Hallo, mijn naam is Koen

Hoofdeconomen zijn de nieuwe rockgoden van de financiële sector. In tijden van uitbodemende rentes, vergrijzing en haperende klassieke oplossingen zijn de goed onderbouwde analyses en verwachtingen van deze wonderboys een houvast voor de klanten van de bank maar ook een katalysator voor nieuw kapitaal dat twijfelt aan de proactiviteit van hun huidige bankier.  

koen_de_leus_v2Boys, het woord moet ook letterlijk worden opgevat want van gendergelijkheid liggen ze bij de banken niet wakker. Vreemd is dat. Zelfs in een extreem door mannen gedomineerde sport als voetbal bewees Imke Courtois tijdens het Europees Kampioenschap dat de vrouwelijke toets en knowhow een lichtpunt is tegenover de makkelijke goedlachse verstarring van oude coryfeeën zoals Mulder. De studiediensten van de financiële instellingen bulken van vrouwelijk talent maar dat blijft netjes verborgen achter een blitse analist in maatpak. Gemiste kans. Een goedgepositioneerde hoofdeconome zou een verfrissing zijn tussen al dat mannelijk sérieux.

Chief economist, staat vaak op hun kaartje, want Engels bekt trendy en het kleeft beter op hun naadloos imago van wizzkid. Bijna allemaal hebben ze een eigen blog en iedere update wordt door de maatschappijen intensief ondersteund met sociale media. Hun status heeft een mythisch kantje. De chief economists worden op die manier bijna een merk op zich. Ze zijn de mensgeworden vertaling van de  strategische bakens die de banken uitzetten om hun klanten door woelig financieel water te loodsen.

De maatschappijgoeroe’s beseffen maar al te goed dat deze vedettenstatus een lekkere vetpot kan opleveren. Ze schakelen veel sneller dan vroeger naar een maatschappij waar het loonbriefje iets florrisanter oogt. Deze week kondigde BNP Paribas Fortis aan dat Koen De Leus de nieuwe hoofdeconoom wordt van de grootste bank van België. Hij moet de blitse Peter de Keyzer vervangen, die een eigen communicatiebedrijf opstart.

De overstap is atypisch. De Leus was senior economist van KBC Economics, een erg prestigieus knowhowcenter dat volgebunkerd zit met straffe namen. Het platform werd echter geleid door Edwin De Boeck maar die koos er een paar maanden geleden voor om de studiedienst van N-VA te gaan sporen. De Boeck werd door KBC nooit uitgespeeld als het gezicht van de maatschappij. Die rol kreeg Koen De Leus toegeschoven. De Leus gebruikte frequent Youtube waar hij korte filmpjes postte om ingewikkelde economische fenomenen te vertalen in boodschappen die ook Staf met de klak kan begrijpen. De senior economist werd neergepoot in een familiaal kader, droeg altijd trendy stadschique kledij en stelde zich voor als Koen…zonder meer!

Toen Edwin De Boeck KBC ruilde voor de politiek leek het voor de buitenwereld logisch dat De Leus zijn plaats zou innemen. De man is visueel het economisch orakel van de bank maar hij is ook breder bekend omdat hij een paar goedverkopende boeken heeft geschreven. Onder meer ‘Naar Grijsland’, een studie over de effecten van de vergrijzing in ons land, kreeg in ruime kring erkenning. KBC koos er echter voor om academische wijsheid binnen te halen en zette Jan van Hove aan het hoofd van zijn kennisplatform. De carrousel draaide meteen door en Koen De Leus wordt vanaf deze week het gezicht van BNP Paribas Fortis. Opvallend feit… hij weegt ook meteen op de toon die de bank zet. In zijn persmededeling heeft grote baas Max Jadot het expliciet over Koen, iets wat niet de gewoonte is van de CEO.

“Het verheugt me ten zeerste dat ik Koen bij BNP Paribas Fortis mag verwelkomen. De functie van Chief Economist bij de grootste bank van België is een heel veeleisende, high profile functie, maar ik ben er zeker van dat Koen, dankzij zijn doorzettingsvermogen, energie en professionalisme, in zijn opdracht zal slagen.”

Het zou ons echter verbazen als Koen de volgende weken opduikt op Youtube in een familiale omgeving, lekker ontspannen gekleed en met een huis-tuin en keukentaaltje dat iedere brave burger meteen kan verder vertellen. Die stijlswitch past niet bij de grootste bank van België. Inhoudelijk kan Koen De Leus de positie van stereconoom zonder enige twijfel aan maar hij zal toch zijn rock&roll imago moeten opkrikken om ook echt de goeroe van establishment te worden.

Ondertussen moeten ze bij KBC een zeil bijsteken. Zowel Koen De Leus als de al maanden geleden opgestapte Edwin De Boeck staan nog prominent op de site van KBC Economics. Een flagrante nalatigheid voor een maatschappij die prominent aanwezig is in de digitale communicatie-arena. Wizzkid Peter de Keyzer moet ook aan de bak. Hij startte een eigen communicatiebedrijf maar zijn Linkedin profiel vermeldt nog steeds BNP Paribas Fortis als professionele habitat. Profilering is cruciaal in de communicatiemix, toch? Zeker voor iemand met een sterrenstatus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.