De uitschuiver van Ageas

Ageas maakte vorige dinsdag een behoorlijke uitschuiver op de beurs. De notering van het aandeel kreeg een klap van 4%. Dat had alles te maken met een poging van CEO Bart De Smet om meer duidelijkheid te geven over de impact van Solvency II op de holding. De ganse sector worstelt al jaren met dat nieuwe Europese solvabiliteitskader en dat is een probleem. Bij de maatschappijen is slechts een klein kringetje van specialisten echt op de hoogte van alle details van de nieuwe regels. Toch gaat Solvency II straks een belangrijk element zijn in de waardering van verzekeraars. Het wordt dus cruciaal om de regels op een minder technische en goed gestructureerde manier duidelijk te maken zodat ook een minder gespecialiseerd maar wel betrokken publiek ze kan begrijpen.

Ageas heeft als bedrijf een reputatie van hoge transparantie, zeker naar de aandeelhouders toe. De website van de holding bevat alle elementen die nodig zijn om de strategie en de waardering van de maatschappij te kunnen inschatten. Het management neemt ook voldoende tijd om ieder trimester persoonlijk in debat te gaan met referentiepersonen en met de gespecialiseerde pers. En toch ging het even fout tijdens de Investors Day in Portugal.

Inschattingsfout

De oorzaak was in feite banaal en tegelijkertijd cruciaal. In zijn poging om de moeilijke materie van Solvency II te duiden, haalde CFO Christophe Boisard het begrip Free Capital Generation (FCG), in feite de operationele cashflow, boven. Niks abnormaals maar tijdens vorige presentaties had het management nooit een zwaar accent op dat begrip gelegd en dus misten de analisten maar vooral de geïnteresseerde aandeelhouders het juiste kader om  de impact ervan correct in te schatten. Op het vlak van communicatiestrategie is dat een belangrijke fout. In de hoofden van de beleggers werd de FCG al snel ervaren als basis voor de uitkering van het dividend. Ageas heeft zijn aandeelhouders de laatste jaren zeker in de watten gelegd, iets wat het bedrijf ook wel nodig had na de onverkwikkelijke Fortissaga en de pijnlijke financiële scheur die dat achter liet in de zakken van veel trouwe investeerders. In Portugal bleek echter dat de vermeende basis voor het dividend in 2016 veel kleiner was dan het effectief uitgekeerde dividend. Dat veroorzaakte twijfel over het toekomstig dividendbeleid en twijfel leidt op de beurs altijd tot excessieve reacties. CEO Bart De Smet probeerde de meubelen nog te redden door uit te leggen dat er geen onmiddellijke relatie is tussen het FCG en de grootte van het dividend maar die reactie kwam te laat. Zijn conclusie dat er beter moet gecommuniceerd worden over de impact van Solvency II is meteen een waarschuwing voor de ganse sector. Het moet niet alleen beter, het moet ook slimmer, duidelijker en vooral proactief.

De verkoopoptie van BNP Paribas Fortis

Bart De Smet had het ook over het nu wel zeer impliciete moment waarop BNP Paribas Fortis een beslissing moet nemen over de verkoop van haar belang van 25% in AG Insurance. De bank kan Ageas volgend jaar verplichten om haar pakket aandelen over te nemen. In principe is dat niet de belangrijkste beslissing die op tafel ligt. De beslissing over het distributieakkoord tussen beide partners heeft veel meer strategische impact. Als Ageas gedwongen wordt om AG Insurance helemaal over te nemen krijgt het meteen de volledige controle over een zeer goed draaiend kernbedrijf. De holding beschikt over de financiële mogelijkheden om de overname te financieren maar uiteraard kan de transactie eventuele andere opportuniteiten wel beperken. Als BNP Paribas Fortis niet verkoopt is er ook niet meteen een probleem omdat de samenwerking tussen beiden zeer vlot lijkt te verlopen.

Het enige scenario dat vervelend kan zijn is een situatie waarbij BNP Paribas Fortis Ageas de aandelen doet overnemen en tegelijkertijd de distributieovereenkomst  met Ageas zou opzeggen.  De bank is vooral belangrijk in de verkoop van levensverzekeringen. De kans dat zulk scenario reëel wordt is naar onze mening echter klein. Voor BNP Paribas Fortis is de verkoop van levensverzekeringen een belangrijke bron van inkomsten. In het verleden hebben beide partners stevig geïnvesteerd in geïntegreerde systemen en zelfs een ,deels, merkgerelateerd productengamma. Zelfs als BNP Paribas Fortis het distributieakkoord zou opzeggen, duurt het nog wel even voordat er een degelijk alternatief is voor die osmose. AG Insurance heeft dan de tijd om een alternatief te ontwikkelen. Bart De Smet beweerde dat het bedrijf dat plan klaar heeft. De kans dat ze het ook effectief moeten uit de kast halen lijkt ons echter niet meteen aan de orde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.