Safety Car moet Baloise Belgium Tour veiliger maken

Verzekeraar Baloise is de naamsponsor van de wielerwedstrijd Baloise Belgium Tour. Het aantal spectaculaire ongevallen in de wedstrijden neemt de laatste maanden opvallend toe. Vooral de karavaan motoren die om en door het peloton zwermen, verhogen het risico voor de renners. Vorige week ondervond topfavoriet Geraint Thomas dat nog op een zeer pijnlijke manier in de Ronde van Italië.

Een ongeval in een wedstrijd met een verzekeraar als naamsponsor is uiteraard geen goede zaak voor het imago van de maatschappij. Ondanks een pak veiligheidsmaatregelen en een erg professionele organisatie overkwam het Baloise Insurance vorig jaar. Lotto-renner Stig Broeckx werd door een motard aangereden en lag maandenlang in een coma in het ziekenhuis. Pas recent verbetert de situatie van de renner.

Baloise Safety Car

Baloise Insurance neemt daarom dit jaar een reeks ongewone maatregelen. De meest opmerkelijke is de Baloise Safety Car die de organisatoren, ongeveer een half uur voordat het peloton passeert, over het parcours sturen.  De bemanning evalueert de omgeving op potentiële risico’s die op voorhand niet opgemerkt werden. Dat kan bijvoorbeeld een ongeval of een brand zijn. Als ze iets merken, geven ze de informatie door aan de koersdirectie. Zij overleggen met de ordediensten om na te gaan of er bijkomende maatregelen nodig zijn.

Team Belgium

In de wedstrijd zelf zijn een paar opvallende trends te merken. Vooral de deelname van Team Belgium is een innovatie. Als bepaalde ploegen niet deelnemen aan een wedstrijd, blijven soms grote namen aan de kant, terwijl ze toch beschikbaar zijn om te racen. Team Belgium is een verzameling van renners uit verschillende ploegen. Het is ook een mix van profrenners en beloften. De profs van Team Belgium zijn: Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Jan Bakelants (AG2R La Mondiale), Jens Keukeleire (Orica GreenEDGE), Maarten Wynants (Team LottoNL-Jumbo) en Tom Van Asbroeck (Cannondale-Drapac). De beloften zijn Milan Menten, Julien Mortier en Aaron Verwilst.

Veldrijders

Een andere trend is de stijgende belangstelling van veldrijders voor dit soort van wedstrijden. Eerder kondigde organisator van Dwars door het Hageland Nick Nuyens al een duel aan tussen Wout Van Aert en Mathieu Van Der Poel. De twee beste crossers van het moment doen ook volgende week al mee in de Baloise Belgium Tour. Telenet Fidea Lions stuurt ook veldrijders Toon Aerts, Corné Van Kessel en Lars Van Der Haar naar de wedstrijd. Van Aert won vorig jaar overigens de proloog tegen Tony Martin, op dat moment beschouwd als de beste tijdrijder in het peloton.

DSC_7338

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.