Occasioneel verlies Ageas verbergt sterke resultaten

Ageas maakte woensdag zijn halfjaarresultaten bekend. CEO Bart De Smet kon uitpakken met de beste cijfers ooit voor de holding. Op commercieel gebied blijft Ageas bewijzen dat het de juiste keuzes heeft gemaakt. De klemtoon van de groei uitgedrukt in premies, ligt op de thuismarkt en de verdere ontwikkeling van een aantal zeer goed geselecteerde markten in Azië.

Het totale brutopremie-inkomen voor de groep bedraagt 18,3 miljard euro. Dat is een stijging van 10% tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Azië bedroeg het totale premie-inkomen 11 miljard euro. Dat is een stijging met 1,2 miljard euro. De sterkste groei werd gerealiseerd in China en Thailand. In België steeg het brutopremie-inkomen naar 3,3 miljard euro, een stijging met 15%.

Groei in leven maakt strategische kanteling portefeuille moeilijk

Ageas realiseert een belangrijk gedeelte van de groei in haar twee topmarkten in het segment leven. Het strategisch objectief om de samenstelling van de portefeuille te laten kantelen naar een groter aandeel voor schadeverzekeringen wordt daardoor steeds minder realistisch. Vreemd genoeg blijft  de productie van beleggingsproducten met gegarandeerde rentevoet in leven in België stijgen. Dochterbedrijf AG Insurance probeert die productie nochtans af te remmen door de technische rente zeer laag te houden maar blijkbaar schrikt dat de beleggers niet af. Allicht is AG Insurance slachtoffer van zijn eigen stevige reputatie als een gezonde investeerder en beschouwen de distributie en de klanten de maatschappij als een veilige haven, een element dat begint door te wegen boven rendement. Ondanks de moeilijke financiële markten, slaagt Ageas er in om zelfs in het segment van gegarandeerde rente een stevig rendement voor de holding te realiseren. De marge steeg van 90 naar 108 basispunten. In België bedraagt die marge ook een stevige 104 basispunten. De portefeuille is op termijn voldoende evenwichtig ingedekt, de maatschappij loopt dus geen enkel risico.

Operationeel krijgt Ageas een tikje. De combined ratio op groepsniveau stijgt tegenover dezelfde periode van vorig jaar van 95,4% naar 99%. Dat heeft echter louter met occasionele omstandigheden te maken. De aanslagen in Brussel en de schade door de slechte weersomstandigheden treffen de verzekeraar vrij zwaar. In België bedraagt de combined ratio 100,9% en in Groot-Brittanië 100,1%. In het verleden zei De Smet daar over dat een verzekeringsmaatschappij er moet staan als de klanten haar nodig hebben.

Nieuwe terugkoopactie voor eigen aandelen

Het belangrijkste nieuws waren allicht niet de cijfers maar wel de blijvende zorg van Ageas voor zijn aandeelhouders. Die krijgen op twee manieren opnieuw een constructief signaal.  Ageas kondigt opnieuw een inkoopprogramma van eigen aandelen aan voor een bedrag van 250 miljoen euro. Het is reeds de zesde inkoopoperatie die de groep opstart. Pas op vrijdag 5 augustus 2016 rondde Ageas het vorige inkoopprogramma voor eigen aandelen af. Tussen 17 augustus 2015 en 5 augustus 2016 kocht de holding 6.977.544 aandelen in voor een totaal bedrag van 250 miljoen euro. De 2.226.350 aandelen die werden ingekocht voor 31 december 2015 werden al geannuleerd als gevolg van de beslissing van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. De Raad van Bestuur van Ageas zal de aandeelhouders bij de volgende aandeelhoudersvergadering voorstellen om de schijven die vanaf 1 januari 2016 werden ingekocht te vernietigen, na aftrek van de aandelen die nodig zijn om de verplichtingen te dekken van de aandelenplannen voor het senior management.

Met de eerste campagne, die startte op 24 augustus 2011, kocht Ageas, net zoals nu, 250 miljoen euro in. Met de twee volgende campagnes werd telkens 200 miljoen euro teruggekocht. Campagne vier en vijf haalden opnieuw voor 250 miljoen aandelenwaarde terug naar het bedrijf en dus naar de aandeelhouders. De gemiddelde prijs van die terugkoopoperaties reflecteert duidelijk de positieve evolutie van het aandeel Ageas. De eerste operatie kostte het bedrijf gemiddeld 13,01 euro. Daarna steeg de gemiddelde terugkoopprijs naar 20.76, 30.71, 30.58 en 35.83 euro. De prijs van het aandeel viel recent, onder meer door externe marktomstandigheden, stevig terug maar het aandeel veerde op naar ongeveer 32,5 euro na de bekendmaking van de halfjaarresultaten.

Ageas mag dan al de beste cijfers ooit aankondigen, de holding heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een nettoverlies geboekt van 67 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst van 469 miljoen euro gerealiseerd werd. Dat verlies heeft alles te maken met de schikking die de verzekeraar trof met gedupeerde Fortis-beleggers.

De cijfers zijn dus vertekend door het aanbod van Ageas om een einde te maken aan de eindeloze reeks van rechtszaken die de aandeelhouders van ex-Fortis en hun belangengroepen hadden aangespannen. De groep heeft een gesloten enveloppe van 1,204 miljard beschikbaar gesteld maar na alle verrekeningen van provisies en verzekeringsvergoedingen blijft er 889 miljoen euro over die de holding als last moet opnemen. Topman De Smet laat uitschijnen dat steeds meer aandeelhouders zich schikken in dat voorstel. Voor Ageas zou dat betekenen dat de groep eindelijk bevrijd is van een last die niet door haarzelf maar door haar voorgangers gecreëerd werd. Die voorgangers lijken uiteindelijk zelf niet eens de rekening te moeten betalen voor de puinhoop die ze achtergelaten hebben. Op basis van informatie ingewonnen door De Tijd lijkt verjaring in de zaak Fortis bijna onvermijdelijk. Eens te meer lijken de deep pockets ongestraft vrij te zullen komen door een eindeloze reeks bijkomende onderzoeken te vragen. Een pure schande en een aanfluiting voor al wie financiële en morele schade geleden heeft door de grootheidswaanzin van een paar vetbetaalde topmensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.