vdk, een bank met een kleine “b”

logo-vdkbankVdk bank heeft een nieuwe naam. Het is niet langer een spaarbank maar een volwaardige bank. De wijziging is subtiel maar veelzeggend. Ze dekt een stevige bijsturing van de strategie. De aanpassing van het logo is minder subtiel. Opvallende kleur maar toch monotoon en evenwichtig. Het lijkt een venster naar de wereld te symboliseren. Niet onbelangrijk als symbool voor transparantie. Toch schuilt de essentie van het nieuwe imago in de ondertitel. “Voor het leven”. Dat geeft volop weer waar vdk bank voor kiest, namelijk voor de essentie!

“Het gaat goed met onze bank”, schrijft directievoorzitter Leen Van den Neste van vdk bank in haar laatste nieuwsbrief. Met een kleine “b”. Van den Neste heeft ongetwijfeld goed nagedacht over de invulling van de kleine “b”. Bescheiden, bereikbaar, beschikbaar, bedreven, begaan, begrijpbaar en bewust, citeert ze. Toch denken we dat het essentiële woord er niet bij staat. Bekommerd. Met een grote “B”. Dat gaat net iets verder dan begaan. Het bekt ook iets volkser. En precies daar ligt de aorta van de Gentse bank. Precies daar heeft Van den Neste op ingezet.

Strategie van verbreding

Het succes van vdk bank is niet evident. Banken horen groter te worden. De druk van de solvabiliteit en de enorme investeringen die de digitalisering vraagt, doen banken over de grenzen heen, samenklitten. De uitzonderingen die zelfstandig overeind blijven, zijn zeldzaam. Vdk bank is er zo een.

Het voorzitterschap van Van den Neste zette vdk bank op weg naar een strategie van verbreding en modernisering. De Gentse bank ging zich meer richten naar zakelijke klanten en trok haar aanbod open naar, onder meer, levensverzekeringen. Die strategie is nog lang niet volledig uitgerold. Ze spelen in Gent nog met plannen om onder meer schadeverzekeringen te ontwikkelen.

Nieuw DNA levert nicheleiderschap op

Toch is die evolutie naar een veel vollediger aanbod niet de belangrijkste pijler waarop het succes van de directievoorzitter is gebouwd. Met een balanstotaal van 3,8 miljard euro en een eigen vermogen van bijna 285 miljoen euro speelt vdk bank, in tegenstelling tot de voetbalploeg die ze ondersteunt, niet in de top. Zelfs met een verbreding van het gamma zal dat niet snel veranderen.

Van den Neste wist de maatschappij echter handig in een rol te positioneren als voortrekker in een specifieke niche. Ze liet duurzaamheid en ethiek in het DNA van vdk sluipen en slaagde er handig in om de pole position die Triodos, onder meer bij gebrek aan concurrentie, al jaren in dat segment in neemt, over te nemen. Vdk bank is steeds nadrukkelijker de bankier van geëngageerde giganten zoals Oxfam. Ze steunen sociaal-geëngageerde lokale projecten en nemen initiatieven op het vlak van financiële educatie. Het investeringsbeleid van de bank wordt nauwkeurig gescreend op basis van criteria als respect voor mensenrechten, wapenhandel en milieu. Die strategie sluit perfect aan bij een brede maatschappelijke evolutie. De digitale generatie vindt die waarden ook steeds belangrijker. De bank surft dus op de juiste golven mee.

Buffalo, buffalo, AA Gent

Als echte Gentse bank steunt vdk voetbaltopclub  KAA Gent. Dat partnership is niet nieuw maar het levert momenteel wel op. Het duo Louwagie – De Witte maakte van de club in geen tijd een europese subtopper. Vdk kan profiteren van de mediabelangstelling die dat genereert. Naast die sponsordeal steunt vdk bank een rist kleinere clubs, vaak ook jeugdploegen. Dat is waar het kloppend hart van Vlaanderen slaat. Daar liggen ook de roots van de bank.

De wat grauwe, rond haar eigen kerktoren verankerde maatschappij van weleer is uitgegroeid tot een opvallende, modern gestructureerde en verantwoord ambitieuze financiële instelling. Leen van Den Neste heeft echter een belangrijk probleem. De bank van morgen is geen bank maar een technologiebedrijf. De directievoorzitter maakte er zich handig vanaf toen de Tijd haar die vraag stelde. “We willen geen verkeerde keuzes maken en daarom nemen we onze tijd”, zei ze. Niet kiezen is echter altijd verkeerd kiezen. Vdk bank heeft de wind in de zeilen. Nu nog de technologie om die zeilen op de juiste koers te houden.

Financelab | copywriters voor de financiële wereld

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.