Belfius Insurance verkoopt IWI aan Foyer

Raschaert

Belfius Insurance verrast met de melding dat het  zijn Luxemburgse levensverzekeringsdochter IWI International Wealth Insurer verkoopt aan Foyer S.A. Belfius maakte immers einde vorig jaar nog bekend dat de Zwitserse vermogensbeheerder Valor Group de maatschappij zou overnemen. Valor Group leek toen een wat vreemde keuze maar de maatschappij heeft toch 4500 verzekeringspolissen in portefeuille die goed zijn voor 6 miljard dollar beheerd vermogen. Blijkbaar is die overnamepoging uiteindelijk een brug te ver voor Valor Group en werd het plan afgeblazen. De betrokken maatschappijen vonden het echter niet opportuun  om daar duidelijkheid over te verstrekken.

Foyer S.A. is dus de nieuwe overnemer en dat is een goede zaak voor alle partijen. Foyer is in Luxemburg een zeer belangrijke financiële groep die vooral ook sterk staat op de thuismarkt van het Groothertogdom. In dat opzicht ziet de toekomst er voor IWI een stuk beter uit.  Foyer heeft een actieve commerciële strategie in levensverzekeringen in België. Ook in dat opzicht is de overname van IWI, dat zijn klantenbestand hoofdzakelijk in België heeft opgebouwd, een verstandige zet.

Belfius plaatste enkele jaren geleden Luc Rasschaert aan het hoofd van IWI. Hij moest structuur en commercieel-technische innovatie brengen bij de Luxemburgse verzekeraar. De maatschappij bleef echter kampen met een gebrek aan schaalgrootte. Door deze fusie wordt dat nadeel alvast ondervangen. IWI wordt in een eerste fase gefusioneerd met Foyer Vie, de dochtermaatschappij die op de Luxemburgse thuismarkt marktleider is in levensverzekeringen. In de tweede fase wordt de fusiemaatschappij samengevoegd met Foyer International. Daardoor ontstaat een entiteit die einde 2015 over ongeveer 7 miljard euro activa onder contract beschikte en een omzet van ongeveer 1 miljard euro realiseerde. Foyer International is actief in elf Europese landen.

De groep Belfius maakt met de verkoop duidelijk dat het zich verder concentreert op zijn Belgische activiteiten. Dat is een drastische maatregel. Luxemburgse levensverzekeringen werden in een recent verleden geassocieerd met geld dat uit de handen van de fiscus werd gestructureerd. Door een reeks maatregelen op federaal en internationaal niveau is dat een afgesloten hoofdstuk. De Luxemburgse overheid heeft de levensverzekeringssector in het verleden in een goed georganiseerd en slim wettelijk kader ingebed. Het is daardoor een stevig instrument voor vermogensopbouw, vermogensstructurering en vermogensoverdracht geworden. Als de bemiddelaars van Belfius Insurance dat instrument in de toekomst willen gebruiken, zullen ze een beroep moeten doen op een externe partij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.