BinckBank mag claim tussen 5 en 10 miljoen euro verwachten van beleggersvereniging Fibonacci

Fibonacci, een bijnaam voor Leonorda van Pisa,  was een Italiaanse wiskundige die de zogenaamde Fibonacci-reeks uitdacht. De rij begint met 0 en 1 en vervolgens is elk volgende element van de rij steeds de som van de twee voorgaande elementen. De reeks komt veel voor in de natuur en wetenschappen. In het Da Vinci Code van Dan Brown wordt de reeks gebruikt om een geheime code te breken.

In Nederland gebruikt een beleggersvereniging deze naam en hun wiskundige reeks lijkt plots iets sneller aan te tikken dan de originele.

Fibonacci had een portefeuille met ongeveer 16.000 optiecontracten bij BinckBank. De vereniging beloofde haar leden een rendement tot 30%. Daar schrokken ze bij BinckBank even van. Dergelijke rendementen verraden vaak een Ponzi schema, dat is een mechanisme waarmee een vehikel hoge rendementen uitbetaalt met geld dat afkomstig is van de inbreng van nieuwe beleggers. Fibonacci maakt ook gebruik van de vrijstellingsregeling waardoor het buiten de controle van toezichthouder AFM werkt. Dat kondigt de vereniging overigens ook duidelijk aan op de homepage van hun website. Die website draagt de naam 30procentperjaar.nl en op uitzondering van de homepage is hij enkel toegankelijk voor de 95 leden.

Bij BinckBank schrokken ze zelfs in die mate dat de bank in 2015 de portefeuille begon af te bouwen. Fibonacci beweert dat de waarde van de portefeuille op dat moment zeven miljoen euro bedroeg. Na de afbouw was dat nog 1,5 miljoen euro.  Fibonacci trok naar de rechtbank en kreeg daar tweemaal na mekaar principieel gelijk. Het is nu zaak om de schade te bepalen. De beleggersvereniging claimt minimaal de effectieve schade en die zou dus in principe vijf miljoen euro bedragen. Maar bij Fibonacci maken ze zich sterk dat ze nog een flinke meerwaarde konden realiseren. De einddatum van de contracten was pas in 2019. De schadeclaim kan daardoor oplopen tot 10 miljoen euro.

Volgens de website Quote baseert Fibonacci die claim op de evolutie van een schaduwportefeuille die ze nog aanhouden bij BinckBank. De beleggersvereniging laat zich verdedigen door meester Jasper Hagers van het advocatenkantoor Blenheim. Hij is gespecialiseerd in dit soort zaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.