UPDATE | TVM ondersteunt klanten bij collectieve claim tegen truckfabrikanten. Britse RHA vraagt 3,9 miljard pond schadevergoeding

Transportverzekeraar TVM verzekeringen gaat in Nederland een actieve rol opnemen in de collectieve claim die het advocatenkantoor  Hausfeld & Co succesvol heeft ingespannen tegen een reeks truckfabrikanten. Eerder gaf ook ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) al aan dat ze de claim ondersteunen.

DAF, Volvo/Renault, MAN, Daimler en Iveco werden vorig jaar door de Europese Commissie beboet omdat ze onderling verboden prijsafspraken gemaakt hebben. Dat opent de mogelijkheid voor gedupeerde klanten om een schadevergoeding te eisen. TVM wil nu nagaan hoe het zijn klanten met een rechtsbijstandsverzekering kan bijstaan met het onderbouwen van een schadeclaim. Scania is de opvallende afwezige in het lijstje. De Europese Commissie heeft hen nog geen boete opgelegd, maar dat betekent volgens Hausfeld & Co niet dat klanten van Scania geen schadevergoeding kunnen vorderen. Het is volgens hen aannemelijk dat ook hun prijzen door het kartel zijn opgedreven.

TVM richt zich uiteraard naar zijn eigen klanten maar in haar communicatie speelt de maatschappij het breder. Op de Nederlandse website geeft TVM  aan dat ze een success fee bedongen hebben voor transportondernemers die geen klant zijn en ook geen lid zijn van TLN. Het is momenteel niet duidelijk of TVM de actie ook in België uitrolt.

“Voor transportondernemers die op dit moment een TVM-verkeersrechtsbijstandverzekering hebben, betekent dit dat zij de kosten voor rechtsbijstand volledig door TVM vergoed krijgen als zij zich hebben aangesloten of aansluiten bij het collectief TVM/TLN/Hausfeld. Die ondernemers hoeven na afronding van de zaak daarom geen enkele vergoeding te betalen aan Hausfeld & Co. Een eventuele ontvangen compensatie komt daarom volledig ten goede aan de ondernemer. Voor klanten zonder verkeersrechtsbijstandverzekering, maar die geen lid zijn van TLN, heeft TVM een gunstig ‘success fee’ bedongen. In totaal gaat het om een potentieel aantal van circa 80.000 trucks.”

Het persbericht van de Europese Commissie meldt dat elke onderneming die vrachtwagens heeft gekocht in de periode 1997 – 2011, het recht heeft om schadevergoeding te vorderen voor schade die is geleden als gevolg van de hogere prijzen die zij heeft moeten betalen. Daarnaast  heeft die onderneming recht op wettelijke rente over de schadevergoeding. Het kartel heeft circa 600.000 Europese transportbedrijven getroffen. Het kan dus over enorme bedragen gaan. Het bedrag van de schadevergoeding wordt berekend door een economische expert gespecialiseerd in de berekening van kartelschades. Die zal het bedrag dat bedrijven tussen 1997 en 2011 voor vrachtwagens hebben betaald, vergelijken met het bedrag dat zij hadden moeten betalen als er geen kartel was geweest.  Ook andere vormen van schadevergoeding, zoals omzetverlies, kunnen eventueel worden meegenomen.

Advocatenkantoor met expertise

Hausfeld is een toonaangevend en gespecialiseerd kantoor op het gebied van schadeclaims in Europese mededingingszaken. Zij hebben de afgelopen zeven jaar advies gegeven over meer dan 20 kartels. De afgelopen vijf jaar heeft het kantoor in totaal 500 miljoen euro verhaald voor een groot aantal ondernemingen variërend van multinationals en publieke of semipublieke instellingen, tot kleine en middelgrote ondernemingen.

UPDATE | Britse transportsector eist 3,9 miljard pond compensaties

De Road Haulage Association (RHA), een belangrijke vereniging van transportfirma’s, maakt op 12.06.2017 bekend dat het de zes betrokken truckfabrikanten gaat aanklagen bij de zogenaamde Competition Appeal Tribunal . Dat is een rechtbank die boetes en compensaties kan uitspreken in zaken van competitievervalsing. Het RHA vraagt 6000 pond schadevergoeding per voertuig. Tussen 1997 en 2011 zijn er 650.000 voertuigen betrokken. Dat geeft een totale schadevergoeding van 3,9 miljard pond, gesteld dat alle transportmaatschappijen meedoen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.