Spring naar inhoud

Update | Gedwongen overname voor levensverzekeraar Conservatrix

De Nederlandsche Bank (DNB) mag, na een beslissing van rechtbank in Amsterdam, de aandelen van levensverzekeraar Conservatrix onderbrengen bij Trier Holding BV. Dat is een dochterbedrijf van het gespecialiseerde Amerikaanse private-equity-fonds Eli Global.

De discussie tussen de Nederlandse toezichthouder en de middelgrote levensverzekeraar Conservatrix liep sedert 2014 al hoog op. Toen werd duidelijk dat de verzekeraar een negatief eigen vermogen van, op dat moment, 18 miljoen euro had. De eigenaars van Conservatrix, de familie Henny, pompten 14,5 miljoen euro extra kapitaal bij maar dat was al heel snel opnieuw verdampt. De directie van de maatschappij nam weliswaar maatregelen om de polishouders te beschermen en versterkte de reserves. De maatschappij werd ook feitelijk in run-off geplaatst door de productie te bevriezen. Dat liet een kostenverlaging toe. Meer dan de helft van de zeventig personeelsleden werd ontslagen. De beleggingsportefeuille van de maatschappij werd geherstructureerd door de aandelencomponent af te bouwen.

Die forse ingrepen zorgen ervoor dat de solvabiliteit en het eigen vermogen weer positief kwamen maar ze bleven onvoldoende om aan de wettelijk vereiste normen te beantwoorden. Bovendien zaten de aandeelhouders en de directie niet op dezelfde lijn.  De jaarrekening van 2014 en 2015 werd niet goedgekeurd. De aandeelhouders vreesden toen al dat ze het bedrijf zouden moeten laten gaan voor een, volgens hen, veel te lage overnameprijs. De aandeelhouders geraakten ook op ramkoers met toezichthouder DNB. De belangrijkste discussie gaat over de manier waarop de solvabiliteit moet berekend worden en hoe de waardering van de portefeuille hypotheken dient te gebeuren. Dat leidde vorig jaar onder meer ook tot een tuchtzaak tussen een actuaris van PWC en de aandeelhouders. De actuaris volgde de zienswijze van DNB. Hij kreeg overigens gelijk in deze zaak.

De Nederlandse regelgeving staat toe dat DNB een gedwongen overdracht van de aandelen kan afdwingen als het belang van de polishouders in gevaar komt. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de toezichthouder gebruik maakt van deze mogelijkheid. In 2015 zou DNB onrechtstreeks druk hebben gezet op de aandeelhouders van levensverzekeraar De Eendragt. De solvabiliteit van De Eendragt was in 2013 sterk gedaald en onder Solvency 2 zou die zwaar onvoldoende worden.  DNB moest alle waarden met een hoger risico afstoten. Uiteindelijk kwam de maatschappij bij ASR terecht.

De Amerikaanse overnemers betalen een symbolische euro voor de overname maar ze herkapitaliseren Conservatrix met een inbreng van 88 miljoen euro. Dat brengt de solvabiliteit op 135%.

Die regeling breekt de eigenaars, de familie Henny, zuur op. Zij behouden wel hun Nederlandse uitvaartverzekeraar Nuvema, onroerendgoedbedrijf Nijzoon en de uitvaartverzekeraar Hooghenraed, die in België actief was. Hooghenraed is de maatschappij waar het uitvaartconcept Sean Europ in opgenomen werd. De contracten van Sean Europ werden geleverd door Apra Leven maar die maatschappij werd in 2011 door het CBFA, momenteel FSMA, in vereffening gesteld. Sean Europ kwam daarna terecht bij Hooghenraedt, onderdeel van Conservatrix. In januari 2017 deelde het management van Hooghenraed mee dat het geen nieuwe polissen meer zou uitgeven. De maatschappij is dus de facto in run-off.

. De overnemer heeft ook de topdirectie vervangen. Erwin van der Wal die overkomt van Allianz, wordt CEO. Dick Stoop wordt CFO. Van der Wal wil de verzekeaar opnieuw in de markt zetten met een nieuwe naam, vanuit een nieuwe vestiging en met nieuwe producten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: