SONAR | Swiss Re risico-indicator voor de verzekeringsindustrie

Swiss Re publiceert het befaamde jaarlijkse SONAR-rapport. De herverzekeraar somt daarin twintig belangrijke risico’s op die een bedreiging kunnen vormen voor de verzekeringsindustrie, zowel leven als niet-leven en de asset managementindustrie.

Het rapport maakt een onderscheid tussen bedreigingen op kortere termijn (minder dan drie jaar) en bedreigingen op langere termijn. Op korte termijn vallen vooral protectionisme, fragmentatie in de regelgeving en de evolutie naar meer cloudgericht werken op. Toenemend protectionisme kan bedreigend zijn voor grote bedrijven of zelfs ganse industrietakken. Uiteraard heeft dat een stevige repercussie op de verzekeraars. De toename van werken in de cloud zou kunnen leiden tot de gevreesde perfecte storm, een cyberaanval die het internet plat krijgt of het stroomnet plat legt. Fragmentatie in de wetgeving heeft een negatieve impact op pooling van risico’s en de voordelen die schaalgrootte kunnen opleveren. De terugkeer van inflatie zal vooral een evenwichtsoefening voor levensverzekeraars worden maar ook asset managers zullen ermee geconfronteerd worden.

Op langere termijn waarschuwt Swiss Re voor de impact van de klimaatverandering. De herverzekeraar verwijst echter niet naar het doembeeld van de grote overstromingen maar net integendeel, naar het gebrek aan water en de droogte in bepaalde delen van de wereld. Het zuidwesten van de VS, Zuid-Europa en belangrijke delen van Afrika, Azië en Latijns-Amerika staan vandaag al onder druk van de droogte. Volgens Swiss re is de onderschatting van de impact van dodelijke ziektes en infecties ook een stevig aandachtspunt. De vraag is niet eens of er een uitbraak zal komen maar wanneer die er zal zijn.

sonar_2017_risk_potential_timeframe

Het SONAR rapport probeert om in een vroeg stadium maatschappelijke trends te ontdekken waarvan de impact nog niet altijd volledig duidelijk is maar die zeker een invloed zullen hebben op de verzekeringsindustrie. Het document wordt breed verspreid om de maatschappelijke discussie over de inhoud mogelijk te maken. Dat moet toelaten om nieuwe scenario’s en producten te ontwikkelen.

“Ignoring emerging risks is not an option, neither for political decision-makers, the insurance industry, nor society as a whole. The earlier we adapt to these changes, the better prepared we will be. Sharing knowledge through a proactive risk dialogue across stakeholders can help the insurance industry create a pro-active and pre-emptive risk management culture that enables disciplined risk-taking. That is an important step to help society as a whole to become more resilient.”

Patrick Raaflaub, Swiss Re’s Group Chief Risk Officer. “

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.