Ethias heeft knowhow nodig, geen politieke verkavelingsdrift

Eerder deze week beslisten de aandeelhouders van verzekeraar Ethias om de maatschappij nog twee jaar langer in overheidshanden te laten. Het argument doet de wenkbrauwen fronsen. Het management van de maatschappij krijgt de kans om de zaak op te schonen waardoor de overnameprijs beter wordt. Strikt economisch gezien zit daar logica in. Wie echter de sector volgt weet dat er momenteel een drastische innovatiegolf aan de gang is. Binnen twee jaar ziet verzekeren er totaal anders uit. Het huidige management zal dus niet enkel het bedrijf moeten opschonen, ze moeten het ook voorbereiden op een toekomst die alleszins digitaal is. Vandaag zijn  een aantal belangrijke verzekeraars geïnteresseerd in een overname. Ageas, Belfius en Baloise zijn daar zeker bij. Die maatschappijen beschikken ook, over voldoende financiële middelen om de overname effectief te doen maar dat zal, in hun geval, altijd gebeuren tegen een correcte prijszetting. De belangrijkste overweging voor het bepalen van die overnameprijs zijn de kwantiteit en de kwaliteit van de klantenportefeuille en de gezondheid van de juridisch-financiële structuur van de maatschappij. De kwaliteit van de portefeuille zou kunnen verbeteren als de geplande afbouwactie van de First contracten slaagt. Ondanks zes eerdere campagnes om die afbouw te realiseren zit er nog steeds 700 miljoen in de kast en dat weegt bijzonder zwaar op de kapitaalsverplichtingen. De voorwaarden van de nieuwe actie zullen dan ook zeer uitzonderlijk moeten zijn om de nog resterende Firstklanten te overtuigen.

De opschoning van de structuur heeft veel te maken met de obligatielening van 278 miljoen die via Vitrufin, de overkoepelende organisatie van aandeelhouders, ter beschikking werd gesteld. In principe moet die lening in 2019 worden terugbetaald. Dat is dus precies de termijn die de aandeelhouders nemen om over de eventuele verkoop van de maatschappij te beslissen. Een van de pistes is om de obligatie eeuwigdurend te maken. Dat zou alleszins de kapitaalsdruk verlagen.

Er liggen dus nogal wat uitdagingen op tafel om binnen twee jaar ook effectief een hogere overnameprijs te kunnen bedingen. De kwaliteit van het management die dat moeten gaan doen zal dus bepalend zijn. Maar precies op dit moment is dat net een probleem. De raad van bestuur is opnieuw netjes politiek verkaveld.  In principe is dat nog te begrijpen. De politiek is ook de aandeelhouder. Maar de samenstelling van het auditcomité, de ruggegraad van de verzekeraar, blijkt ook politiek gevoelig te liggen. Net dat comité zal de volgende twee jaar aan de knoppen zitten die een overname lucratiever kan maken. Ex KBC-topman Willy Duron moet alvast zijn zitje opgeven omwille van de leeftijdsgrens. Met Duron verdwijnt een paar decennia topervaring als verzekeraar en bankier. Claude Deseille en Jean-Pierre Grafé blijven over. Deseille is een uiterst gereputeerde verzekeringsactuaris. Grafé is een politieke krokodil met een lange waslijst van betaalde en niet betaalde bestuursmandaten. In De Tijd duikt de naam van Marc Descheemaecker op. Die vroegere spoorwegbaas zit ook in het auditcomité van Vitrufin. Met die suggestie lijkt de samenstelling een politieke zaak te gaan worden en dat is een cruciale vergissing. Ethias heeft nood aan zeer stevig gefundeerde en specifieke managementknowhow in de verzekeringsindustrie. Anders is het beter om de maatschappij meteen over te laten aan een sterke partij die zekerheid kan bieden in een zeer delicate marktomgeving. Co-create a common future, noemde de nieuwe topman Philippe Lallemand dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.