Anbang plaatst Chinees aan top van Bank Nagelmackers

Anbang Group parachuteert een onbekende Chinese topman bij Bank Nagelmackers. Hij moet de bank op het spoor zetten op weg naar een nieuwe identiteit. Net zoals bij het Nederlandse Vivat dreigt het cultuurverschil een hindernis te worden voor een snelle doorstart.  Bij Vivat zorgde de aanpak voor een drainage van knowhow.


Het Chinese financiële conglomeraat Anbang Group nam vorig jaar Delta Lloyd Bank over en veranderde de naam ervan in Bank Nagelmackers. Dat merk hadden ze bij de bank nog op het schap liggen, het was dus een efficiente manier om een nieuw imago op te bouwen. Die merkenswitch was onderdeel van een verandering van strategie. De bank ging op zoek naar een meer vermogend kliënteel en de naam Nagelmackers heeft in België nog een grote impact in dat soort kringen. CEO Piet Verbrugge ging nog even mee in het verhaal maar een paar maanden geleden gooide hij de handdoek en ging met pensioen. Dat was het signaal voor Anbang Group om zijn greep op de organisatie van Bank Nagelmackers, vroeger dus Delta Lloyd Bank, ook structureel te verstevigen. Verbrugge wordt vervangen door de Chinees Dashu Zhu, een nobele onbekende voor zowat iedereen in de omgeving van de bank. Uit het cv van Zhu blijkt dat hij een internationaal ervaren bankier is die werkte voor Bank of China en Bank of Jiangsu. Hij heeft onder meer in Canada gewerkt wat hem allicht ook een bredere talenbasis geeft. De aanstelling van Zhu werd ondertussen goedgekeurd door de Nationale Bank en de bevoegde organen binnen de bank zelf.

Anbang Group nam in ons land eerder al Fidea Verzekeringen over. In Nederland hebben de Chinezen de volledige controle over Vivat, een van de grootste verzekeraars van het land. De zeer eigengereide managementstijl zorgde daar voor een exodus van topmensen van het bedrijf. De aanstelling van Zhu gebeurde in België in een soort paracommandostijl. De man werd onverwacht in zijn positie gedropt zonder veel overleg met de partijen die daar meestal strategisch over worden geïnformeerd. Zhu zou ook niet permanent aanwezig zijn bij Bank Nagelmackers. De bank komt uit een moeilijke periode waarin de rendabiliteit niet altijd even stevig in de boeken gebeiteld stond. Nagelmackers moet op zoek naar een nieuwe identiteit maar dat gebeurt in een omgeving waar traditionele banken zware concurrentie krijgen van radicaal vernieuwende starters. In een dergelijke omgeving is een interne culturele clash zowat het eerste wat je  kan missen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.