Smartphone Free Driving is het nieuwe cool

Voor veel mensen is de smartphone een permanent manusje van alles geworden. Telefoneren is al lang niet meer de essentie van het mobieltje. Via Facebook, Instagram en Twitter kunnen we op ieder moment van de dag in discussie gaan met ons netwerk.  Whatsapp, Snapchat en andere Messengers zorgen voor een continue stroom van korte berichtjes. Snel even je bankrekening checken of door de digitale krant bladeren, met een appje kan het op ieder moment. Jammer genoeg gebeurt het ook vaak in de wagen. De informatiestroom staat nooit meer stil en snel reageren lijkt de standaard.

Jong, minder jong en oud, we zijn vergroeid met onze smartphone en dat heeft zware gevolgen op de ongevalsstatistieken.  Verzekeringsmaatschappij Fidea start daarom met een breed onderbouwde bewustmakingscampagne. De Vlamingen beseffen immers dat het gebruik van het mobieltje in de wagen gevaarlijk is maar toch doen ze het frequent.

  • Uit onafhankelijk onderzoek van Fidea blijkt dat 95% van de Vlamingen het gevaarlijk vindt om te gsm’en achter het stuur.  36% van de Vlamingen vindt het gebruik van de mobiel in de wagen gevaarlijk, 59% zegt zelfs dat het ontzettend gevaarlijk is. Volgens  19% van de Vlamingen is gsm’en in de wagen de belangrijkste oorzaak van verkeersongevallen in Vlaanderen.  Enkel rijden onder invloed van alcohol of drugs (32%) en overdreven snelheid (33%) worden nog hoger ingeschat als oorzaak van ongevallen.  Een agressieve rijstijl (8%) en het niet naleven van de verkeersregels (7%) maken de top5 vol.
  • Toch geeft 42% toe dat ze hun slimme telefoon gebruiken tijdens het rijden. Vooral berichten versturen (74%) en niet-handenvrij telefoneren (68%) doet men het vaakst achter het stuur. Daarna volgen sociale media bekijken (29%) en de agenda of mailbox raadplegen (27%). Het lijstje wordt vervolledigd door selfies, foto’s of video’s nemen (16%)

Hoger opgeleiden vinden het gebruik van de smartphone achter het stuur significant minder gevaarlijk dan lager opgeleiden. Mensen die geen smartphone bezitten, schatten het gevaar ook hoger in dan smartphonebezitters. Tussen mannen en vrouwen zijn er amper verschillen waar te nemen. De fans van  Pokémon Go fenomeen blijken niet aan de verleiding te kunnen weerstaan. De helft van de spelers  speurt wel eens een Pokémon op aan het stuur

Opvallend is dat we ons eigen gedrag al snel nuanceren: “Ja, gsm’en achter het stuur is gevaarlijk, maar als ik toch stilsta kan het niet veel kwaad.” Niet toevallig houdt 54% zijn smartphone dan ook binnen handbereik in de auto. De helft bekijkt meldingen tijdens stilstaan en 42% vindt zelfs dat het gebruik van de smartphone tout court zou moeten worden toegelaten aan het rood licht of in de file. Nochtans is net dat gedrag een oorzaak van vele kop-staartbotsingen.

Boetes en apps werken niet

Uit het onderzoek blijkt dat de perceptie van chauffeurs die al een boete of waarschuwing hebben gekregen voor het gebruik van hun smartphone achter het stuur, amper wijzigt. Boetes geven werkt met andere woorden niet. Meer zelfs: 1 op de 5 bestuurders die de smartphone gebruikt (18%) is er zelfs van overtuigd dat hij perfect kan multitasken. Vaak in de auto zitten voedt dat vals gevoel van vertrouwen. Mensen die dagelijks (44%) of meerdere keren per dag (49%) in de auto zitten gebruiken significant vaker hun smartphone dan mensen die wekelijks in de auto zitten (33%).

“Uit ons onderzoek komt duidelijk naar voren dat een boete geen effect heeft. Er is een jonge multitaskende smartphonegeneratie opgestaan die er heilig van overtuigd is dat ze altijd online kan zijn en dat perfect kan combineren met autorijden. Bestraffen blijft noodzakelijk maar bewustwording is nog veel belangrijker. Ook apps zijn niet heiligmakend omdat ze gemakkelijk kunnen worden uitgezet aan bijvoorbeeld het rood licht of in de file.”

Christel Michiels |  Corporate & Branding Manager Fidea

Het is Fidea menens met de campagne en daarom zetten ze de grote middelen in. Sven Nys,  de nieuwe patron van de veldrijdersploeg Telenet Fidea Lions en de chouchou van sportief Vlaanderen wordt het uithangbord van de sensibiliseringscampagne.

Smartphone Free is het nieuwe cool

De Smartphone Free Driver’-campagne roept mensen op om hun mobieltje veertig dagen niet mee te pakken in de wagen.  “Het baart ons vooral zorgen dat leeftijd een belangrijke indicatie is voor de perceptie van gevaar”, zegt Christel Michiels. “Millennials, niet toevallig de generatie die vergroeid is met de smartphone, zien significant minder problemen bij het gebruik ervan achter het stuur. Bij de 18- tot 24-jarigen geeft 54% toe af en toe te ‘zondigen’, bij de 25- tot 34-jarigen is dat zelfs 61%. We zien wel dat ze het gevaar van alcohol goed weten in te schatten. Het bewijs dat 25 jaar BOB-campagnes waarmee ze zijn groot geworden hebben gewerkt. Maar de smartphone is minstens even gevaarlijk. Sensibilisering van dit ‘nieuwe risico’ moet dus dringend gebeuren. We doen dan ook een oproep naar de overheid om ook hier campagnes rond op te zetten. Want de volgende generaties zullen alleen nog maar meer verbonden zijn dan de huidige.”

Dat blijkt ook uit cijfers die het BIVV (Belgische Instituut Voor Verkeersveiligheid) onlangs publiceerde. Maar liefst een op de vijf jongeren (tot 34 jaar) gebruikt zijn of haar smartphone tijdens elke autorit. Schrikwekkend veel, en opmerkelijk meer dan de oudere generaties (20% bij de 35- tot 54-jarigen en 8% bij de 55-plussers). “Vooral tijdens de korte ritten wordt er geswitcht tussen sms’en, chatten en zelfs surfen tijdens het rijden”, zegt Michiels. “Een attitude waar iets aan gedaan moet worden, want het is ronduit gevaarlijk. Die cijfers bewijzen dat het een kwestie van gedrag en gewoonte is. Gewoontes kun je veranderen.”

Na 40 dagen zonder vlees, nu 40 dagen zonder smartphone

De “40 dagen zonder smartphone-campagne” wil de bestuurders wijzen op de gevaren van smartphonegebruik in de wagen. Tussen vrijdag 9 september en dinsdag 18 oktober kunnen bestuurders een Fidea autogeurhanger ophalen bij de bemiddelaars van de maatschappij. Daar kunnen ze mee aan de slag op de sociale media. De maatschappij introduceert ook de campagnehashtag #smartphonefreefriday om de foto’s te herkennen en te bundelen. Fidea zet de hashtag ook in om tips te posten en opvallende acties te ondersteunen. Na afloop van de campagne op 18 oktober, kiest Fidea de leukste foto’s en beste tips uit alle inzendingen. De winnende inzendingen maken kans op een Bongobon Superman of Superwoman.

Sven Nys wordt gezicht van de campagne

De campagne wordt ook gedragen door reclamefilmpjes met Sven Nys en de Telenet-Fidea-renners. Elke vrijdag verschijnen nieuwe filmpjes op de Facebook, LinkedIn en Twitter profielen van de maatschappij.

 “We zijn niet naïef: de smartphone kan erg nuttig zijn”, zegt Christel Michiels. “Chauffeurs gebruiken hem vaak als gps en/of zoeken er vaak extra verkeersinfo mee op wanneer ze in de file staan. Daar komt nog eens bij dat handelingen, die net zo goed afleiden zoals handsfree bellen en radio luisteren intussen sociaal aanvaard en perfect ingeburgerd zijn. Dan is de stap naar ‘ach, ik stuur gewoon even een sms’je’ niet zo groot meer. Toch is het net die déclic die de bestuurders moeten maken. Wij willen de smartphone niet bannen uit de wagen, maar wel aantonen dat het veel verstandiger en veiliger is om even aan de kant te gaan staan als je die e-mail of die oproep echt meteen moet beantwoorden.”

fideasmartphonefree

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.