontact ontstaat op die manier een luxepositie. Zij consolideren hun greep op het betaalverkeer maar ze hebben alert gereageerd op de mogelijkheden van de nieuwe technologie.

Bancontact maakt bewuste keuzes

Bancontact is een bedrijf dat al lang niet meer vergelijkbaar is met de aanbieder van de betaalkaart en de bankautomaat waar het een paar decennia geleden mee begon. De maatschappij is uitgegroeid tot een professioneel betaalplatform dat de bankkaart ver overstijgt. Twee jaar geleden, in mei 2014, introduceerde Bancontact een gratis betaal-app op smartphone en tablet. De app werkt met een combinatie van QR-code scanning en een pincode. Je hebt dus geen kaartlezer of digipass meer nodig. Toch is QR niet de meest moderne en ook niet de meest klantvriendelijke technologie. Near Fiel Communication (NFC) bijvoorbeeld, is veel eenvoudiger en  klantvriendelijker. Die keuze heeft Bancontact bewust gemaakt. Betalen met QR kan met de meeste smartphones omdat er geen extra technologie moet ingebouwd zijn, een camera die QR kan lezen volstaat. Dat is bij NFC wel het geval. Om die technologie te gebruiken moet de smartphone over een extra chip beschikken. QR heeft dus een voordeel omdat veel meer mensen de technologie kunnen gebruiken. Momenteel gebeuren er al gemiddeld 50.000 mobiele aankopen per week met de Bancontactapp en dat aantal stijgt snel. Volgens CEO De Ryck is Bancontact technisch klaar om NFC meteen te introduceren.

“Consumenten die het gebruiksgemak van de app gesmaakt hebben worden en blijven actieve gebruikers”

CEO Kris De Ryck van Bancontact Company.

Volwaardige digitale wallet

De Bancontact-app is opgevat als een volwaardige digitale wallet. Je kan hem gebruiken om te betalen met een mobieltje, op het web of in de fysieke winkel. Een van de meest populaire functies is het zogenaamde peer-to-peer waarmee je een rekening kan delen of je vrienden kan terug betalen als een van hen de betaling heeft voorgeschoten. In 2015 verliep iets meer dan een derde (35%) van alle transacties met de Bancontact-app al tussen twee consumenten (peer-to-peer). De andere 65% van de betalingen voltrok zich tussen consument en handelaar (peer-to-merchant).

Bancontact integreert zijn betaalapp ook bij een aantal commerciële partners. Je kan je belkrediet opladen bij Mobile Vikings en Base en je filmtickets betalen bij Kinepolis. Wie een bestelling plaatst bij Ordr, een kan meteen afrekenen met de Bancontact-app. De Bancontact-app kan gebruikt worden bij meer dan 1.000 acceptatiepunten, waaronder grote spelers als Base, Colruyt, Doccle, Kinepolis, Mobile Vikings, Nationale Loterij en NMBS.

Sixdots  terug naar af

Ondertussen hebben vier grote banken – Belfius, CBC, ING en KBC – de Bancontact-app rechtstreeks in hun eigen bancaire apps geïntegreerd. Dat is een belangrijke evolutie. In 2013 rolden BNP ParibasFortis en Belgacom met veel bravoure Sixdots uit. Die betaalapp werd gepositioneerd als de optimale mobiel wallet met een breed aanbod betaalfuncties maar ook ticketing en loyalty. Het management van Sixdots kondigde aan dat het platform open stond voor een partnership met andere bankpartners. KBC, Belfius en ING  waren op dat moment technologisch niet klaar met een alternatief en ze haakten meteen hun wagonnetje aan. Tegelijkertijd was duidelijk dat ze parallel verder zouden ontwikkelen aan hun eigen applicatie. Die samenwerking deed vragen rijzen rond de positie van Bancontact. Sixdots leek hun positie te willen overnemen in het nieuwe digitale betaaluniversum. Het Sixdots platform dobberde echter maandenlang verder, zonder dat er echt vooruitgang was. De top van het bedrijf werd vervangen maar dat leverde niet meteen beterschap op. Vorig jaar stelde CEO van Bancontact, Kris De Ryck zijn nieuwe app voor. In de marge van die aankondiging gaf de topman aan dat Sixdots een van de partners zou zijn. De Ryck draaide daarmee de rollen opnieuw om. De functionele mogelijkheden van de app van Bancontact zijn ondertussen veel uitgebreider dan die van Sixdots. Bancontact heeft ook een veel breder netwerk en het is decennialang de vertrouwde partner van de meeste banken in België.

Meerdere rekeningen bij verschillende banken

Sinds zijn lancering heeft de app van Bancontact heeft nog een belangrijke extra mogelijkheid gekregen. De applicatie kon aanvankelijk slechts aan de betaalrekening van een bank gekoppeld worden. Sinds begin april is het mogelijk om de app te koppelen aan meerdere kaarten van eenzelfde of verschillende banken. Veel Belgen zijn klant bij meerdere banken en ze gebruiken verschillende rekeningen om hun aankopen te betalen. Met die extra mogelijkheid heeft Bancontact een voordeel tegenover Seqr. Het platform van de Zweedse betaalgigant Seamless groeit bijzonder snel in West-Europa. In België sloot Seqr onder meer een samenwerking met de ganse Colruyt groep. Maar ook zij lijken het zowel technologisch  als op het vlak van marketing, moeilijk te krijgen tegenover de Bancontact.

Geen nieuwe implementatieprocessen

Bancontact speelt ook handig in op haar aanwezigheid in de meeste winkels. Elke handelaar die Bancontact vandaag aanvaardt in zijn winkel en/of webshop, kan zonder meerkost de mobiele betaaloplossing van het platform integreren. Zo hoeft de handelaar geen volledig nieuw proces op te zetten voor het behandelen van mobiele transacties. Dat is een enorm voordeel in bijvoorbeeld de supermarktwereld, waar elke wijziging in de betaalsystemen een zwaar implementatieproject vereist. De Bancontact-app is de enige betaaloplossing in België die zo’n ‘omni-channel’-aanpak onderschrijft.

Etalageshopping, loyalty en ticketing

Bancontact experimenteert ook met etalageshopping via de smartphone. Zie je een leuke sjaal in de etalage hangen, maar is de winkel gesloten? Dankzij de Bancontact-app kan je ze toch probleemloos kopen. Je scant de QR-code op het raam met je smartphone of tablet, bevestigt de aankoop met je pincode, en de sjaal komt per post naar je toe.

Vanaf deze zomer wordt het mogelijk om in de BASE Shops en andere verrassende locaties, je belkrediet 24/7 te herladen met de Bancontact-app door een QR-code te scannen in de etalage.

“De grenzen tussen fysieke en virtuele verkooppunten zullen meer en meer vervagen”, voorspelt Bancontact Company-CEO Kris De Ryck. “De consument bekijkt een product in een fysieke winkel, swipet het op Instagram of Pinterest en bestelt het via zijn mobiele toestel. Of omgekeerd.” Het mobiele eco-systeem biedt een zee van mogelijkheden voor nieuwe digitale toepassingen. Denken we maar aan apps die getrouwheidskaarten of kortingsbonnen aanbieden zoals CityLife, Citie, Spaar&Pluk of myShopi. Of aan oplossingen voor het digitaal beheren van je documenten zoals Doccle. De Bancontact-app laat zich naadloos integreren in elke andere applicatie. Hierdoor wordt de mobiele betaling een deel van de totale klantenervaring, haast onzichtbaar. Zo betaal je bijvoorbeeld binnen Doccle in een handomdraai je openstaande facturen met de Bancontact-app: ultieme eenvoud.

 Complex ecosysteem biedt extra kansen aan handelaars

Niet alleen in de directe betaalomgeving stijgt de concurrentie. Ook voor de verwerking van de transacties ziet de omgeving er een stuk complexer uit. Bancontact heeft zijn betaalsysteem in 2011 opengesteld voor meerdere technische en financiele betaalverwerkers. Ook het aantal Terminal Providers en Payment Service Providers (PSP) is de laatste jaren gestegen. Hierdoor heeft een handelaar een groter aanbod aan mogelijkheden voor de implementatie van de Bancontact-betaaloplossing.

Bancontact zijn heeft zijn netwerk uiteraard conform gemaakt aan de Europese normen voor betaalverkeer (SEPA). Daardoor wordt het een volwaardig Europees betaalsysteem. In 2014 gebeurde al zo’n 40% van de online aankopen met Bancontact in buitenlandse webshops.

bancontact infograph

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.