AG Insurance koppelt beleggingsfonds aan genderdiversiteit in topmanagement

Vrouwen blijven ondervertegenwoordigd op de arbeidsmarkt. Wereldwijd vormen ze de helft van het arbeidspotentieel maar slechts 40% van de “werkende” bevolking is een vrouw en ze produceren slechts 37% van het globale Bruto Binnenlands Product (BBP) . De ongelijkheid is nog frappanter in topfuncties: slechts 14,7% van alle bestuursleden in de raden van bestuur van grote bedrijven zijn vrouwen.

Nochtans blijkt dat bedrijven met een relatief hoger aandeel aan vrouwen in topfuncties sterker presteren, ze zijn ook stabieler en ze creëren meer waarde voor de aandeelhouders.

AG Insurance vertrekt vanuit die vaststelling om een verzekeringsfonds te ontwikkelen dat vooral belegt in internationale aandelen van bedrijven die uitstekend scoren op het vlak van gendergelijkheid.

Vooral geografische en culturele factoren liggen aan de basis van de genderongelijkheid. De Europese landen scoren op dit vlak het best. Zo scoren vrouwen in België, met een vertegenwoordiging van 27,9% in Belgische raden van bestuur, internationaal bij de top. Een studie van Credit Suisse (Credit Suisse Research Institute – The CS Gender 3000: The Reward for Change – 2016) bevestigt de stelling dat meer vrouwen in topfuncties, leidt tot beter presterende bedrijven:

  • Het aandeel van bedrijven met minstens 1 vrouw in de raad van bestuur scoort historisch gezien gemiddeld 3,5% per jaar beter dan dat van bedrijven zonder vrouwen in de raad.
  • Bedrijven met een sterkere vertegenwoordiging in het senior management behalen een hoger rendement op eigen vermogen en een lagere schuldgraad.
  • Hoe meer vrouwen in topfuncties, hoe beter het aandeel scoort en hoe hoger het extra rendement voor de aandeelhouders.

Credit Suisse besluit dan ook dat “genderdiversiteit in managementfuncties een bron is van hogere bedrijfswinstgevendheid en extra return.

an de troyerAn De Troyer, productmanager bij AG Insurance

“Door het aanwerven van vrouwen, vergroot een bedrijf de vijver waarin het naar de beste kandidaten voor de job vist. Vrouwen hebben ook specifieke leiderschapskwaliteiten waar mannen minder aandacht voor hebben. Vrouwen vertegenwoordigen ook een belangrijk klantensegment en hebben meer voeling met bepaalde sectoren. Ze zijn ook meer risico-avers. Ten slotte stimuleert genderdiversiteit, volgens academisch onderzoek, de creativiteit in het bedrijf en leidt het tot een evenwichtigere, betere besluitvorming.”

Tak23 met kapitaalsgarantie

Smart Invest Bon Women Leadership is een Tak23-verzekeringsfonds gekoppeld aan de eind vorig jaar gelanceerde Istoxx Global Women Leadership Select 30 Price Index. Dat is een indexkorf die 30 aandelen bevat van grote internationale bedrijven die goed scoren op genderdiversiteit, met lage volatiliteit en hoge dividenden. De samenstelling van de korf wordt elke drie maanden herbekeken.

Smart Invest Bon Women Leadership is een gestructureerd product met een looptijd van 10 jaar. Het fonds heeft kapitaalsbescherming en keert op de einddatum minimum 100% van het netto geïnvesteerd bedrag per aangehouden eenheid uit. Als de index positief evolueert, participeert de belegger voor 75% in de positieve evolutie tussen zijn netto-startwaarde en de waarde op einddatum.

Deze Tak23-verzekering wordt verdeeld via de kantoren van BNP Paribas Fortis.

samenstelling Women30

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.