Belgian Mobile Wallet wordt mobiele identificatieapp

Vier grote Belgische banken en drie mobiele telecomoperatoren kondigen aan dat ze samen een veilige oplossing voor mobiele identificatie uitwerken. Het ambitieuze project moet nog dit jaar klaar zijn.

Kris De RyckBelfius, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC, ING, Orange, Proximus en Telenet groepeerden zich al eerder onder de paraplu van Belgian Mobile Wallet. Dat was aanvankelijk een initiatief van BNP Paribas Fortis en Proximus. Zij introduceerden samen Sixdots, een digitale betaal-, ticketing en loyaltyapplicatie. Sixdots leek aanvankelijk op korte tijd de markt volledig in te pakken en dat was het signaal voor KBC/CBC, Belfius en ING, om hun wagentje aan te haken. De stormachtige ontwikkeling van Sixdots verzandde echter in strategische en technische moeilijkheden. Op dat moment zette CEO van Bancontact Kris Deryck zijn nieuwe app in de markt. De technische mogelijkheden van Bancontact waren beter uitgebouwd als die van Sixdots. Bancontact had ook het voordeel dat het met alle belangrijke banken in België samenwerkt en ook buiten België voet aan de grond heeft. Deryck kondigde in één adem aan dat zijn app ook op het Sixdots platform zou aansluiten en daarmee was meteen duidelijk dat de verdere ontwikkeling van Sixdots niet veel zin zou hebben. Het topmanagement van het platform werd uitgerangeerd en Sixdots werd technisch in het Bancontactplatform geschoven. Kris Deryck werd aangesteld als CEO van Belgian Mobile Wallet.

Met de aankondiging van het project voor mobiele identificatie Belgian Mobile ID krijgt de overkoepelende structuur van Belgian Mobile Wallet een nieuwe bestemming. Veilige maar ook snelle en eenvoudige  identificatie wordt cruciaal in een digitaal georganiseerde maatschappij. Uiteraard moet dat gepaard gaan met garanties op het vlak van privacy. De oplossing die het platform aankondigt wordt een smartphone app die toelaat om op veilige wijze aan te melden op websites,  om een banktransactie te bevestigen of ook om documenten  te ondertekenen.

Er is uiteraard een pak knowhow aanwezig door de samenwerking van zeven topspelers uit de twee kerndomeinen voor het project. Belgian Mobile ID is een initiatief dat structureel in ons land vastgeclusterd wordt maar waarvan de mogelijkheden veel ruimer liggen dan de enge landsgrenzen. In dat kader moeten de initiatiefnemers nadenken om een meer ambitieuze naam te kiezen voor het project.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.