KBC blaakt van gezondheid

Het management van bankverzekeraar KBC slaagde er in relatief beperkte tijd in om de gevolgen van de bankencrisis bijzonder efficiënt weg te werken. Meer zelfs, de bank is vandaag een van de best gekapitaliseerde van West-Europa. De presentatie van de Q1 resultaten zijn de perfecte illustratie van de gezondheid van de bankenpoot.  Het nettoresultaat stijgt met liefst 61% tegenover  Q1 2016. Topman Johny Thys zorgde in zijn presentatie wel voor een merkwaardig accent. Naast de zogenaamde QoQ cijfers accentueerde hij ook dat het resultaat van Q1 2017 8% lager ligt dan dat van Q4 2016. Dat heet te maken met de bankentaks. Die wordt namelijk in Q1 in de boeken geschreven. Voor KBC tikt dat dit jaar 361 miljoen euro uit de kassa. (informatie De Standaard) Dat Thys dit zo duidelijk stelt kan in twee richtingen geïnterpreteerd worden. De CEO maakt op die manier duidelijk hoe stevig de bankentaks de sector in het kruis tast. Anderzijds geeft hij ook aan dat ondanks die bankentaks, KBC in staat is om een resultaat neer te zetten dat een kwartaal zonder verrekening van de taks benadert.

Combined Ratio

Het verzekeringsbedrijf deed het opmerkelijk goed in schade. De premie-inkomsten stijgen met 6% maar KBC Verzekeringen zet vooral een zeer knappe combined ratio van 79% neer. De maatschappij verdient dus goed aan de pure verzekeringsactiviteiten. Er is wel een belangrijk aandachtspunt in Tsjechië, toch het tweede kernland van de groep. Daar is de combined ratio gestegen naar 100%.

In leven valt de productie terug, hoofdzakelijk in tak 21 in België en in unit linked producten in Tsjechië. In België lijdt KBC onder de combinatie van de lage rente en hoge instaptaks voor levensverzekeringen.

Asset Management rapporteert een stijgende instroom van vermogen maar de opbrengst op het beheerde vermogen stijgt aanzienlijk, hoofdzakelijk omdat de managementfee’s een positief effect krijgen door de goede marktprestaties.

De klant centraal

Johan Thijs was niet de enige topman die de resultaten van zijn maatschappij naar buiten bracht met een filmpje. Maar hij deed het wel op een speciale manier. Thijs bracht een heel eenvoudige boodschap, met een paar kerncijfers en enkele strategische krachtlijnen. De steunpunten voor de strategie zijn client centered en digital innovation. Thijs benadrukt ook expliciet het herwonnen belang van Ierland. Dat Ierse vestiging sluit een wat schimmig verleden af en kan, gesteund door de sterk aantrekkende  economie van het land, beginnen met het afboeken van provisies. Ierland wordt nadrukkelijk het derde kernland voor KBC, na België en Tsjechië. Het is allicht niet toevallig dat de CFO van het jaar, Luc Popelier, onlangs benoemd werd tot CEO voor International Markets. Popelier was samen met Thijs een belangrijke grondlegger van de heropstanding van de bank. Het is allicht niet toevallig dat hij een van de belangrijkste groeipolen op de sporen mag zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.