Ultieme afkoopactie kan Ethias veel geld kosten

Ethias forceert de complete afbouw van haar portefeuille First contracten van de eerste generatie. De maatschappij biedt de verzekeringsnemers een riante uitstappremie van 25% op de waarde van het contract. Tegelijkertijd kondigt Ethias aan dat ze op zoek gaan naar een koper voor die portefeuille.

Het First contract van de eerste generatie biedt de klanten een vrij hoge gegarandeerde rente van 3,4% die blijft gelden tot de einddatum van de contracten.  In principe kunnen ze dus rustig blijven zitten. Een vergelijkbare zekerheid zullen ze de volgende jaren nergens vinden. Ethias heeft in het verleden al zes uitkoopacties aangeboden en haalt nu de grote middelen boven. Het biedt de resterende klanten een uitkooppremie van 25% op het uitstaande kapitaal. Dat komt overeen met een rendement van ongeveer zeven jaar rente. Het kapitaal wordt onmiddellijk beschikbaar en kan dus herbelegd worden. In die periode van zeven jaar kan ook de rente weer aantrekken.  De beslissing om al dan niet op het voorstel van Ethias in te gaan moet dus voldoende genuanceerd worden bekeken.

Er zijn  nog meer dan 12.000 klanten met een First-A en die houden nog meer dan 600 miljoen euro kapitaal aan. Zij hebben de voorbije vijf jaar nooit geplooid voor het aanbod van Ethias. De maatschappij staat onder hoge druk van de toezichthouder maar dat is niet de enige reden om drastisch in te grijpen. De First –A contracten zijn in feite een closed book operatie geworden voor Ethias. De instroom in de portefeuille is al jaren bevroren. De zes uitkoopoperaties hebben het belegd vermogen doen krimpen van meer dan 3 miljard euro naar ongeveer 600 miljoen euro. Dat betekent dat de kost voor het onderhoud van de portefeuille gemiddeld genomen oploopt. Het is dus niet enkel de gegarandeerde rente die Ethias pijn doet, ook het beheer kost de maatschappij relatief meer geld.

Onder meer daarom houdt Ethias de periode voor het voorstel tot afkoop zeer kort. Klanten krijgen tot 7 juli om te beslissen. Het aanbod kost Ethias opnieuw ongeveer 152 miljoen euro. Die komen bovenop de 417,50 miljoen die de maatschappij eerder betaalde in de zes vorige operaties. Het aanbod geldt enkel als de contracten volledig worden afgekocht.

Overname closed book kan dure operatie zijn

Tegelijkertijd start de verzekeraar gesprekken op met een overnemer. Door de verstrenging van de regelgeving en de lage rente staat de rendabiliteit van een aantal portefeuilles of zelfs maatschappijen stevig onder druk. Dat geldt zowel voor de tak leven als voor de tak schade.  Die situatie creëert opportuniteiten voor verzekeraars die gespecialiseerd zijn in de overname van zogenaamde closed books.  Zij beschikken over beheersplatformen die geen zware historiek meeslepen en het beheer dus veel efficiënter maken. De kans dat die operatie gebeurt door een buitenlandse maatschappij is zeer groot. België heeft niet meteen een gespecialiseerd platform en onze gewone verzekeraars zullen allesbehalve geneigd zijn om dit financiële blok aan het been binnen te halen.  De overdracht kan gevolgen hebben voor de klanten. Ethias wijst er zelf op dat een overdracht naar een buitenlandse verzekeraar een bedreiging kan zijn voor de overheidsgarantie op spaargeld tot 100.000 euro. Maar ook voor Ethias zelf is de financiële impact allicht niet gering. Aan de transactie zal een flink prijskaartje hangen. Ethias wil voorlopig niet bekend maken hoeveel ze denken te moeten ophoesten maar de maatschappij heeft geen andere keuze. De portefeuille moet uit de boeken en het aantal kandidaat-overnemers is beperkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.