Spring naar inhoud

Verenigd Koninkrijk is blok aan het been van Ageas

Verzekeringsholding Ageas sleept, naast het Fortisverleden, een tweede juk mee dat de resultaten van de groep impacteert. De Britse regelgever veranderde vorig jaar de zogenaamde Ogden index. Dat is de rentevoet die verzekeraars in Groot-Brittanië moeten toepassen voor de omzetting van de provisies die ze aanleggen voor slachtoffers van verkeersongevallen.  De maatregel kost vooral autoverzekeraars bakken vol geld. Ageas behoort in die tak tot de top 3 op het eiland.

Ageas past momenteel de tarieven aan om de impact van de aanpassing te kunnen opvangen maar dat heeft uiteraard slechts effect op langere termijn. Hogere tarieven kunnen ook een negatief effect op de omzet hebben. De groep is gedwongen om een kapitaalsverhoging door te voeren en kondigt ook herverzekeringsmaatregelen aan in het VK. De activiteiten in Groot-Brittanië worden steeds meer een zorgenkindje. De storm- en waterschade waren op het eiland al een permanent aandachtspunt en de klimaatverandering zal daar zeker een bijkomend negatief effect op hebben. Ook het effect van de Brexit zal een impact hebben op de resultaten van Ageas.

De situatie in Groot-Brittanië hakt stevig in op de combined ratio (cr) van de groep. Die stijgt van 97,8% naar 98,3% maar eigenlijk is dat een vals beeld. Zonder de UK zou de ratio 95,5% zijn. De resultaten van België zijn opvallend goed met een cr van 92,7%. Vorig jaar moest de Belgische dochter de impact van de aanslagen nog verwerken. In Continentaal-Europa is de cr opnieuw verbazend met een zeer rendabele cr van 88%! In Portugal kon de groep het premie-inkomen ongeveer verdubbelen in schadeverzekeringen (van 89 miljoen euro naar 175 miljoen euro) en ook in Turkije is er een groei van 23%.

De Ageasgroep blijft het ook zeer goed doen in de leventak. De premies stijgen met 16%, voornamelijk dank zij de activiteiten in Azië. Ageas verhoogt ook zijn marge op zowel gegarandeerde als niet gegarandeerde producten levensverzekering. In het segment gegarandeerd stijgt de marge van 103 naar 124 basispunten, in het niet gegarandeerde segment hoogt de marge op van 25 basispunten naar 33. In niet-leven stijgt het premie-inkomen met 1% naar ongeveer 1,8 miljard.

De groep boekt een nettoresultaat van 110 miljoen euro tegenover 633 miljoen vorig jaar. Toen nam Ageas echter de reserves voor de regeling van de Fortiszaak in de cijfers op. In de marge van de resultaten laat Ageas weten dat de rechtbank in Amsterdam in juni een uitspraak zal doen over de voorgestelde schikking. De meeste sectorwatchers gaan ervan uit dat die schikking, eventueel met een aantal aanpassingen, zal geaccepteerd worden. Het zou Ageas eindelijk op weg zetten naar een toekomst waar enkel de pure verzekeringsactiviteit bepalend is voor de resultaten van de maatschappij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: