Beleggingsvehikel achter Senior Assist allicht ook in levensverzekeringsconstructies

Het is zomer 2018 als de Belgische platformmakelaar Kobelco in zware ademnood komt te zitten. Het bedrijf heeft een megalomane structuur en is opgedeeld in een Belgische, een Luxemburgse en een Zwitserse afdeling, een aparte vennootschap voor het immogedeelte, een IT bedrijfje en een holdingmaatschappij. Er werken ongeveer negentig mensen voor de ganse groep. Topman Nils Kok had de zetel  van zijn Belgische vennootschappen ondergebracht in een fraai gerenoveerd industrieel pand aan de Waagnatie in Antwerpen. Kobelco betaalde ook riante vergoedingen en andere voordelen aan de makelaars en het personeel.

Schuldvehikel Kobli om luxe te financieren

De werking van Kobelco werd gefinancierd door de commissielonen op de verkoop van levensverzekeringen. Die commissies werden opgesplitst, een belangrijk deel ervan ging naar het netwerk van makelaars die voor de groep werkten. Het Belgische bedrijf verkocht hoofdzakelijk fiscaal aftrekbare contracten in tweede en derde pijler. De Luxemburgse maatschappij biedt op dat moment vooral beleggingsverzekeringen aan van Irish Life International, momenteel SEB Life International. De marges volstonden echter niet om de luxueus ingerichte operaties van de groep te betalen. Nils Kok en zijn CFO Bruno Vermeiren hadden al in 2002 een soort onderhands schuldvehikel, de Kobli, bedacht waarmee ze extra geld ophaalden bij particulieren. In feite was dat niet meer dan een A4tje waarop Kok een belegd bedrag, een einddatum en een riante rentevoet vermeldde. Een klein clubje van makelaars ging vervolgens de boer op en kreeg voor de verkoop een meer dan marktconforme verloning. De financiële crisis deed de achterdocht bij de spaarders echter toenemen en het succes van de zogenaamde Kobli daalde scherp. Kok moest dus snel op zoek naar nieuwe financiële instroom om de Kobli’s die zouden vervallen te kunnen betalen.

De contracten van SEB Life International waren op dat vlak een opportuniteit. Ze worden gebruikt als mantel voor een reeks exotische beleggingsfondsen met meestal erg hoge commissies. De Ierse wetgeving voor levensverzekeringen is veel toleranter dan de Luxemburgse. In Luxemburg wil de regelgever het imago van de zogenaamde fonds dédiés, die vermogensbeheer via een levensverzekering mogelijk en aantrekkelijk maken, beschermen. Het totale vermogen van een klant wordt de norm voor de risicograad van de fondsen die men mag opnemen in de beleggingsportefeuille. Dat vermogen speelt in Ierland geen enkele rol. Maatschappijen zoals SEB Life International en Hansard Global profiteren daarvan om via platformmakelaars tientallen miljoenen euro’s op te halen, vaak ook van kleine beleggers.

Levensverzekering als commissievehikel

Nils Kok onderhandelt met SEB Life International een voorgefinancierde commissiestroom in de levensverzekeringsmantel en stuurt zijn commercieel directeur Luc Dewulf erop uit om beleggingsfondsen te vinden die hoge marges geven. Die worden in de levensverzekering gedropt en via het makelaarsnetwerk aangeboden aan beleggers. De commissies uit de fondsen komen bovenop de vergoedingen uit de levensverzekeringsmantel. Dewulf komt op de proppen met de meest vreemde constructies. Onder meer het op Guersney gebaseerde Dominion Fund Management Limited. Dominion is in feite een reeks van 12 fondsen die belegd zijn in zogenaamde with profit levensverzekeringen. Een aantal van die fondsen hebben een hefboomconstructie en dragen dus een zeer hoog risico mee. Voor die categorieën keert Dominion commissies tot 10% uit aan Kobelco.

Dewulf komt ook aandraven met Leeward Ventures, een constructie die op dat moment geduid wordt als een hedge fund en beheerd wordt door Peter Vanderbruggen. De man is maar zelden bereikbaar omdat hij zogezegd in de VS zou verblijven maar hij is wel een paar keer aanwezig tijdens informatiesessies van Kobelco voor een selecte groep makelaars. Gewezen vermogensbeheerder en topman van Senior Assist Frank Bamelis profileert zich nadrukkelijk als het aanspreekpunt voor Leeward. In diezelfde periode duikt bij Kobelco nog een tweede hefboomfonds op uit de sfeer van Bamelis. Archetype van de Fransman Stephane Le Cam. Visueel is de wat slonzig uitziende Le Cam de tegenpool van de strak in het pak zittende Vanderbruggen. Ze hebben echter twee zaken gemeen. Ze koesteren een imago van moeilijke bereikbaarheid en de uitleg over waar ze nu eigenlijk in beleggen is onduidelijk en wordt gedragen door intellectuele wolligheid.

Leeward in Nederland

Kobelco onderhandelt op dat moment ook met de Nederlandse platformmakelaar AFAB. In eerste instantie wil topman Kok praten over een samenwerking maar een fusie tussen Kobelco en AFAB wordt niet uitgesloten. Tijdens een werkvergadering in Breda over de gezamenlijke promotie van een reeks fondsen komt ook Leeward Ventures op tafel. Het is Frank Bamelis die zich door zijn chauffeur laat voorrijden om Leeward te vertegenwoordigen. Tijdens de vergadering, die toch een paar uur duurt, laat de chauffeur de motor van de exclusieve Jaguar permanent draaien. Op de vraag waarom dat gebeurt antwoordt hij: “Mijnheer Bamelis wil op ieder moment onmiddellijk kunnen vertrekken.”

Participatie in Private Insurer

Bamelis heeft duidelijk in de smiezen dat de financiële situatie van Kobelco niet rooskleurig is. Hij beseft tegelijkertijd dat er, ondanks die problemen, een pak geld instroomt in het aanbod van Kobelco. Allicht heeft hij op dat moment overwogen om in te stappen in de structuur van Kobelco maar dat doet hij niet. Bamelis heeft voldoende ervaring om in te zien dat het bedrijf nauwelijks kan gered worden maar hij heeft ook een andere opportuniteit gezien. Een van de partners van Kobelco is de kleine Belgische levensverzekeraar Private Insurer. Topman Jean-François Lycops heeft een briljante structuur uitgedacht om het Luxemburgse model van fonds dédiés toe te passen onder de Belgische wetgeving. Hij start een eigen verzekeringsbedrijf op maar dat worstelt snel met een traag aantrekkende productie. Lycops waakt zeer streng over een correcte toepassing van de regelgeving maar de nood aan instroom van premies doet zijn strikte houding wat afnemen. Onder meer het  ingestorte fraudesysteem Quality Investments sluipt op die manier binnen in de polissen van Private Insurer. Bamelis merkt de nood aan zuurstof bij Private Insurer op en hij koopt tien procent van de aandelen in. Het is niet duidelijk of die participatie momenteel nog bestaat, bronnen uit de omgeving van Bamelis laten verstaan dat hij zijn aandelenpakket ondertussen zou verkocht hebben.

Financieringsvehikel Leeward brengt Senior Assist in problemen

Vorige week kwam de krant De Tijd met een ontluisterend verhaal over de financiële situatie van de groep Senior Assist, het rusthuisimperium van Frank Bamelis en Bart Vanderschrick. De groep heeft 34 rusthuizen met meer dan 3000 bewoners en 2200 personeelsleden en zit in zware ademnood. Een van de redenen van die financiële problemen is de implosie van de geldmachine achter de expansie. Die geldmachine heet Leeward Ventures en is momenteel in vereffening. Onder meer het sociale secretariaat Groep-S heeft een belangrijke beleggingsportefeuille bij Leeward. De groep kende ook een lening van 40 miljoen euro toe aan Bamelis. Daar staan nog 25 miljoen euro van open maar Bamelis heeft volgens De Tijd een betalingsachterstand van 7 miljoen euro.

De kans dat Leeward en/of Archetype ook via een levensverzekeringsconstructie bij Vlaamse spaarders zijn binnengeslopen is vrij reëel. Bamelis is voldoende opportunist om de constructies van van Kobelco bij SEB Life International of zijn positie als (gewezen) aandeelhouder bij Private Life te rendabiliseren. In beide gevallen zullen die investeringen nog slechts een fractie van hun inleg waard zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.