Spring naar inhoud

Inloggen via stemherkenning en schadebeheer met AI bij Aegon

Transamerica, het Amerikaanse dochterbedrijf van Aegon, introduceert een stemherkenningstechnologie die klanten toelaat om hun persoonlijke dossiers op een beveiligde manier op te vragen met een stemcommando via de telefoon. Voice Pass vergelijkt de stem van de oproeper met een eerder gemaakte opname. Er worden meer dan honderd parameters gebruikt. Het gaat om fysieke vergelijkingspunten maar ook over de manier waarop mensen hun stem gebruiken. Als er een match is, heeft de klant geen pincodes, wachtwoorden of andere beveiligingsmaatregelen meer nodig. Voice Pass zou tachtig procent sneller zijn dan de klassieke technologie en meer veiligheid bieden.

Transamerica biedt, naast een breed verzekeringspakket, ook een reeks beleggingsfondsen en pensioenoplossingen aan. De klassieke verzekeringsindustrie zal de volgende jaren via stemtechnologie vooral belangrijke besparingen kunnen doen door de omzetting van stemcommando’s naar data. Die omzetting vermijdt dat data manueel moeten aangemaakt worden wat waardoor het veel sneller kan gebeuren.

Schadebeheer via Artificiële Intelligentie 

In Nederland werkt Aegon ondertussen verder aan een fraudedetectiesysteem op basis van Artificiële Intelligentie (AI) Volgens de maatschappij zijn minstens 10% van alle schadegevallen frauduleus en dat weegt uiteraard op de premies. Aegon heeft een algoritme ontwikkeld dat verdachte aangiftes kan selecteren. Het gaat dan onder meer om aangiftes die eerder al werden ingediend maar werden geweigerd, aangiftes die snel volgen na het afsluiten van een polis of aangiftes met een onbestaand adres. Om dat efficiënt te kunnen doen gebruikt het algoritme, naast de eigen database, ook een reeks data van externe partijen. Volgens Olaf van Haver, Senior Data Analyst bij Aegon, wordt het algoritme voortdurend verfijnd op basis van de ervaring die het systeem opstapelt. De inzet van de technologie maakt ook de taak van het schadeteam bij Aegon efficiënter. Zij kunnen onverdachte gevallen sneller uitbetalen. Verdachte gevallen kunnen ze evalueren en eventueel verder onderzoeken op basis van bijkomende gegevens van de klant. Aegon wil het systeem ook in andere vestigingen in de wereld uitrollen. De belangrijkste uitdagingen zijn de beschikbaarheid van data en de capaciteit van de systemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: