Klassiek denkpatroon radicaal op de schop bij verzekeraar Zhong An

De impact van slimme technologie zal het operationeel model van de verzekeringssector op korte termijn radicaal transformeren. Dat kan een implosie betekenen voor de klassieke maatschapijen. Het Chinese Zhong An Online P&C Insurance werd pas vier jaar geleden opgericht maar heeft vandaag meer dan een half miljard klanten en het verkocht meer dan 8 miljard polissen.

Zhong An Online P&C Insurance is een initiatief van Ping An Insurance Group, technologiebedrijf Tencent en e-commerceplatform Alibaba. Ping An is ook in België geen onbekende maatschappij. Het is namelijk de grootste aandeelhouder in Ageas (met actueel 5,17% van het kapitaal) Alibaba zet wereldwijd de toon met diverse e-commerceplatformen. Oprichter en sterke man Jack Ma wordt als een van de meest invloedrijke mensen op de planeet beschouwd. Tencent is het vijfde grootste technologiebedrijf ter wereld, na Google, Facebook, Amazon en eBay.

Klassieke denkpatroon op de schop

De productstrategie van Zhong An wijkt compleet af van wat klassieke maatschappijen al decennialang doen. De verzekeraar gaat niet uit van een model gebaseerd op het aanbieden van dekkingen voor de woning, het voertuig, de persoon en nog wat aansprakelijkheden. Ze redeneren vanuit de effectieve noodzaak aan een specifieke verzekeringsbehoefte op het moment op het moment dat er contact is tussen de klant en een met Zhong An gelieerde maatschappij. Een voorbeeld! Een klant wil online een aankoop plaatsen bij een van de platformen van Alibaba. De belangrijkste rem is allicht de kost die men moet maken als de spullen niet passen of niet bevallen. Alibaba ondervangt dat met een verzekeringsdekking voor die kosten. Dat kan banaal klinken maar Zhong An realiseerde vorig jaar 50% van de omzet in dat soort dekkingen. Een andere populaire dekking is een vergoeding voor vertragingen bij online geboekte vluchten.

Dat zakenmodel is een stevige bedreiging van het relatieve langetermijnengagement dat in het klassieke verzekeringsaanbod zit ingebunkerd. De meeste klassieke polissen lopen minstens een jaar en worden stilzwijgend verlengd als de klant niet tijdig opzegt. Binnen die periode van een jaar wordt er nauwelijks geraakt aan de inhoud van de dekkingen. Als dat wel het geval zou zijn, wordt de winstmarge van de maatschappij uitgehold. Technologiereuzen als Zhong An kunnen veel sneller inspelen op wijzigende behoeften van klanten en ze lokken die aanpassingen zelfs actief uit. Op basis van het aankoopgedrag van klanten gaan ze verzekeringsdekkingen ontwikkelen en zelfs suggereren.

Technologieplatform met verzekeringsknowhow

Zhong An is niet gebouwd als een verzekeringsmaatschappij. Het is een technologiebedrijf dat permanent gevoed wordt met commerciële data die vertaald worden in potentiële verzekeringsdekkingen. De dekkingen van het platform haken in op de behoefte van de consument op een specifiek moment. Zhong An drijft op analyse van big data. Het gebruikt Alipay, het betaalsysteem van Alibaba, voor online betalingen. Verkoop en afwikkeling van schade gaat via We Chat. De operationele kost van het bedrijf en de kosten voor distributie zijn veel lager dan bij klassieke verzekeraars.

De vraag is dus of verzekeringsklanten inderdaad behoeften hebben aan die permanente update van hun verzekeringsprofiel. Het antwoord daarop ligt ook bij de technologie. Wonen en mobiliteit zijn twee sectoren die op basis van digitalisering snel, fundamenteel zullen veranderen. Geconnecteerde voertuigen en huizen zullen de te verzekeren risico’s totaal anders invullen maar die risico’s kunnen ook snel evolueren en sterk individueel verschillen.

De standaard oplossingen van de klassieke verzekeringsindustrie bieden geen antwoord op die evolutie. Verzekeren zal verschuiven naar een geïndividualiseerde digitale online oplossing dat verbonden is met het ecosysteem van de geconnecteerde klant. De basis voor die aanpak is een innovatief uitgebouwd technologieplatform. De finaliteit zit in een inventieve verzekeringsknowhow die uitbreekt uit het bestaande kader en denkt in functie van de organisatie van een digitale samenleving.

Blockchain, extra aandelen en IPO

Zhong An kondigde recent aan dat het werkt aan een toepassing op basis van artificiële intelligentie en blockchain. Dat zal gebaseerd zijn op Ethereum. Het platform gaat in dat kader ook samenwerken met de Fudan University School of Computer Sciences and Technology.

Zhong aan gaat ook 5% tot maximaal 10% van haar kapitaal verkopen aan een paar van de actuele aandeelhouders. Onder meer Morgan Stanley, China International Capital Corp, CDH Investments en SAIF Partners bezitten aandelen in het platform. De maatschappij deed ook een aanvraag voor het uitschrijven van een IPO.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.