Ernstige twijfels over kapitaalstructuur Anbang

Het management van het Chinese financiële consortium  Anbang is  in principe erg gesloten voor de pers. Dat bleek een paar weken geleden pijnlijk toen Nico Tanghe van De Standaard probeerde om de topman van  Bank Nagelmackers, Dashu Zhu, te strikken voor een interview. Die pogingen ontaardden bijna in een klucht. Naast Bank Nagelmackers heeft Anbang ook verzekeraar Fidea in België in portefeuille.

De topman van de financiële groep, Wu Xiaohui, was al helemaal niet bereikbaar, ook niet voor de pers in thuisland China. Wu Xiaohui heeft daar een soort halfgodstatus. Dat heeft hij onder meer te danken aan het feit dat hij de echtgenoot is van de kleindochter van  Deng Xiaoping, de man die China op weg zette naar industrieel leiderschap in  de wereld. Wu Xiaohui kwam onlangs op bezoek in België en werd zelfs persoonlijk door premier Michel op de thee gevraagd. Eerder dit jaar schoof de grote leider ook al aan bij Jared Kushner, de echtgenoot van Ivanka Trump.  De gesprekken gingen allicht over de plannen van Anbang om een kantoorgebouw in Manhattan te herontwikkelen. Die toren was deels eigendom van een bedrijf van Kushner.  Het zakenblad Caixin meldt dat die gesprekken ondertussen werden stop gezet omdat de controlediensten er met argusogen naar keken. Ook de overname van levensverzekeraar Fidelity & Guaranty Life werd afgebroken omdat de regelgever geen toestemming gaf voor de transactie van 1,6 miljard dollar. Anbang nam eerder wel het prestigieuze Waldorf Astoria hotel over voor 2 miljard dollar.

Zakenkrant Caixin ligt ondertussen stevig op ramkoers met Anbang. Het blad publiceerde een artikel waarin ze Anbang ondoorzichtigheid verwijten. De kapitaalstructuur is volgens Caixin een wazig netwerk van meer dan honderd bedrijfjes, allemaal gelinkt aan topman Wu Xiaohui. Caixin stelt zich ook ernstige vragen over de zeer snelle groei van Anbang. Het financiële conglomeraat dreigde met een rechtszaak en beweert dat Caixin commerciële belangen heeft om uit te halen naar Anbang. Dat schrikt Caixin niet meteen af. Ze publiceerden meteen een wederwoord waarin ze bevestigen dat ze op hun standpunt blijven.

On April 29, 2017, Anbang Group issued a statement, alleging that Caixin’s article is an attack motivated by commercial reasons, and threatening that it would file a lawsuit against Caixin. Anbang’s allegations are completely fabricated and a blatant disregard of law.

Het cultuurverschil binnen de financiële bedrijven in West-Europa en China lijdt tot storende confrontaties. Dat is niet alleen bij de Belgische dochters van Anbang het geval, ook bij de Nederlandse verzekeraar Vivat leidde de overname tot conflicten aan de top van het bedrijf. Nu lijkt ook de financiële stabiliteit van de Chinese groep,  en bij uitbreiding de transparantie ervan,  verder ter discussie te komen. De regelgever in België kan het zich maar moeilijk permitteren om die diffuse situatie lang te laten aanslepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.