UPDATE | Stinkend potje barst open bij Uber. CEO zet stap opzij

UPDATE: CEO Uber zet tijdelijk stap opzij

CEO Travis Kalanick heeft vandaag bekend gemaakt dat hij, voorlopig tijdelijk, een stap opzij zet. Dat meldt Bloomberg op zijn website. Het bedrijf zal een comité samenstellen dat de bedrijfscultuur moet herdefiniëren en onder meer alcohol en de sexuele praktijken op de werkvloer moet terugdringen.

De functie van de CEO wordt ook opnieuw gedefinieerd. Er verschuiven een reeks kerntaken naar de COO. Als Kalanick terugkomt zal hij dus een afgeslankt takenpakket hebben. De dagelijkse leiding en het overwaken van de bedrijfscultuur zullen door de COO opgenomen worden. Het vreemde is dat Uber momenteel geen COO heeft. Ze zijn druk bezig met de selectie ervan.

Er worden ook een aantal structureel belangrijke wijzigingen geïntroduceerd die het makkelijker moeten maken voor vrouwen en andere minderheidsgroepen om bij Uber te werken. De bevoegdheden van de Head of Diversity worden uitgebreid, er komt een incentive voor correct gedrag en een werknemersoverleg over diversiteit. Bij Uber werken momenteel amper 15% vrouwen.

De reden voor de beslissing van Kalanick leest u in het artikel onderaan

De trendzettende taxidienst Uber blijkt intern een stinkend potje HR-strategie. Dat blijkt onder meer uit een rapport van voormalig VS advocaat-generaal Eric Holder en Tammy Albarrán.  Het rapport werd ondertussen, gedurende zeven uur, besproken door het management van Uber. Zij besloten om de aanbevelingen die er in staan te volgen. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor CEO Travis Kalanick maar het bedrijf maakt pas op dinsdag 13 juni bekend welke concrete maatregelen het wil nemen.

Een andere topman, Emil Michael, nam ondertussen al ontslag. Michael is een insider van Kalanick. Hij zou onder druk gezet zijn om op te stappen.

Uber staat al langer bekend als een bedrijf waar het normbesef eerder laag is. In februari maakte een ex-ingenieur van de maatschappij, Susan J Fowler (uitgelichte foto), bekend dat zij sexueel was lastig gevallen door haar manager. Het hr-departement van Uber wilde niets doen met haar klachten, omdat de manager te waardevol was voor het bedrijf. Fowler stapte uiteindelijk op maar schreef haar bedenkingen neer in een blog. Dat veroorzaakte nogal wat reacties. Fowler bleek lang niet de enige te zijn. Naast een hoop sexueel getinte smurrie bleek het ganse managementteam een soort van  triviale oorlog te voeren om mekaars positie onmogelijk te maken.

Uber moest uiteindelijk 225 klachten afwerken en dat leverde 20 ontslagen op. De top van het bedrijf werd de laatste weken ook stevig uitgedund. CFO Gautam Gupta stapte op 31 mei op. Een dag eerder werd Anthony Levandowski bedankt voor zijn diensten. Hij was hoofd van het cruciale R&D departement voor zelfrijdende wagens en verkocht vorig jaar zijn bedrijf aan Uber voor 680 miljoen dollar.

Samenwerking tussen Lyft en Jaguar Landrover

Het Amerikaanse platform Lyft, de grootste concurrent voor Uber, krijgt ondertussen een elitair accent. De Britse autoconstructeur  Jaguar Land Rover (JLR) investeert 25 miljoen dollar in het platform.  De investering gebeurde via InMotion, een dochterbedrijf van Jaguar Landrover. JLR stelt aan Lyft een vloot voertuigen ter beschikking. Het juiste aantal is niet bekend gemaakt. JLR mag dan weer gebruik maken van het netwerk en de infrastructuur van Lyft. Volgens voorzitter John Zimmer zullen tegen 2021, de meeste verplaatsingen die bij Lyft geboekt worden, gebeuren met zelfrijdende wagens.

Uber heeft in het recente verleden ook een reeks samenwerkingsovereenkomsten gesloten met Daimler en Volvo. Ze rusten bij Uber momenteel honderd Volvo’s uit met de hardware die nodig is voor zelfrijdende wagens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.