Een document opstellen bij hand- of bankgift

Estate Planner Sandrine Geirnaert van Bank Nagelmackers pleit voor het opmaken van een document bij hand- of bankgift. Onder meer het conventioneel beding van terugkeer of de optie van een financiële rente kunnen op die manier geregeld worden.

sandrine geirnaertAls u geld van hand tot hand aan iemand schenkt dan spreken we over een handgift. Een handgift is een geldige schenking waarop geen schenkbelasting betaald moet worden en waarvoor geen notariële akte vereist is. Enkel roerende materiële zaken zoals cash geld, kunst, juwelen komen in aanmerking voor een handgift. Gebeurt de schenking via overschrijving, zuiver bancair dus, dan is het een bankgift. Voor een bankgift kan het bijvoorbeeld ook gaan om aandelen of effecten.

In beide gevallen zijn er dus erg weinig formaliteiten en gaat het om een onderhandse schenking. Toch is het raadzaam om een document op te stellen als bewijs van de hand- of bankgift. U laat zich ook best bijstaan door een specialist zoals een estate planner of een notaris.

Discussies voorkomen

Als u een document opstelt, vermijdt u dat er achteraf discussies ontstaan over de vraag of het wel om een schenking ging. Een schenking betekent immers een dadelijke en onherroepelijke overdracht. Gegeven is gegeven.

Termijn van drie jaar

Ook op fiscaal vlak is een document nuttig. Bij een onderhandse schenking betaalt u geen schenkbelasting. Als de schenker echter binnen de drie jaar na de schenking overlijdt, keert wat geschonken werd fictief terug naar zijn nalatenschap en moet erfbelasting betaald worden. Met een document kunt u eventueel bewijzen dat de handgift meer dan drie jaar voordien gebeurde en dus niet meer tot de nalatenschap behoort. In de praktijk wordt vaak gewerkt met aangetekende zendingen om op die manier een min of meer vaste datum te hebben.

Registreer toch

Stel dat u als schenker een handgift doet aan uw kinderen en u wordt na twee jaar ernstig ziek. U of de begiftigde kunt in dat geval het handgiftdocument (ook gekend als pacte adjoint) alsnog laten registreren en dus schenkbelasting betalen. Eens die betaald is, hebt u definitief afgerekend met de fiscus en moet er achteraf geen erfbelasting meer betaald worden. Uiteraard gaat dat niet bij een onverwacht overlijden van de schenker.

Onder uw voorwaarden

Een document is ten slotte ook interessant omdat u er bepaalde voorwaarden in kunt opnemen. Een vaak voorkomende voorwaarde is een conventioneel beding van terugkeer. Als de begiftigde overlijdt voor de schenker, dan keert wat geschonken werd terug naar de schenker. Zo kunt u bijvoorbeeld voorkomen dat wat u schenkt aan uw zoon niet toekomt aan uw schoondochter waar u geen nauwe band mee hebt. Een bijkomend voordeel is dat de goederen vrij van erfbelasting terugkeren. Een andere mogelijkheid is schenken met een optionele financiële rente. In dat geval kunt u er als schenker voor kiezen dat de begunstigde u een bepaalde rente moet uitkeren. Zo behoudt u toch een deel van uw inkomsten. Raadpleeg best een notaris als u een schenking onder voorwaarden overweegt.

Zin om mee te bloggen op Financelab? Mail ons

 

Een gedachte over “Een document opstellen bij hand- of bankgift

  1. moet het document – pacte adjoint – bij bankgift aangetekend worden verstuurt of is er een alternatief. we zouden willen vermijden dat er bij aangetekend schrijven de partner van begiftigde weet heeft van deze gift.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.