Spring naar inhoud

Uw digitale ID? Itsme!

Snel en veilig inloggen is een van de sleutel voor succes in de digitale samenleving van morgen. Bij Facebook hebben ze dat op een briljante manier uitgespeeld. De loginprocedure  van Facebook wordt als extreem veilig beschouwd en daarom gebruiken heel wat apps en websites een omweggetje via de sociale netwerksite om bezoekers veilig toegang te verlenen. Geen gedoe met allerlei paswoorden en gebruikersnamen. Enkel de login van Facebook volstaat. Ook Google en zelfs Linkedin proberen op die manier een sleutelpositie in te nemen in de digitale wereld.

De uitrol van de app Itsme moet België een stevig alternatief opleveren voor de twee netwerkgiganten. Itsme is de nieuwe, wat meer kinky naam van Belgian Mobile Wallet, later meer passend Belgian Mobile ID genoemd.  De app moet het mogelijk maken om alle paswoorden en gebruikersnamen die de meeste mensen opgebunkerd hebben, in de vergeetmand te dumpen, samen met  de kaartlezers die in alle vormen en kleuren in schuiven en op burelen rondslingeren. Met Itsme beschik je over een unieke digitale identiteit waarmee je op een veilige manier in alle shops,  online aankopen kan doen,  je bankzaken kan beheren  en zelfs een reeks transacties met de overheid afwerken.

Bij ontwikkelaar Belgian Mobile ID gingen ze niet over een nacht ijs. Ze lieten een onderzoek uitvoeren naar de ergernissen van de digitaal actieve Belgen. Liefst 85% van onze landgenoten begeeft zich dagelijks op de digitale snelweg. PC banking, mobiel bankieren en online shoppen toppen de lijst. De grootste ergernis blijkt de poespas aan wachtwoorden te zijn. 74% struikelt daar regelmatig over.

ResearchItsme.png

“Met Itsme kan je veilig en snel inloggen op websites, digitale transacties goedkeuren en binnenkort zelfs officiële documenten ondertekenen”, vatte CEO Kris De Ryck het kernachtig samen.

De CEO noemde Itsme een duikbootapp. Hij verschijnt enkel op momenten dat je hem nodig hebt. Om al die zaken te kunnen uitvoeren moet de gebruiker enkel zijn geheime itsme-code ingeven op zijn gsm. Eén code van vijf cijfers volstaat. Het is niet langer nodig om een gebruikersnaam en paswoord te onthouden voor elke nieuwe website. Als de smartphone een vingerafdrukscanner ondersteunt, kan de gebruiker de code vervangen door zijn vingerafdruk.

KrisDeRyckItsme

Itsme is eenvoudig te downloaden via de Apple Store of op Google Play maar de procedure die je daarna door moet is toch nog vrij complex. Dat heeft alles te maken met de opbouw van de veiligheid voor het gebruik van de app. Die veiligheid is gebaseerd op een combinatie van de kenmerken van je smartphone, de simkaart en een vijfcijferige code die gebruikers zelf instellen. Die combinatie is meteen ook een beperking. Je kan de app maar op een enkel mobiel toestel gebruiken.

Als Itsme op de smartphone van de gebruiker,  staat geef die zijn mobiel telefoonnummer in. Die actie geeft vervolgens toegang tot een lijst van banken of tot eID.  De gebruiker selecteert de bank waarmee men Itsme wil verifiëren en kan de app daar activeren via een code die per SMS wordt toegezonden. Na het ingeven van die veiligheidscode kunnen gebruikers hun vijfcijferige Itsme-gebruikerscode kiezen en bevestigen. De optie om dat via eID te doen is voorlopig nog niet actief.

itsme install

Stevige kernpartners zijn oude bekenden

Het succes van de app zal deels bepaald worden door de maatschappijen die hem willen ondersteunen. Op dat vlak zit Itsme alvast stevig in het zadel. De ontwikkeling gebeurt door de vier grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC en ING en de drie belangrijke telecomoperatoren Orange Belgium, Proximus en Telenet. Dat het net dit kransje is dat samen de app bouwt, heeft een historische achtergrond. Begin 2014 leek BNP Paribas Fortis een bijna monopolie te zullen verwerven in de markt van mobile wallets. De bank pakte groot uit met de app Sixdots. Bij KBC, Belfius en ING schrokken ze van zoveel branie. Ze namen geen risico’s en haakten hun wagonnetje aan bij Sixdots. Dat deden overigens ook de grote telco’s. Het team dat Sixdots ontwikkelde maakte echter een aantal structureel verkeerde technologische keuzes wat aanvankelijk tot een maandenlang uitstel van de uitrol leidde. Uiteindelijk werd het project in alle stilte en op een erg slimme manier toegeplooid toen Bancontact zijn nieuwe app voorstelde en aankondigde dat ze partner werden van Sixdots. In feite werd daarmee Sixdots doodgeknuffeld en nam Bancontact het over. Kris Deryck, jarenlang CEO van Bancontact, zag niet alleen een geweldige opportuniteit, hij besefte ook de noodzaak om een veilige en snelle inlogprocedure te hebben. Deryck maneuvreerde Kim van Esbroeck in zijn stoel en begon zelf aan de ontwikkeling van Itsme, een klus die hij op een uiterst snelle wijze heeft geklaard.

Naast de oprichters zijn ook de eerste partners van het platform bekend en daar zijn grote namen bij.  Interimketen Randstad,  digitaal documentenbeheerder Doccle online beleggersplatform Bolero , beleggersplatform), cloudplatform ClearMedia , de toolbox voor digitale ontwikkelingen EnCo en Iot provider Rombit.

Zeer brede toepassing

De federale, regionale en lokale overheid zit ook mee op het platform wat de app extra armslag zal geven. Itsme is geen alternatief voor eID. Voor de effectieve controle van de fysieke identiteit blijft het plastic kaartje nodig. Voor een hele reeks andere transacties volstaat Itsme echter wel. Je kan  nieuwe klant worden bij een handelaar, maaltijdcheques bestellen, documenten aanvragen bij je gemeente, je pensioen nakijken op MyPension en betalingen tekenen op je homebanking. Itsme kan ook een belangrijke rol gaan spelen in het Internet of Things (IoT) en specifiek in de toepassing van domotica. De app laat bijvoorbeeld toe je huis op afstand te gaan beveiligen en allerlei installaties vanop afstand te gaan bedienen. Vanaf begin 2018 zal Itsme ook toelaten om met de gsm officiële documenten te ondertekenen, met dezelfde bindende waarde als een handtekening op papier. Een paar voorbeelden: beheren van een elektriciteits- of internetcontract, inkijken van een medisch dossier, je belastingaangifte indienen via Taxon-web, een interimcontract of zelfs een notariële akte tekenen.

Gefaseerde uitrol

Itsme is vanaf 30 mei beschikbaar en zal gefaseerd worden uitgerold. Eerst moeten alle simkaarten in de Belgische markt compatibel worden gemaakt met de app. In veel gevallen zullen de burgers daar niks van merken maar zo’n 20% van de kaarten zal toch moeten vervangen worden. Wie  in dat geval is kan ondertussen toch al een  account aanmaken en eenvoudige functies uitvoeren.

 

3 Comments »

  1. Handig: JAAAA! Werkt het?: NEEEE
    Ben grensarbeider, woon in BE maar heb enkel een NL GSM. Maar dat wordt niet toegelaten bij itsme, enkel een BE GSM nummer is toegestaan. Beetje raar in tijd van vrije roaming. itsme los dat op aub!

  2. mooi initiatief maar zoals gewoonlijk in Belgie, werkt niet , heb al 3 maal kontakt opgenomen met itsme en krijg dan een mail dat het in orde is en niets werkt , ik geloog niet dat ze veel moeite doen

    • Bedankt voor je reactie Paul-Remy. We hebben die opmerking al meer gekregen en het is zeker de moeite waard om eens af te toetsen wat het probleem is. We komen er op terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: