Allianz participeert in Lemonade

Sequoia, een investeringsfonds met een neus voor succesvolle innovatie, stopte vorig jaar 13 miljoen dollar in verzekeringsstart-up Lemonade. Veel was op dat moment niet bekend over de nieuwe verzekeraar. De principes verticaal geïntegreerd en person-to-person zweefden rond het initiatief maar ondertussen hebben oprichters Shai Wininger, die eerder al jobsite Fiverr oprichtte, en Daniël Schreiber, de vroegere voorzitter van Powermat, het concept scherp verduidelijkt.

En het moet gezegd, Lemonade is een verfrissend en innoverend verzekeringsmodel. Ze hebben hun startslogan meer dan waar gemaakt.

We’ve redesigned Insurance from the ground up to make it honest, instant and delightful.

De maatschappij concentreert zich voorlopig enkel op woningverzekeringen, zowel voor eigenaars als huurders. De filosofie achter het bedrijf is echter volledig herdacht. Dan Schreiber gaat ervan uit dat de klassieke verzekeraars een tegengesteld belang hebben met hun klanten. Ieder schadegeval gaat weg uit hun winst, volgens Schreiber. Bij Lemonade is dat anders. De maatschappij neemt een flat fee van 20%. Ze beweert schadegevallen zeer snel af te handelen en ook uit te betalen. En als er winst overblijft keert Lemonade die uit aan een goed doel dat door de klant gekozen is. Givebacks noemen ze dat.

Lemonade is gebouwd op technologie. Artificiële Intelligentie en gedragsgedreven zelflerende algoritmes sturen de backoffice van de maatschappij. Aan de voorkant zit een erg gebruiksvriendelijke app. Die laat inderdaad toe om op basis van enkele goed gerichte vragen en op zeer korte tijd een polis te sluiten. De klant kan meteen in-app betalen. Schadegevallen worden op dezelfde manier afgehandeld en ook die betalingen kunnen in principe meteen verrekend worden. Lemonade werkt volledig digitaal en alle beslissingen zijn datagedreven.

Die innoverende benadering overtuigde Allianz SE om in het kapitaal van Lemonade te stappen. Allianz SE Chief Digital Officer Solmaz Altin spaart zijn lovende woorden niet.

We look broadly at the insurtech space and we were thrilled to see Lemonade’s big ambitions. The company is looking to improve the insurance value chain and it is seeking to use technology-driven efficiencies to redefine an insurer’s role in its community.

Oprichter Daniel Schreiber laat duidelijk verstaan dat Allianz het jonge bedrijfje een enorme capaciteitsopportuniteit kan geven. De groep is een mondiale speler maar is wel permanent op zoek naar innovatie.

Lemonade heeft een aanvraag voor licenties lopen in 47 Amerikaanse staten. Tachtig percent van de klanten zijn tussen 25 en 44 jaar. Op hun site staat een leuke feature. Ze vermelden de namen van de klassieke maatschappijen waar ze klanten wegpikken, samen met het percentage dat die uitmaken in hun klantentotaal.

Het partnership tussen Allianz en Lemonade is een model dat we allicht nog vaker zullen zien de volgende jaren. Innoverende technologie die ontwikkeld wordt in een kleine start-up en daarna opgepikt wordt door een grote groep. Dat model heeft voordelen voor beide partijen op voorwaarde dat de eigenheid en de creativiteit in de start-up niet gefnuikt wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.