Stuur vast, smartphone los

Wie Twitter en andere sociale media een beetje volgt ziet regelmatig updates opduiken die gemaakt zijn terwijl de auteur in de wagen zit. Appjes op de smartphone zijn verleiders in het verkeer. Files, ongevallen, domme situaties, reacties op radio-uitzendingen, vreemde verkeersborden..ze flitsen regelmatig door de digitale kanalen. Uit een bevraging van verzekeraar Fidea vorig jaar, bleek dat 42% van de Vlamingen de smartphone in de auto gebruikt. Vooral berichten versturen (74%) en niet-handenvrij telefoneren (68%) doet men het vaakst achter het stuur. Op plaats drie en vier komen sociale media bekijken (29%) en de agenda of mailbox raadplegen (27%). De lijst wordt vervolledigd door selfies, foto’s of video’s nemen (16%) en zelfs spelletjes spelen (13%).

De bevraging past in de campagne ‘Smartphone Free Driver’ van Fidea. De maatschappij deed daarin een oproep om veertig dagen de telefoon uit te schakelen in de wagen. De actie werd gesteund door Sven Nijs.

No Disturb bij Apple

NoDisturbApple

Maar ook bij de smartphoneproducenten zelf bewegen de zaken. Apple gaat vanaf iOS11 een No Disturb functie toevoegen aan AppleCarPlay. Op basis van wifi -dopplereffecten en bluetooth bepaalt het systeem of de gebruiker in de wagen zit. Als dat het geval is komt er een zwart scherm op het toestel. Inkomende oproepen krijgen een automatische antwoordapparaat aan de lijn. Het scherm laat wel duidelijk de optie open om de blokkering uit te schakelen. Dat kan alleszins zinvol zijn voor passagiers.

Stuur vast, smartphone los bij Samsung

Bij Samsung hebben ze de Stuur vast, smartphone los. In-Traffic Reply als alternatief. Gebruikers bepalen zelf welke apps ze willen koppelen en hoe het toestel moet reageren. Je geeft toegang tot je notificaties en je GPS en de rest gaat vanzelf. Elke keer als je fietst of autorijdt schakelt de app automatisch in, zet je toestel op mute en reageert namens jou. Je kan kiezen voor een ‘Standaard reply’, ‘Fun reply’ of ‘Persoonlijke reply’. De eerste is een kort stukje tekst dat aangeeft dat je niet bereikbaar bent omdat je in het verkeer zit. Met een ‘Fun reply’ verstuur je automatisch een grappige reactie mét animatie naar de ontvanger. Bij de ‘Persoonlijke reply’ heb je mogelijkheid om zelf een boodschap te schrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.